Heikki Autto: Kaupan aukioloaikoja vapautettava

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Heikki Autto vaatii kaupan aukioloajoille kevyempää sääntelyä.

Autton mukaan kaupanala on vaikeassa tilanteessa heikentyneen kotimaisen ostovoiman ja venäläisten matkailijoiden määrän romahtamisen vuoksi.

?Vähittäiskauppaa ei pidä jo muutenkin vaikeana aikana rasittaa turhalla byrokratialla?, Autto sanoo.

?Ei ole järkevää, että kauppiaan on erikseen haettava vuodesta toiseen poikkeuslupaa saadakseen pitää kauppaansa auki esimerkiksi loppiaisena. Täysin järjetöntä on myös se, että parturikampaaja joutuu maksamaan satoja euroa saadakseen harjoittaa ammattiaan itsenäisyyspäivänä?, Autto toteaa.

Autton mukaan poikkeuslupien tulisi vähintään olla toistaiseksi voimassaolevia, ettei niitä tarvitsisi hakea joka vuosi uudestaan.

Lisäksi Autto esittää, että kauppojen aukioloaikojen vapauttamista kokonaan voitaisiin kokeilla alueellisesti. Kokeilussa muutaman maakunnan kauppojen aukioloajat vapautettaisiin kokonaan ja näin voitaisiin kerätä kokemuksia, kuinka hyvin lainsäädännön kahleista vapautetut aukioloajat palvelisivat sekä kuluttajien että kaupanalan toiveita.

?Näinä aikoina päätöksenteon keskiössä tulee olla suomalaiset työpaikat. Kaupanalalta saa leipänsä lähes 300 000 suomalaista. Aukioloaikojen sääntelyn keventäminen auttaisi alaa turvaamaan nykyisiä työpaikkoja ja ehkä jopa palkkaamaan lisää väkeä,? Autto perustelee.

?Myös matkailun kannalta on tärkeää, että kaupat ja palvelut ovat auki silloin kun matkailijoita saapuu Suomeen. Esimerkiksi Itä- ja Pohjois-Suomeen kohteisiin talvella idästä saapuvat lomanviettäjät tai pääkaupunkiin kesällä rantautuvat risteilijämatkailijat jättävät Suomeen rahaa vain kun liikkeet ovat auki?, Autto toteaa.

?Alueellisesti toteutettu kokeilu ei tietenkään pakottaisi kauppoja pitämään oviaan auki kellon ympäri. Kauppias varmasti itse osaa parhaiten arvioida, milloin hänen kannattaa pitää liikettään auki. Vapaammat aukioloajat lisäisivät kuluttajien vapautta ja helpottaisivat myös arkisten asioiden hoitoa. Kokeilu todennäköisesti nopeasti osoittaisi, että suomalainen sopimusyhteiskunta pystyisi hoitamaan asiat fiksusti ilman tiukkaa lainsäädäntöäkin?, Autto lisää.