Kokoomuksen varapuheenjohtaja Sampsa Kataja: avoliittojen turvaan parannusta

 

Hallituksen esitys oli eduskunnan ensimmäisessä käsittelyssä keskiviikkoiltana. Hallituspuolueet ovat sopineet, että avoliittolaki käsitellään eduskunnassa niin sanottuna oman tunnon kysymyksenä.

– 2010-luvun Suomessa päättäjien olisi syytä tunnustaa, että keskuudessamme on avoliittoja ja muita esiaviollisia suhteita. Perheistä jopa viidesosa on avoliittoperheitä ja avoliitossa elää jopa 600 000 suomalaista. Avoliittojen määrän kasvaessa lainsäädäntöä on ajanmukaistettava, Kokoomuksen varapuheenjohtaja Sampsa Kataja toteaa.

Hallituksen lakiesityksen tarkoitus on turvata avoliiton päättyessä molempien osapuolten oikeudet. Uuden lain säännökset koskisivat avopareja, jotka ovat eläneet yhteistaloudessa vähintään viisi vuotta sekä avopareja, joilla on tai on ollut yhteinen tai yhteisessä huollossa oleva lapsi.

Mikäli avoliiton purkautumisessa ajaudutaan riitatilanteeseen, omaisuuden jako ei aina toteudu kohtuullisesti. Nykyinen lainsäädäntö ei ole pystynyt kokonaan poistamaan ongelmia ja säännökset ovat sekavia.

Lakiesityksen mukaan eron sattuessa kumpikin puolisoista pitää edelleen oman omaisuutensa. Tähän esitys ei puutu millään tavalla. Näin ollen avoliiton myötä ei synny avioliiton mukana tulevaa avio-oikeutta. Kyseessä ei siis ole omaisuuden ositus vaan omaisuuden erottelu.

– Uuden lain mukaan puoliso voi olla oikeutettu hyvitykseen toiselta, jos on esimerkiksi kotona tekemällään työllä mahdollistanut toisen omaisuuden kartuttamisen. Käytännössä olen törmännyt tähän ongelmaan lukuisia kertoa asianajotyössä. Lapsia kotona hoitanut on käyttänyt kaikki tulonsa perheen arkimenoihin, kun toisen nimiin on kerääntynyt kaikki omaisuus asunnosta kodin elektroniikkaan. Ei tietenkään ole kohtuullista, että kotona lapsia hoitanut jää erossa puille paljaille, Kataja linjaa.

– Vastaavanlaisia kohtuuttomuuksia on syntynyt, kun toinen puoliso on rakentanut tai remontoinut toisen puolison nimissä ollutta asuntoa. Joku hyvitys tästäkin kai kuuluu erotilanteessa laskea, Kataja sanoo.

Eduskunta äänestää hallituksen todennäköisesti ensi viikon tiistaina.

 Lisätietoja:

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Sampsa Kataja, gsm 050 512 2571