Anne-Mari Virolainen: Lähi-, luomu- ja villiruoka avaavat mahdollisuuksia

On jokaisen suomalaisen etu, että maallamme on myös omaa ruuantuotantoa. Näin emme ole riippuvaisia ulkomaisen ruuan tuonnista, kirjoittaa ympäristöverkoston pj., kansanedustaja Anne-Mari Virolainen.

Hallitus esitteli vastikään maatalousministeri Jari Koskisen (kok) johdolla laaditun periaatepäätöksen lähi- ja luomuruuan tulevaisuuden linjauksista. Tavoitteena on tukea lähiruuan tuotantoa ja saada peltojen pinta-alasta viidennes luomutuotantoon.

Samaan aikaan ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbin vetämä Team Finland on tekemässä suomalaista villiruokaa tunnetuksi maailmalla. Kotimainen villiruoka – esimerkiksi koivumahla, puolukat ja lakat – saavat maailmalla ansaitusti innostuneen vastaanoton. Mainittujen tuotteiden ongelma on kuitenkin saatavuus. Monikansalliset ruokajätit edellyttävät hyllyilleen päästettävien raaka-aineiden ja elintarvikkeiden tuottajilta tehokkaita tuotantoketjuja, jäljitettävyyttä ja lukuisten erilaisten laatustandardien täyttymistä.

Hallituksen linjaukset avaavat upeita mahdollisuuksia yrittäjille, jotka osaavat hyödyntää ohjelmien tarjoamaa apua. Erityisesti panostetaan tuottajiin kohdistuvaan neuvontaan ja koulutukseen sekä autetaan tuottajia nostamaan tuotteittensa jalostusastetta.

Kotimainen ruoka täyttää parhaimmillaan kaikki hyvän ruuan edellytykset. Se on lähellä tuotettua, tuoretta, puhdasta ja terveellistä. Juuri sellaista ruokaa, jota jokainen vanhempi haluaa tarjota omille lapsilleen.

Myös julkisen sektorin toimijoiden on muistettava kotimaisuuden ja korkealaatuisuuden merkitys ruokahankintoja tehdessään. Hyvä ruoka ei saa olla vain välttämätön kuluerä. Tasokkaissa julkisissa palveluissa ymmärretään laadukkaan lähiravinnon arvo.

On jokaisen suomalaisen etu, että maallamme on myös omaa ruuantuotantoa. Näin emme ole riippuvaisia ulkomaisen ruuan tuonnista. Samasta syystä on tärkeää, että kotimaiset vaihtoehdot säilyttävät kilpailukykynsä ulkomaisen tehotuotannon rinnalla.

Anne-Mari Virolainen
kansanedustaja