Lääkkeet talouskriisin parantamiseksi

Ongelma asian ratkaisussa on se, että läpivalaisu ottaa hieman aikaa ja toisaalta saattaa paljastaa joidenkin pankkien osalta suuria huonojen omaisuuserien määriä. Tämän jälkeen on tiedettävä mitä huonoille omaisuuserille tehdään. Eli kyse on siis siitä, mikä on valtion rooli pankkien roskien siivouksessa. Kuinka paljon ja millä tavalla veronmaksajat joutuvat kantamaan vastuuta pankkien taseiden siivoamisesta. Ja millä tavalla veronmaksajien edut järjestelyissä turvataan.

Haaste on aikamoinen. En kuitenkaan usko, että kriisiä voidaan ratkaista ilman täydellistä avoimuutta. Finanssijärjestelmän luottamuksen palautus vaatii vedenpitävää tietoa pankkien kunnosta. Niin pitkään, kun tietoa ei ole, epäluottamus jatkuu. Sairauden oireita voidaan lievittää elvytyksellä, jolla saadaan kuume laskemaan, mutta itse vaiva ei poistu ilman kunnon antibioottia.

Samaa asiaa pohditaan sekä USA:ssa että Euroopassa. Suomi on asiassa aktiivinen, vaikka ongelmat eivät tällä hetkellä näytä kohdistuvan meikäläisiin pankkeihin. Meillä on kuitenkin kokemusta pankkikriisin hoitamisesta ja sillä osaamisella voi olla laajempaankin kysyntää.