Alexander Stubb: Tidsbrist inte något giltigt skäl – kokoomus.fi
MENU
Alexander Stubb: Tidsbrist inte något giltigt skäl

Alexander Stubb: Tidsbrist inte något giltigt skäl

Julkaistu: 14.02.2013 Julkaisut

Man har ju aldrig tillräckligt med tid. Du vet vad jag menar. Man kan inte hinna med allt - familj, jobb, hobbyn, vänner, träning, krönika. Visst är det här livet stressigt? Tja, kanske just så stressigt som man gör det för sig själv.

Det lönar sig inte att bli depri­merad. Ingen av oss är perfekt. Inte på jobbet och inte hemma heller. Ta det lugnt och lär dig att leva med din ofulls­tän­dighet. Det blir nog bra.

Tiden är konstant, och för oss människor är den begränsad. Vi föds, vi lever och till slut dör vi. Svårare är det inte. Därför tycker jag att det är viktigt hur vi använder vår tid här på jordkloten. Ett dygn har 24 timmar. En vecka har 168 timmar.

Själv försöker jag leva enligt 8+8+8 principen. Alltså åtta timmar sömn, åtta timmar effektivt arbete och åtta timmar fritid. Det är natur­ligtvis lättare sagt än gjort, men man kan ju alltid försöka.

Jag blir ofta tillfrågad hur jag har tid att träna. Svaret är egent­ligen lätt. Jag har inte tid att låta bli att träna. En timmes träning ger mig nämligen två timmar extra energi dagligen. Jag mår bra av att träna, och det uppskattas både hemma och på jobbet.

Om jag vänder på kakan så kan jag konstatera att ett glas vin eller ett par öl tar bort två timmar av energi. Jag sover sämre och känner mig tröttare. Det kan väl hända att det är indivi­duellt, men för mig är det i alla fall så.

Själv tränar jag i princip på morgonen eller under dagens lopp, aldrig på kvällen efter klockan 19.00.

Då börjar jag redan varva ned. Under resor försöker jag välja hotell som har ett gym. Jetlag fixar jag med ett gympass som hjälper ämnesom­sätt­ningen. Försök träna så mångsidigt som möjligt. Jag simmar, cyklar, löper, skidar och lyfter tyngder. Allt funkar. Om du tycker om innebandy, fotboll, handboll, hockey eller tennis - kör. Allt är hemåt.

Det gäller att planera väl. Jag har ungefär 50 kalen­de­ran­märk­ningar per vecka. Lite för mycket, jag vet. Men kom ihåg att jag njuter av ett kanonteam och en bra infra­struktur. Min assistent ser till att jag får en kalen­der­timme för träning varje dag.

Det finns alltid tid att träna. Det påstås att vi i Norden dagligen tittar på tv i över tre timmar. Ofattbart, jag vet! Men tänk om det verkligen stämmer. Kunde vi inte träna en timme i stället?

Time management är nyckeln till en bra dag, en lyckad vecka, ja till ett balan­serat liv. Teorin som jag skissar ovan fungerar, men i praktiken är det inte lätt.

Dagens Industri 14.2.2013


Kokoomus.fi