Vierasblogi: Saisinpa takaisin myönteisen Suomen
Julkaistu:
Olen toiminut yrittäjänä yli puolet elämästäni. Aloitin urani järjestämällä teknoreivejä.
Bilebisneksen jälkeen keskityin rakentamaan Management Eventsiä, joka järjestää ammattilaisille tapahtumia. Niinä vuosina unohdin, että meillä on Suomessa sellainen asia kuin byrokratia. Niin helppoa oli toimia b2b-palveluja tarjoavassa yrityksessä keskellä Helsinkiä.
Reilun kymmenen vuoden jälkeen halusin ME:n rinnalle toisen työmaan. Rakastuin 350-vuotiaaseen Billnäsin ruukkiin, joka oli rapistunut kolmen vuosikymmenen ajan kaupungin omistuksessa.
Tartuin työhön hymyssä suin ja palavalla innolla. Päätin laittaa persoonani, lahjakkuuteni ja miljoonani täysillä peliin, jotta voisin toteuttaa visioni.
Hotelli- ja ravintola-alan palveluelämys vietäisiin aivan uudelle tasolle Suomessa. Samalla korjattaisiin kulttuurihistoriallisesti arvokas ruukki ja luotaisiin työtä ja verotuloja Raaseporin surkastuvalle talousalueelle.
Kaikki voittaisivat, hyvä diili, eikö vain?
Kaikki eivät kuitenkaan olleet samaa mieltä. Kylmää vettä virtasi niskaan vasemmalta ja oikealta samaan tahtiin kuin ruukin läpi virtaavassa koskessa.
Ensimmäinen pettymys: kaavoitus.
Etukäteen arvioitiin, että se kestäisi kolme vuotta. Nyt on kulunut seitsemän vuotta, ja teknisesti kaavoitus on puolivälissä.
Toinen pulma ovat olleet puunkaatoluvat ? tai pikemminkin niiden saamisen vaikeus. Kyse on Suomen mittakaavassa pienestä asiasta. Vääntö puunkaadosta paljastaa kuitenkin byrokraattisesta järjestelmästämme elementtejä, jotka tulisi heittää romukoppaan.
Olemme koettaneet saada kaatolupia puille raivataksemme pusikoita ja palauttaaksemme Billnäsin kulttuurimaiseman siihen tilaan, jossa se oli loistonsa päivinä. Prosessi on nyt kestänyt vuosia, niellyt kymmeniä tuhansia euroja ja tuottanut satoja sivuja paperia. Lupaa ei ole kuitenkaan saatu.
Todettakoon, ettei kyse ole mistään avohakkuista. Puut ja maisemansuunnittelu ovat rakkain harrastukseni. Olen käyttänyt suunnittelussa apuna Suomen arvostetuimpia maisema-arkkitehtejä ja ammattibiologeja. Vaikutukset luontoon on arvioitu huolellisesti.
Ruukit, panimot ja kehräämöt olisivat jääneet rakentamatta, jos nykyiset säännöt olisivat olleet voimassa silloin kun Billstenit, Finlaysonit ja kumppanit tulivat Suomeen.
Mustavalkoiseen ideologiaan perustuva hallintovallan väärinkäyttö ja loputtomat valitusmahdollisuudet ovat investointien kannalta murhaavan vaarallinen yhdistelmä.
Suomea äskettäin uhannut murtajien lakko on sukua Billnäsin vähäiselle puuriidalle.
Koko maa uhkasi painua polvilleen pienen joukon intressien edessä. En voi tehdä tästä muuta johtopäätöstä kuin sen, että Suomi on seonnut. Nykymuodossaan demokratia tarjoaa häikäilemättömästi toimiville vähemmistöille mahdollisuuden vallankäyttöön, jonka mittasuhteita ei voi hyväksyä.
Yrittäjien on hyvin vaikea toimia tällaisissa olosuhteissa. Rakastan isänmaatani, mutta en voi pitää Suomea enää mielekkäänä toimintaympäristönä. En halua investoida tänne. Olen pahoillani.
Yhden asian loppu on jonkun toisen alku.
On kulunut melkein vuosi siitä, kun päätin jäädyttää investoinnit Billnäsiin ja panna ruukin luukulle lapun. Taistelun rauhoittuminen on tarjonnut mahdollisuuden keskittää ajatukset takaisin Management Eventsiin.
Yrittäjänä minulla on taas se tunne, että voin muuttaa maailmaa tekemällä niitä asioita, joissa yrittäjä on parhaimmillaan: tuotteen kehitystä, innovointia, asiakastyötä ja johtamista. Tekemiseen on palannut ilo. Raasepori on vaihtunut Singaporeen. Management Events kasvaa siellä.
Management Eventsin porukka on kasvanut nyt 300 huippuammattilaisen joukoksi, joka työskentelee 14 toimistossa kahdella mantereella.
ME on saanut kehittyä, koska sen toimintaa ei ole tajuttu vielä säädellä määräyksillä. Olemme voineet innovoida vapaasti tuotteita ja toimintatapoja sekä luoda työpaikkoja. Samalla on syntynyt suomalaisittain harvinainen palvelun vientituote.
Billnäsin ruukille kävi täsmälleen päinvastoin. Byrokraatit voittivat ensimmäisen erän.
Byrokratia on innovoinnin ja kasvun vastakohta. En pysty millään ymmärtämään sitä, että Suomen valtio ottaa velkaa maksaakseen palkkaa virkamiehille, jotka säätävät lakeja, tulkitsevat niitä mieleisekseen ja tekevät parhaansa vaikeuttaakseen yritysten ja yksilöiden tekemisiä.
Tämä kehitys pitää pysäyttää nopeasti. Byrokratiaa pitää säätää selvästi pienemmäksi, koska yrittäjät tarvitsevat tilaa voidakseen luoda uutta toimintaa ja työpaikkoja.
Suomen pitää luultavasti vielä vähän aikaa kypsyä ajattelutavan muutokseen. Voi olla niinkin, että siihen tarvitaan vielä lisää huonoja uutisia, valitettavasti. Lopulta Suomi kuitenkin nousee, kun ihmiset ymmärtävät, että nousuun tarvitaan innovaatioita, rohkeutta ja iloista työtä.
Olli Muurainen on yrittäjä, Management Eventsin perustaja ja hallituksen puheenjohtaja