Stubb: Vain työ luo työtä

Kokoomuksen puheenjohtajan, pääministeri Alexander Stubbin mukaan seuraavan hallituksen tärkein tehtävä on parantaa työnteon edellytyksiä.

?Työ luo työtä. Suomen jäykkien työmarkkinoiden uudistaminen on ensi vaalikauden keskeisimpiä kysymyksiä?, Stubb toteaa.

Puheenjohtaja Stubb puhui sunnuntaina Suomen Yrittäjien puheenjohtajien neuvottelupäivillä Helsingissä.

?Pitkän aikavälin, eli seuraavan kymmenen vuoden sisällä tavoitteena on oltava lukusarja 50 ? 40 ? 5. Tämä tarkoittaa, että julkisen sektorin koko suhteessa bruttokansantuotteeseen on painettava nykyisestä noin 58 prosentista 50 prosenttiin. Tämä vaatii talouskasvua. Yli 44 prosentin veroaste on saatava laskuun niin, että lähestymme 40 prosentin tasoa. Nykyinen 8-9 prosentin työttömyys on painettava 5 prosenttiin, ja kaikkien työhön kykenevien osallistumista työelämään on vauhditettava. Tästä syystä meidän on lisättävä työvoiman tarjontaa?, Stubb sanoo.

Stubbin mukaan viime aikoina yrittäjien asiat ovat kiinnostaneet laajasti läpi puoluekentän.

?Suomi saadaan uuteen nousuun vain ja ainoastaan yrittäjyydellä. Itse asiassa jokaista menolisäystä ehdotettaessa olisi hyvä miettiä, kuka tämän kaiken maksaa. Hyvinvointiyhteiskuntamme pyörii yksityisen sektorin työpaikkojen tuomien verotulojen ja vientitulojen kautta. Yksinyrittäjien työpanoksen kautta. Työpaikkojen kautta, joita luovat ja ylläpitävät vastuulliset, rohkeat ja kasvuhakuiset yrittäjät?, Stubb toteaa.

Sen sijaan Stubb varoittaa, ettei valtio voi luoda työpaikkoja yrittäjien puolesta. Politiikan tehtäväksi jää suotuisan yrittäjäympäristön kehittäminen.

?Me emme usko siihen, että talouskasvu alkaa yritystukia jakamalla. Hallitukseen voi päästä lupaamalla kaikille kaikkea kivaa, eikä mitään ikävää. Tämä nähtiin viime viikonloppuna Kreikassa. Kokoomuksen osalta pidämme selvänä, että valtiontalouden sopeutuksen tulee jatkua. Työ on nostettava kaikessa päätöksenteossa etusijalle?, Stubb kertoo.

Työllistämisen helpottamiseksi Stubb ehdottaa viittä konkreettista keinoa:

1) Työntekijöiden ja työnantajien olisi voitava sopia palkoista ja työajoista yrityskohtaisesti työehtosopimuksen estämättä, jos yhteisymmärrys löytyy. Jos ei löydy, mennään TES:n mukaan. Sopiminen vaatii luottamusta. Neuvotteluasetelman on oltava tasapainoinen yrityksen ja työntekijöiden välillä.

2) Koeaika on pidennettävä kuuteen kuukauteen.

3) Oppisopimuksen rinnalle koulutussopimus, jossa palkka nousee osaamisen kehittyessä.

4) Pitkäaikaistyöttömän voisi palkata määräaikaiseen työsuhteeseen ilman erityisiä perusteluja.

5) Työaikapankkien entistä joustavampi käyttö, jolloin töitä tehdään silloin kun niitä on ja hiljaisena aikana voidaan ottaa vapaata.

Stubbin mukaan yllä mainitut ehdotukset tarkoittavat joustavampaa sääntelyä ja työllistämisen kynnyksen alentamista.

?Yrittäjyys on talouskasvun moottori. Sen kuristaminen liialla sääntelyllä, työllistämisen vaikeudella, byrokratialla, tarkoittaa pienempää talouskasvua. Se tarkoittaa vähemmän työpaikkoja?, Stubb päättää.