Kataja: Ylivelkaisuuden aiheuttama syrjäytyminen on inhimillinen tragedia. Pikavipit on kiellettävä lailla.

Ei ole ihme, että pikavippi houkuttaa, jos jääkaapissa palaa vain valo ja lompakko on tyhjä. Sivistysvaltiossa keinot ongelman korjaamiseen on kuitenkin löydettävä ilman, että ongelmat syvenevät entisestään.

Pikavipit houkuttelevat velkaantumaan kevytmielisesti ja lisäämään velkataakkaa yli lainanottajan maksukyvyn. Harkitsemattomuuttaan ylivelkaiset lainananottajat syrjäytyvät tai ajautuvat harmaan talouden piiriin. Samalla yleinen maksumoraali heikkenee. Kevytmielinen velkaantuminen estää myös velkajärjestelyyn pääsemisen.

Ylivelkaisuuden aiheuttama syrjäytyminen on inhimillinen tragedia. Lopulta syrjäytymisen kustannukset tulevat meidän kaikkien maksettavaksi.

?Vastuullisessa markkinataloudessa tulee olla rohkeutta kieltää toiminta, jonka sosiaaliset ja kansantaloudelliset haitat ovat paljon suuremmat kuin henkilökohtaiset hyödyt. Pelkästään kysyntä ei saa määrätä mitä tuotteita ja palveluita voi tarjota.?, toteaa Kataja.

Eri rajoitusehdotukset, esimerkiksi ikärajat, merkitsevät vain osittaista epäkohtien korjaamista. Ne eivät poista itse ongelmaa. Oikea tapa estää pikavippikierre ja sen aiheuttamat ongelmat on kieltää pikavipit kokonaan.

Lisätietoja:
Kokoomuksen varapuheenjohtaja Sampsa Kataja, 050-5122571