Sankelo: Vapaaehtoisuus avainsana soidensuojelussa

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Janne Sankelo pitää hyvänä, että ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen on päättänyt selvittää mahdollisuudet vapaaehtoiseen soidensuojeluun.

”On hienoa, että ministeri haluaa rakentaa luottamusta maanomistajien ja ympäristöhallinnon välille. METSO-ohjelman positiiviset kokemukset osoittavat, että maanomistajilla on halua suojella arvokkaita luontokohteita, kun se tehdään vapaaehtoisuuteen perustuen rakentavassa hengessä. Vapaaehtoisuus kannustaa maanomistajia mukaan suojeluun aivan eri tavalla.”

Sankelo muistuttaa, että tahto suojella soita on yhteinen.

”Kuten ministerikin toteaa, luontoarvoiltaan arvokkaimmat suot on saatava suojelun piiriin. Luonnon monimuotoisuuden vaaliminen vaatii uhanalaisten suoluontotyyppiemme suojelua. Uskon, että vapaaehtoisuuteen perustuvalla suojelulla saadaan parempia tuloksia aikaan.”

Sankelo huomauttaa, että viimeiset kymmenen vuotta on tehty paljon töitä sen eteen, että esimerkiksi maanomistajat edistäisivät avoimesti monimuotoisuutta toiminnassaan.

”Jos nyt unohdettaisiin vapaaehtoisuus ja palattaisiin pakkoon, oltaisiin tehty turhaa työtä. Soiden suojeluohjelman lisäksi myös METSO-ohjelma joutuisi outoon valoon”, Sankelo sanoo.

Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasosen tiedote soidensuojelusta ympäristöministeriön sivulla.