Päästötön Suomi
Julkaistu:
Suomi on sitoutunut erittäin vaativaan tavoitteeseen nostaa uusiutuvan energian osuus 38 prosenttiin vuosikymmenessä. Tavoite on valtava. Esimerkiksi tuulivoiman osuus nostetaan syöttötariffeilla muutamaan prosenttiin Suomen sähköntuotannosta tämän vuosikymmenen aikana. Jo tämä päätös nostaa keskivertokotitalouden sähkölaskua noin sadalla eurolla vuodessa. Muut ratkaisut tuplaavat nuo lisäkustannukset suomalaisten sähkölaskuissa ja veroissa.
Tavoite on silti juuri oikea. Uusiutuvan energian lisäämisellä taistelemme ilmastonmuutosta vastaan. Uusiutuvan energian lisääminen on Kokoomukselle keskeinen tavoite. Siksi tuulivoimaa ja bioenergiaa lisätään lähivuosina merkittävästi. 38 prosentin tavoite uusiutuvalle energialle on kova. Kukaan vakavasti otettava taho ei siten ole kuitenkaan esittänyt, että pyrkisimme sen yli vuosikymmenessä. Harkinnassa uusista ydinvoimaloista linjataan, millä loput 62 prosenttia energiastamme tuotetaan.
Kysymys siltä osalta kiteytyy seuraaviin vaihtoehtoihin: paljonko sähköstämme haluamme tuoda venäjältä ydinsähkönä? paljonko energiastamme tuotetaan ilmastoa saastuttavilla polttoaineilla kuten kivihiilellä? aa paljonko siitä tuotetaan kotimaisella, täysin päästöttömällä ydinvoimalla? Tuotetaan sähkö mieluummin kotimaisella ydinvoimalla kuin venäläisellä ydin- ja kaasuvoimalla. Tuotetaan energiamme myös mieluummin päästöttömällä ydinvoimalla kuin ilmastoa saastuttavilla fossiilisilla polttoaineilla. Vastustamalla ydinvoimaa, tulee kauniista toiveista ja hurskaista puheista huolimatta, kannattaneeksi Venäjän ydinvoimatuontia ja fossiilisia polttoaineita.
Sähköntarve kasvaa koko ajan. Yllättävää kyllä, se on ympäristölle hyvä asia, kun vain samalla pidämme energiatehokkuudesta huolta. Esimerkiksi talojen lämmittäminen öljyn sijaan maalämmöllä tai ilmalämpöpumpuilla sähköön yhdistettynä on ympäristöteko parhaasta päästä. Samalla tavalla tieliikenteemme tulee tulevina vuosikymmeninä siirtymään fossiilisista polttoaineista kohti sähköautoja. Sekin on ympäristölle mahtava asia, joka kuitenkin lisää suuresti sähkön tarvetta. Muutos polttomoottoreista sähköautoihin on sitä nopeampi, mitä edullisempaa sähkö on. Päästötön ja edullinen ydinvoima siis vauhdittaa myös sähköautojen yleistymistä.
Meidän on edettävä nopeasti kohti päästötöntä Suomea. Tällä vuosikymmenellä leikkaamme päästöistämme viidenneksen. Tavoitteena tulee olla luoda Suomesta päästötön yhteiskunnan. Haluamme silti samalla säilyttää Suomen vauraana hyvinvointiyhteiskuntana. Siksi päästöttömyyden tavoittelu ei saa tuhota teollisuuttamme ja työpaikkojamme. Samalla kun lisäämme uusiutuvien osuutta niin paljon kuin kansantaloutemme kukkaro sen kalleutta kestää, pitää meidän hoitaa toinen puoli korvaamalla fossiiliset polttoaineet ja tuontienergia ydinvoimalla. Niin pääsemme nopeimmin päästöttömään Suomeen.
Ydinvoiman rakentaminen ei maksa senttiäkään suomalaiselle veronmaksajille tai kotitalouksille. Päinvastoin, kokonaan yksityisesti rahoitettu ydinvoima tuo vaurautta, työtä, verotuloja ja siten hyvinvointia. Näillä tuloilla voimme maksaa myös uusiutuvista energiamuodoista koituvan jättilaskun. Kun siis joku esittää kysymyksen ?uusiutuvia vai ydinvoimaa?, hän yrittää viilata kuulijaa linssiin. Oikea vastaus on, että tarvitsemme uusiutuvia ja ydinvoimaa. Vain siten saamme päästöttömän Suomen, luomalla samalla uutta hyvinvointia tulevaisuuteen.
(Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomissa 26.4.2010)