Grahn-Laasonen: Uusiutuvan pientuotannon esteet purettava

Sanni Grahn-Laasonen

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen haluaa Suomesta hiilineutraalin.

Grahn-Laasonen toteaa, että fossiilisista polttoaineista luopuminen vaatii niin uusiutuvan energian laajamittaista käyttöä, ydinvoimaa kuin energian säästöäkin.

Grahn-Laasonen pitää erittäin huolestuttavana Pöyryn tuoretta selvitystä, jonka mukaan hiilidioksidipäästöt ovat kasvaneet Suomen suurissa kaupungeissa 1,6 miljoonalla tonnilla vuodesta 2010 vuoteen 2014.

?Suomen on korkea aika ottaa etunojaa ilmastopolitiikassa ja laittaa alulle oma energiamurros. Uusiutuvien energialähteiden käyttöä on lisättävä tuntuvasti. Tarvitsemme bioenergiaa, tuulivoimaa ja aurinkoenergiaa?, Grahn-Laasonen sanoo.

?Kun panostamme uusiin teknologioihin, luomme samalla Suomeen uusia työpaikkoja. Suomen tulee olla mukana globaalissa kehityksessä, sillä energiateknologian uudet ratkaisut etenevät maailmalla vauhdilla.?

Uusiutuvan energian pientuotanto on avainasemassa, ja se tarvitsee ympäristöministerin mukaan vauhditusta. Jo turhan byrokratian karsimisella päästään pitkälle.

?Myös ministeri Lauri Tarastin johtama arviointiryhmä esittää pientuotannon lupakäytäntöjen vauhdittamista yhtenäisin menettelytavoin ja ohjein, sillä nyt käytännöt vaihtelevat kunnissa. Meidän tulee käynnistää yhteistyössä kuntien kanssa kokeilu, jossa jo hyviksi havaittuja käytäntöjä sovelletaan laajassa mittakaavassa ja luodaan yhteisiä käytäntöjä lupamenettelyjen sujuvoittamiseksi.?

Grahn-Laasosen muistuttaa, että tulevaisuuden voittajia ovat ne, jotka voivat tarjota muille ratkaisuja kohti vähähiilistä tulevaisuutta.

?Toimimalla määrätietoisesti on meillä vielä mahdollisuus pitää globaali ilmaston lämpeneminen alle kahden asteen. Tänään tekemämme energiaratkaisut vaikuttavat suoraan siihen, kuinka tehokkaasti torjumme ilmastonmuutosta. Suomen on nyt aika nousta ilmastoedelläkävijäksi.?