Vapaavuori: Keskustan luvuissa miljardin euron laskuvirhe ? Sipilän on päivitettävä sopeutuksen mittaluokka

Kokoomuksen elinkeinoministeri Jan Vapaavuori ihmettelee Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän virheellisiä lukuja valtiontaloudesta.

Sipilä on todennut tänään Helsingin Sanomille, että Keskusta sopeuttaisi valtion menoja ja tuloja kaksi miljardia euroa ja siten vuonna 2019 valtiontalous olisi kaksi miljardia alijäämäinen. Valtiovarainministeriön vakausyksikön laskelman mukaan väite on virheellinen.

?VM:n laskelma osoittaa, että valtiontalouden alijäämän supistaminen 2 miljardiin euroon v. 2019 mennessä edellyttäisi 3,2 miljardin euron sopeutusta ensi vaalikaudella. Keskustan säästölistassa on yli miljardin euron aukko pelkästään valtiontalouden puolella heidän omiin tavoitteisiinsa nähden.?

?Pari viikkoa sitten VM:n virkamiehet vakavasti varoittivat erittäin huonosta julkisen talouden kehityksestä ja suosittivat kuuden miljardin euron sopeutusta ensi vaalikauden aikana, jotta julkisen talouden velkaantuminen suhteessa bruttokansantuotteeseen kääntyisi laskuun. Näillä luvuilla valtiontalous ja kuntatalous palaisivat lähelle tasapainoa, eli velkaantuminen ei vieläkään loppuisi. Sipilä sanoo hyväksyvänsä VM:n luvut, mutta ehdottaa silti edelleen vain kahden miljardin euron sopeutusta seuraavalla vaalikaudella. VM:n lukuihin nähden Keskustan säästöohjelmasta puuttuu neljä miljardia?, Vapaavuori sanoo.

Vapaavuori muistuttaa, että valtiovarainministeriön arviota objektiivisempaa ja luotettavampaa arviota ei valtakunnasta löydy.

”Mennyt vaalikausi meni mönkään varmasti monesta syystä, mutta erityisesti sen takia, ettei uskottu VM:n laskelmia ja pohjattiin tekemiset olettamalle, että talous kasvaa jopa ennusteita nopeammin. Ei pelkästään demareiden, vaan erityisesti keskustan linjauksia lukiessa huoli hiipii taas puseroon ? ettei vain neljän vuoden takainen toistuisi??

?Keskustassa ei joko ole ymmärretty valtiontalouden tilanteen vakavuutta tai sitten Keskusta ei uskalla kertoa koko säästölistaansa ennen vaaleja. Joka tapauksessa Keskustan luvut ovat pahasti alimitoitetut suhteessa heidän omiin tavoitteisiinsa, valtiovarainministeriön suosittamasta sopeutuksesta puhumattakaan.?

?Toivon, että Keskusta ja Juha Sipilä täydentävät pikaisesti omaa säästölinjaansa tai sitten myöntävät avoimesti, että heidän ohjelmansa ei riitä velkaantumisen taittamiseen, talouden tasapainon saavuttamiseen tai edes heidän oman kahden miljardin euron alijäämätavoitteensa saavuttamiseen.?