Kataisen mukaan edessä monessa mielessä linjavaalit: Onko Suomi kansainvälinen ja avoin vai eristäytyvä puskistahuutelija?

? Näissä eduskuntavaaleissa päätetään, mikä on Suomen suunta ja millaista kansainvälistä politiikkaa ja Eurooppa-politiikkaa sekä millaisia Suomen edustajia suomalaiset haluavat. Halutaanko jurnuttajia ja protestoijia vai halutaanko meitä edustamaan aktiivisia ja asiansa osaavia suomalaisia.

? On helppo työntää pää puskaan, kun on vaikeaa. Vastuullisuutta sen sijaan on astua esiin ja hoitaa vaikeatkin hommat. Kokoomuksen asemaa Suomen suuren EU-linjan ajajana ei ole muuttanut se, olemmeko oppositiossa vain hallituksessa. Kokoomus on ollut ja tulee olemaan eurooppalainen vastuunkantaja ? tuli mitä tahansa vastaan. Me emme pelaile linjallamme. Me emme pelaile suomalaisten työpaikoilla ja hyvinvoinnilla, vaikka ärtymys toisten sotkujen hoitamisesta houkuttelisikin flirttailemaan kiukun tunnoilla.

? Suomen EU-jäsenyys, euro ja sisämarkkinat ovat olleet Suomen hyvinvoinnille kullanarvoinen linjavalinta. Hyvinvointimme ja työpaikkamme riippuvat vientiteollisuutemme vedosta. Olemme halunneet ja päässeet vallankäyttäjäksi pöytiin, joissa asioistamme joka tapauksessa päätetään. Mutta valta ei tule ilman vastuuta. Ei ole ilmaisia lounaita. Välillä tuulee myös vastaan. Silloin mitataan, kenellä on kanttia puolustaa tehtyjä ratkaisuja ja toimia. On surullista, että Lipposen perilliset ovat siirtyneet puskasta huutelijoiksi.

? ?Hoitakoot itse sotkunsa? +asenne osuu omaan nilkkaan. Kreikan, Irlannin tai eurooppalaisen pankkijärjestelmän kaatuminen johtaisi uuteen finanssikriisiin. Suomi oli edellisessäkin suurin kärsijä. Ero edelliseen kertaan olisi siinä, että enää ei olisi varaa elvyttää. Työttömyys räjähtäisi käsiimme. Siinä on suomalaisille vaihtoehto niiltä, jotka haluavat kaataa eurooppalaiset vakauspaketit änkyröimällä.

? Vastuullisuus vaatii joskus vaikeita toimenpiteitä kuten euromaiden maksukyvyn ja eurooppalaisen pankkijärjestelmän turvaamista. Kuka kuvittelee, että vuoden vaihteen talouskasvu olisi ollut 7 prosentin luokkaa ja työttömyys puolentoista prosentin laskussa, jos Irlannin tai Kreikan olisi annettua ajautua maksukyvyttömyyteen?

? Kriisi on näyttänyt eri puolueiden todelliset kasvot. Kokoomus on Suomen kansainvälisin puolue ja Euroopan yhdentymiseen myönteisimmin suhtautuva puolue. Me emme ole tätä siksi, että se olisi trendikästä, vaan siksi, että se on Suomen etu.

? Itsenäisyys tarkoittaa valinnanvapautta lopulta päättää siitä, mihin kuulumme ja missä pöydissä istumme. Itsenäisyys tarkoittaa suurinta mahdollista vaikutusvaltaa meihin joka tapauksessa vaikuttavissa asioissa. Juuri eristäytyminen on itsenäisen päätöksenteon luovuttamista toisten käsiin.

? Niin euroryhmässä kuin Eurooppa-neuvostossakin vaikutusvaltaa saa vain, kun osaa asiat, on aktiivinen, sitoutuu yhteisiin päämääriin ja kykenee kantamaan vastuuta. Sen sijaan mekkalointi ja passiivinen jurnutus tarjoavat todellisuudessa korkeintaan kuunteluoppilaan tai äänettömän yhtiömiehen statuksen.

? Kokoomus puolustaa suomalaisia työpaikkoja, kasvua ja hyvinvointia, vaikka se olisi vaikeaa. Jos on ottanut vastaan vastuunkantajan tehtävän, tehtävä on hoidettava kunnialla. Kokoomus ei muuta linjaansa omanedun tavoittelun nimissä. Suomen ja suomalaisten kustannuksella ei pidä leikkiä.