Outi Mäkelä ja Arto Satonen: Viinarallin kehitystä seurattava tarkasti

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtajat Outi Mäkelä ja Arto Satonen toivovat hallitukselta malttia seurata alkoholin matkustajatuonnin kehitystä ennen uusia rajoituksia.

– Hallitus toimi oikein, kun se maltillisti alkoholiveron korotusta. Myös tullin toimien vaikutusta viime aikoina kasvaneeseen matkustajatuontiin on seurattava tarkasti, Mäkelä ja Satonen sanovat.

– Viinarallin haittoja ei voi vähätellä. Menetämme verotuloja, ihmiset hankkivat kerralla suuria määriä alkoholia ja pimeät viinakaupat kauppaavat lahden takaa rahdattuja juomia eteenpäin. Maalaisjärki sanoo, että lisärajoitukset, kuten oluen laimentaminen, vain lisäisivät näitä ongelmia, edustajat korostavat.

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee paraikaa alkoholilain uudistusta. Julkisuuteen on tullut tieto harkituista uusista rajoituksista. Ministeriön mukaan erityisesti kaupoissa myytävien alkoholijuomien myyntiaikoja ja ravintoloiden anniskeluaikoja aamuyön tunteina on tarkasteltava uudelleen.

– Suomessa on menty eteenpäin alkoholikulttuurin osalta. Nuorten alkoholinkäyttö on vähentynyt koko 2000-luvun ajan. Tässä kasvatuksella ja asenteilla on varmasti suurempi rooli kuin rajoituksilla tai veronkorotuksilla. Siksi alkoholilain uudistus on menossa väärään suuntaan, näpertely aikataulujen kanssa on turhaa, edustajat näkevät.

– Tätä positiivista kehitystä pitäisi tukea kohti keskieurooppalaista juomakulttuuria. Esimerkiksi Ranskassa nautitaan enemmän alkoholia kuin meille, mutta haitat ovat silti pienemmät.

– Suomessa ongelma on vahvojen alkoholijuomien suuri kulutus. Voitaisiinko terveempää suhtautumista alkoholiin saavuttaa edistämällä kotimaisten panimotuotteiden mahdollisuuksia ja mahdollistamalla tilamyynti? Meidän mielestämme tätä pitäisi vakavasti harkita yksioikoisen kieltolinjan sijaan, edustajat ehdottavat.

Kansanedustajat Mäkelä ja Satonen puhuvat tänään torstaina 24.10. klo 17-19 eduskunnan kansalaisinfossa järjestetyssä avoimessa keskustelutilaisuudessa alkoholin matkustajatuonnista yhdessä asiantuntijoiden kanssa. Mukana myös kansanedustajat Suna Kymäläinen (sd.) ja Jari Myllykoski (vas.)

Lisätietoja:

Outi Mäkelä
Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja
Kansanedustaja
outi.makela@eduskunta.fi
050 512 2877

Arto Satonen
Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja
Kansanedustaja
arto.satonen@eduskunta.fi
(09) 432 3110