Kataja: Keskustan verolinjassa tarjolla vain keppiä

SAK:n tänään julkistaman tutkimuksen mukaan Keskustan verolinja on kaikkein ankarin tavalliselle duunarille.

? Työn verotuksen keventäminen luo työllisyyttä. Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta voidaan pelastaa vain tekemällä työtä. En ymmärrä, miksi Keskusta ei halua lisätä palkansaajien ostovoimaa. Tällaisella kannalla Keskusta irtautuu tällä hallituskaudella tehdystä työllistävästä veropolitiikasta, Kataja ihmettelee.

Kataja hämmästelee myös pääministeri Kiviniemen vaatimuksia ”palkkamaltista” osana Keskustan esittämää yhteiskuntasopimusta. Keskustalle ostovoimaa parantavat tuloveron kevennykset eivät kuitenkaan kelpaa.

? Kokoomus lisäisi veronkevennyksillä palkansaajan käteen jäävää tuloa, mikä vähentäisi painetta nimellispalkkojen korottamiseen. Tämä lisäisi kilpailukykyä ja investointeja Suomeen. Tämä on Jyrki Kataisen jo vuonna 2009 esittämän työllisyyssopimuksen ydin. Sen sijaan Keskusta on tarjoamassa yhteiskuntasopimuksessaan palkkamaltin vastineeksi vain keppiä, Kataja huomauttaa.

Työn verotuksen keventäminen lisää työn tarjontaa. Kun palkasta jää enemmän käteen, pienipalkkainenkin työ kannattaa ottaa vastaan. Verotuksen keventäminen kannustaa myös tekemään enemmän töitä tai ottamaan nykyistä vastuullisempi ja paremmin palkattu työ vastaan, kun lisäansiot eivät sula veroprosentin noustessa.

? Tuloveron keventäminen tuo lisää ostovoimaa palkansaajien ja eläkeläisten kukkaroon. Ostovoima lisää kulutusta ja työllisyyttä. Tuloveron keventäminen siis luo myös uutta kasvua, Kataja toteaa.