Outi Mäkelä: Kokoo­mus kuun­teli yrit­tä­jiä Helsin­gissä

Julkaistu: 13.12.2013

Kokoomuksen eduskuntaryhmän yrittäjyyskiertue lähti käyntiin Helsingistä tiistaina 10.12.2013. Minulla oli ilo olla mukana tilaisuudessa kuuntelemassa yrittäjien ideoita yrittäjyysteoiksi, joilla Suomea voitaisiin uudistaa.

Yrittäjiltä tulleen viestin mukaan henkilöyhtiöiden ja elinkeinonharjoittajien verotuksessa on vielä tehtävää. Hallituksen yritysverouudistus on positiivinen signaali kaikille yrityksille, mutta muutos koskee vain osakeyhtiöitä. On totta, että kannusteita pitää luoda kaiken kokoisille yrityksille ? varsinkin kun suurin osa maamme uusista työpaikoista syntyy nyt ja tulevaisuudessa pieniin ja keskisuuriin yrityksiin.

Yhteisöveroa roimasti keventämällä hallitus päätti verottaa yrityksen sisään jätettävää voittoa jatkossa huomattavasti nykyistä kevyemmin, jotta yritysten kannattaa investoida toimintaansa, kasvuun ja työllistämiseen. Näin ollen pienyritysmuodoissa, joissa yhteisöveroa ei sovelleta, ei voida jättää tulosta yritykseen alemmalla verokannalla yritystä kasvattamaan. Tähän kannustinongelmaan olisikin syytä hakea ratkaisua, joka toisi uudet mahdollisuudet myös pienten yritysten ulottuville.

Verotuksen ohella tilaisuudessa tärkeänä teemana esiin nousi työllistäminen ja siihen liittyvät haasteet. Eräs yrittäjä totesikin osuvasti: ?työllistäminen muistuttaa lähinnä esterataa?. Moni yrittäjä päättää, ettei lähde hyppimään tälle radalle ? ja yrittää mieluummin yksin.

Suomessa on lähes 180 000 yksinyrittäjää. Itsensä työllistäminen on erittäin arvokas asia ? mutta moni yksinyrittäjä kokee tekevänsä yksin useamman kuin yhden ihmisen työt. Jos teemme työllistämisestä näille yrittäjille nykyistä kannustavampaa, Suomeen syntyy kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja.

Kokonaisuudessaan yrittäjien viesti Helsingistä oli hyvin selkeä: Suomeen tarvitaan lisää tilaa yrittämiselle. Kilpailua vääristävien tukien ja valtionavustusten sijasta on keskityttävä edistämään yrittäjyyttä muuttamalla verotusta ja lainsäädäntöä. Yritykset kyllä hoitavat loput.

Yrittäjyyskiertue jatkuu

Yrittäjyyskiertueemme jatkuu seuraavaksi Turussa torstaina 9.1.2014. Tammi- ja helmikuun aikana kierrämme maakuntia läpi ja keräämme yrittäjyystekoja. Tervetuloa kiertueelle mukaan!

Kirjoittaja on Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Nurmijärveltä.

Yrittäjyyskiertue