Kokoomusministerit: Työelämä on muuttunut ? on aika päivittää pelisäännöt

Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen, maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo sekä eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka julkistivat tänään Maailman paras työelämä -pamfletin, jossa esitetään keinoja työelämän murroksen ja eriytyneiden käytäntöjen umpeenkuromiseksi.

? Työelämä on muuttunut. Teknologia on lisännyt työelämän tempoa ja tehnyt työstä liikkuvampaa ja yhä useammin työ ei ole enää sidottu paikkaan tai aikaan. Perinteisen tavan rinnalle on syntynyt uusi tapa tehdä työtä. Työelämän pelisääntöjenkin on tunnistettava uusi työ ja elettävä ajassa, sanoo ministeri Grahn-Laasonen.

Uusi tapa työskennellä ei kuitenkaan ole ongelmaton. Huoli työntekijöiden jaksamisesta on kasvanut. Ennenaikaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle jää vuosittain noin 20 000 työntekijää, joista joka kahdeksas on alle 35-vuotias nuori. Joka neljäs suomalainen ei usko jaksavansa työssä eläkeikään saakka.

? Suomessa ero kokoaikatyön ja työttömyyden välillä on jyrkkä ja liian moni on vailla työtä. Siksi työn verotusta on kevennettävä ja työttömyysturvan suojaosuuksia korotettava. Sosiaaliturvaa ja verotusta tulisi uudistaa siten, että työllä ansaitusta eurosta jää pienillä tuloilla selvästi enemmän käteen. Työn tekemisen pitää kannattaa aina, toteaa ministeri Orpo.

Tehty työ vastaa harvoin sovittuja työtunteja tai työpäiviä. Esimerkiksi Akavan ja Aalto-yliopiston Global Time -tutkimuksessa todettiin, että korkeasti koulutetut tietotyöntekijät tekevät keskimääriin kolmanneksen käyttämästään ajasta työtä muualla kuin työnantajan tiloissa ja 15 prosenttia normaalien toimistotyöaikojen ulkopuolella.

? Nykylain pitäisi tunnistaa paremmin työ, joka ei ole sidottu aikaan ja paikkaan. Näin ei ole kaikilla aloilla, mutta toisilla se on taas päivittäistä todellisuutta. Työntekijöiden tulisi entistä paremmin saada vaikuttaa työaikoihinsa, voimme lisätä alakohtaisia työaikasopimuksia ja kirjata lakiin myös työpankkijärjestelmän pääpiirteet. Kaiken keskiössä on oltava luottamus työntekijään, päättää ministeri Toivakka.

Lisätietoja:

Ympäristöministerin erityisavustaja Kristiina Kokko, puh. 050 3423 654
Maa ja metsätalousministerin erityisavustaja Tiina Perho, puh. 050 376 6276
Eurooppa- ja ulkomaankauppaministerin lehdistöavustaja Tuomas Rajala, puh. 050 574 2539