Ministeri Vapaavuori: Kirjeäänestäminen tai sähköinen äänestäminen mahdollistettava ulkosuomalaisille

Vapaavuori esitti ideansa tänään 28.3. vieraillessaan Tukholmassa tapaamassa siellä asuvia suomalaisia. Ulkomailla asuu väliaikaisesti kymmeniätuhansia suomalaisia sekä pysyvästi satojatuhansia toisen ja kolmannen polven suomalaisia. Suuri osa ulkomaille muuttaneista suomalaisista seuraa median välityksellä suomalaista politiikkaa ja moni heistä haluaisi äänestää, erityisesti eduskuntavaaleissa, mikäli tämä olisi nykyistä helpompaa.

– Ulkosuomalaisten äänestäminen ulkomailla on nykyisin kohtuuttoman hankalaa. Ulkomailla äänestämisen ja äänestysaktiivisuuden kasvattamisen konkreettiseksi helpottamiseksi tulisi pohtia kirjeäänestämisen tai sähköisen äänestämisen käyttöön ottamista. Tämä edistäisi demokratian toteutumista ulkomailla asuvien suomalaisten osalta, Vapaavuori sanoo.

Kirjeäänestäminen on käytössä monissa Euroopan maissa. Vapaavuoren mukaan Suomessa voitaisiin ottaa mallia esimerkiksi Ruotsista. – Ruotsissa kirjeäänestäminen helpottaa ulkomailla asuvien kansalaisten äänestämistä, kun äänestäjän ei tarvitse hakeutua lähimpään äänestyspisteeseen, joka voi pahimmassa tapauksessa olla satojen kilometrien päässä, Vapaavuori huomauttaa.

Vaihtoehtona kirjeäänestämiselle voidaan pitää myös sähköistä äänestämistä, joka on käytössä esimerkiksi USA:ssa, Virossa, Sveitsissä ja Iso-Britanniassa.