Ministeri Räty: Alkoholipolitiikka tarvitsee suunnanmuutoksen

Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty kaipaa uutta suuntaa alkoholipolitiikkaan. Ministerin mukaan holhouksen tie ei ole toiminut vaikuttavalla tavalla.

Tavoitteena pitää olla väkevien alkoholijuomien kulutuksen vähentyminen ja juomisen siirtyminen kodeista ravintoloihin.

Räty kannattaa päivittäistavarakaupassa myytävän alkoholin tilavuusprosentin nostoa 4,7 prosentista. Tämä tarkoittaisi Rädyn mukaan myös mietojen viinien asteittaista tuomista maitokauppoihin.

?Tarvitaan suunnanmuutos alkoholipolitiikassa ja sitä kautta muutos juomakulttuurissa. Kokonaiskulutuksen laskemisen on oltava jatkossakin tavoitteena, mutta nykyinen linja ei ole ihmisten ymmärryksen mukainen?, linjasi Räty Helsinki Beer Festivalilla järjestetyssä alkoholipoliittisessa vaalipaneelissa lauantaina.

?Alkoholin ulkomainen tuonti on kasvussa. Lisäksi alkoholin ravintolakäyttö on laskussa. Nämä trendit eivät vastaa sitä, mihin suomalaisen alkoholipolitiikan tulisi pyrkiä.?

Ministeri Räty pitää erityisesti tärkeänä alkoholikulttuurille sitä, että pienpanimoilla ja viinitiloilla olisi jatkossa yhtäläinen oikeus myydä tuotteitaan suoraan valmistuspaikalta ilman turhaa byrokratiaa.

?Vapauttaessamme päivittäistavarakaupan myyntiä, laajennamme siinä ohessa pienpanimoiden ja viinitilojen mahdollisuuksia. Jotta voisimme antaa tuottajille mahdollisuuden myydä tuotteitaan itse, tulee saman olla sallittua myös muille toimijoille EU-säädösten vaatimuksista johtuen?, ministeri tarkentaa.

”Alkon monopolia on Suomessa perusteltu kansanterveyssyillä. Nykyisen monopolin vuoksi myyntiä ei voi sallia vain joillekin tietyille yksittäisille toimijoille, vaan mietojen alkoholijuomien myynti täytyy sallia kaikille päivittäistavarakaupoille.”