Euroryhmän kokous

Euromaiden valtiovarainministerit kokoontuivat tänään illalla kuukausittaiseen kokoukseensa. Lähdin Brysseliin kuten aina kahden korvilla iltapäivällä ja kokous alkoi klo 17 paikallista aikaa. Välissä ennätti käymään viemässä laukun hotellille ja pitää Brysselin virkamiestemme kanssa noin puolen tunnin valmistelevan palaverin. Euroryhmä istuu asioista riippuen aina klo 22-23 saakka. Kokouksen lomassa syömme hieman iltapalaa.

Tänään listalla oli tärkeimpänä asiana EU-maiden yhteiset toimet talouden elvyttämiseksi. EU ei siis itse juuri elvytä, vaan jäsenmaat elvyttävät omien veronmaksajien rahoilla. Tämä tarkoittaa tarkemmin ottaen nykyään yhä enemmän velkarahaa, jonka kansalaiset maksavat myöhemmin. EU:n osuus elvytyksestä tulee rakennerahastojen etupainotteisen käytön ja EIB:n (Euroopan investointipankin) pienille ja keskisuurille yrityksille suunnatun luototuksen kautta.

Pyysin tänään Raimo Sailasta koordinoimaan Suomessa tehtävien elvytystoimien sisältöä. Tarkoituksena on juuri etsiä sellaiset lisäelvytyskeinot, joissa euro/työpaikkasuhde on paras mahdollinen. Tämä on tärkeää, jotta veronmaksajien elvytysrahoilla saataisiin mahdollisimman monta työpaikkaa synnytetyksi.

Eri toimilla on eroja. Esimerkiksi suurien tiehankkeiden kohdalla euro/työpaikkasuhde on huonompi, kuin vaikkapa kotien remontoimisessa tai vuokra-asuntojen rakentamisessa. Maantiesiltojenkin korjaamisessa euro/työpaikka suhde on yleensä parempi kuin suurissa tiehankkeissa. Suurten tieinvestointien etuna on tietysti se, että ne ovat investointeina hyviä pitkällä tähtäimellä. Joka tapauksessa suuria tiehankkeita rakennetaan ensi vuonna enemmän kuin koskaan ennen.

Tällä kertaa Euroryhmä päättyi klo. 22.00. Kokous oli jälleen kerran innostava ja tuloksekas.