Risikko: Suomalainen lähiruoka edistää terveyttä

Suomalaiset ovat yhä kiinnostuneempia ruoan alkuperästä sekä sen turvallisuudesta ja terveellisyydestä. Suomalainen ruoka työllistää sekä tukee huoltovarmuutta ja maaseudun elinvoimaisuutta. Sen lisäksi puhdas suomalainen ruoka edistää hyvinvointia ja terveyttä.

– Viimeaikaiset kohut ovat nostaneet arvoonsa kotimaisen ruoan jäljitettävyyden ja puhtauden. Suomalaisen ruoan ketju pellolta pöytään tiedetään, ja ruoka tuotetaan meidän omien sääntöjemme ja valvonnan alaisuudessa, sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko sanoi tänään avatessaan Farmari-näyttelyn Ruokaprovinssikadun Seinäjoella.

– Sesongin kasviksia, täysjyväviljaa ja kalaa sisältävä ruoka tukee sekä ihmisen että ympäristön hyvinvointia. Nämä asiat otetaan huomioon nyt, kun Valtion ravitsemusneuvottelukunta on uudistamassa suomalaisia ravitsemussuosituksia. Ruokakulttuurimme kulmakivet, kuten ruis, kaura ja marjat, ovat superfoodia luonnostaan.

Joka kolmas suomalainen syö päivittäin vähintään yhden aterian muualla kuin kotona. Suurkeittiöissä tehdään satoja miljoonia aterioita vuosittain. Ministeri Risikko kannusti maatalousyrittäjiä yhdistämään voimansa, jotta kotimaiset tuotteet pärjäävät isojen ammattikeittiöiden kilpailutuksissa. Ruokaprovinssikatu on hyvä esimerkki alueen maataloustuottajien yhteistyöstä.

– Ei ole samantekevää, mitä ruokaa päiväkotien, koulujen, työpaikkojen ja vanhainkotien keittiöissä valmistetaan. Suomalainen peruna ja juurekset ovat sekä ihmisen terveyden että ympäristön kannalta parempi valinta kuin esimerkiksi tuontiriisi. Ravitsemuksellisesti täysipainoinen ruoka ylläpitää eri-ikäisten suomalaisten terveyttä ja ennaltaehkäisee sairauksia. Kotimainen ruoka tukee hyvin myös terveyden edistämisen tavoitteita.

Lisätietoja
ministeri Paula Risikko, p. 050 5113107