Orpo: SDP: Laina vai lama?

? Uuden vakausmekanismin pääpiirteet ovat nyt selvillä. Mekanismin perustaminen tulee seuraavan hallituksen käsiteltäväksi maanantaina sovitussa muodossa. SDP:n on nyt aika kertoa yksisanaisesti, hyväksyykö se mekanismin perustamisen, Orpo vaatii.

Orpo muistuttaa, että SDP asettui välikysymysäänestyksessä 15.3. vastustamaan sekä väliaikaisen vakausvälineen takausten kasvattamista että uuden Euroopan vakausmekanismin perustamista.

Vakausvälineen perustaminen edellyttää euromaiden kesken yksimielisyyttä. Suomen tulevan hallituksen kielteinen kanta vakausmekanismin perustamiseen romuttaisi mekanismin perustamisen.

? Uusi pysyvä järjestelmä loisi vakautta eurooppalaisille rahoitusmarkkinoille. Mekanismin perustaminen on tärkeää suomalaisten työpaikkojen ja suomalaisen kasvun vuoksi, Orpo painottaa.

Uusi vakausmekanismi saattaisi myös yksityiset sijoittajat vihdoin vastuuseen. Velkakirjoihin kirjattavien yhteisvastuulausekkeiden ansiosta sijoittajat voisivat menettää rahansa euromaan velkajärjestelyssä.

? Pysyvän mekanismin myötä holtiton velkaantuminen johtaisi euromaan velkarahan tuntuvaan kallistumiseen. Yhteisvastuulausekkeet pakottaisivat tämän vuoksi euromaat nykyistä kurinalaisempaan ja vastuullisempaan talouspolitiikkaan, Orpo huomauttaa.

Orpo muistuttaa, että vakausmekanismin perustaminen ei vielä tarkoita, että suomalaisten rahoja käytettäisiin muiden maiden tukemiseen.

? Myös EVM:n varojen käyttäminen edellyttäisi maiden kesken yksimielisyyttä. EVM:n perustaminen ei siis vielä tarkoita, että suomalaisten rahoja käytettäisiin muiden maiden tukemiseen. Päätös mekanismin käyttämisestä tehtäisiin edelleen joka kerta Suomessa erikseen ja asiassa viimeinen sanavalta on eduskunnalla, Orpo huomauttaa.