Hallitus tukee Venäjän tuontikiellosta kärsiviä maaseudun yrittäjiä jo tänä vuonna

Hallitus päätti budjettiriihessään, että Suomi varautuu maataloudelle Venäjän tuontikiellosta aiheutuvien tappioiden korvaamiseen 20 miljoonaa eurolla jo tämän vuoden aikana.

Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpon mielestä on erittäin tärkeää, että rahat saadaan lisätalousarvion kautta käyttöön tämän vuoden aikana, koska pakotteiden vaikutukset näkyvät jo tilatasolla ja yrittäjien arjessa. Nykyisessä taloustilanteessa 20 miljoonan euron satsaus on tervetullut. Lisäksi hallitus seuraa tuontikiellon vaikutuksia tarkasti ja on tarvittaessa myöhemmin valmis lisäpanostuksiin. Tuen tarkasta kohdentumisesta sovitaan pikaisesti tuottajajärjestöjen ja hallituksen välillä.

Neuvotteluissa sovittiin myös 1,3 miljoonan euron kohdentamisesta elintarvikkeiden vientiohjelmaan, koska on tärkeää vahvistaa nykyisiä vientiponnisteluja uusille markkina-alueille. ?Ensimmäinen vienninedistämismatkani syyskuun alussa kohdistuu Kiinaan. Viljamarkkinat kauralle ja ohralle ovat jo Kiinaan auki, mutta sianlihan vienti vaatii vielä jatkotyötä?, sanoo ministeri Orpo.

Myös Elintarvikevirasto Eviran toimintamenosäästöjen peruminen auttaa uusien markkinoiden avaamista.