Jyrki Kataiselle myönnettiin arvostettu Kultainen Ludwig Erhard -mitali

Kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Jyrki Katainen vastaanotti tiistaina Berliinissä merkittävän talouspalkinnon huomattavista ansioistaan sosiaalisesti kestävän markkinatalouden kehittämisessä.

Kultainen Ludwig Erhard ?kunniapalkinto jaettiin Saksan kristillisdemokraattisen puolueen CDU:n järjestämässä, maan poliittiset ja talouselämän päättäjät kokoavassa Wirtscftstag-seminaarissa.

Puheessaan satapäiselle saksalaisyleisölle Katainen korosti kasvun ja säästöjen yhdistelmän tärkeyttä Euroopan tulevaisuudelle.

?Resepti kestävälle kehitykselle on selvä: me tarvitsemme budjettikuria ja rakenteellisia uudistuksia, jotka tekevät meistä taas kilpailukykyisiä. Samaan aikaan meidän on stimuloitava kasvua sekä kansallisella että EU-tasolla.  Nämä kaksi, säästöt ja kasvu eivät ole toisiaan poissulkevia vaan ne voivat ja niiden pitää kulkea yhtä matkaa.?

Katainen korosti puheessaan paitsi kasvun ja säästöjen yhtäaikaisuuden tärkeyttä myös reiluuden merkitystä. Euroalueen taloudellista integraatiota voidaan edistää, mutta niin, että se on yhteisvastuullista. Kataisen mukaan on ajateltava koko EU:n yhtenäisyyttä.

?EU:n pitää olla reilu ja hyödyttää yhtäpuolisesti kaikkia. Emme voi kehittää EU:ta sillä periaatteella, että kaikki eivät voi elää yhteisten sääntöjen mukaan ja että on jokin luonnonlaki, jonka mukaan kaikki maat eivät voi saavuttaa esimerkiksi A-luokitusta.?

Kataisen mukaan on myös vaarallista ajatella, että euroalueen kilpailukykyä parannettaisiin heikentämällä vahvimpia. Se heikentäisi euroaluetta kokonaisuutena.

?Loppujen lopuksi, emmekö me kilpaile koko muun maailman kanssa, erityisesti nousevien talouksien? Eikö olisi järkevintä, jos me kaikki yrittäisimme saavuttaa parhaimman mahdollisen kilpailukyvyn.?

Katainen sanoi arvostavansa saamaansa palkintoa.

?Totta kai on aina mukavaa saada tunnustusta samoin ajattelevilta tahoilta.?

Kultaisen Ludwig Erhard ?mitalin ovat aiemmin saaneet muun muassa Ranskan pääministeri Jean-Pierre Raffarin, Itävallan liittokansleri Wolfgang Schlüssel, EU-komission puheenjohtaja José Manuel Barroso ja Euroopan keskuspankin pääjohtaja Jean-Claude Trichet.

Katainen tapasi jo aiemmin päivällä Saksan liittokansleri Angela Merkelin kahdenkeskisissä keskusteluissa. Esillä olivat EU:n ajankohtaiset asiat kuten Euroopan taloustilanne, Espanjan vaikeudet sekä kasvu- ja kilpailukykyasiat.