Poikkeusajan
podcast
Poikkeusajat vaativat poikkeuksellisia tekoja
Näiden podcastien tavoite on tuoda esiin poikkeusajan vaikutuksia ihmisten arkeen sekä löytää yhdessä uusia ideoita niistä selviämiseen. Lähetyksissä käydään ratkaisukeskeisiä keskusteluita kiinnostavien ja kiinnostuneiden ihmisten välillä. Mukana on poliitikkojen lisäksi hyvin vaihtelevissa tilanteissa ja erilaisia taustoja edustavia suomalaisia ympäri maata. Tässä vaiheessa kaikki lähetykset tehdään etähaastatteluina, jotta pysyisimme kaikki terveinä.
Hallitus tekee tässä katastrofaalisessa tilanteessa varmasti parhaansa, mutta pelkkä viranomaisten työ ei riitä poikkeusajan päihittämiseksi. Nyt tarvitaan kaikkien panosta ja ideoita.
Osallistukaa keskusteluun Facebookissa ja Youtubessa kokoomuksen sivulla
Podcastin sisällöstä saa keskustella lähetyksen aikana ja sen jälkeen Facebookissa kokoomuksen sivulla ja Youtube-kommenteissa. Sinne saa esimerkiksi käydä kertomassa omasta tilanteesta, antaa ideoita seuraaviin lähetyksiin tai antamassa ajatuksia selviytymisvinkkejä muille suomalaisille.
Jakso 1:
Mukana ravintoloitsija Henri Alen ja Petteri Orpo (juontaa Lotta Backlund)
Kuuntele, mitä mieltä ravintolayrittäjä ja kokki Henri Alen on ravintoloiden sulkemisesta ja millainen on ammattikokin oma kotivara. Entä miltä tilanne näyttää eduskunnasta käsin? Tähän vastaa puheenjohtaja Petteri Orpo.
Lotta Backlundin juontamassa podcast-sarjassa seuraamme suomalaisten elämää koronakriisin keskellä. Tavoitteenamme on tuoda esiin poikkeusajan vaikutuksia ihmisten arkeen sekä löytää yhdessä uusia ideoita niistä selviämiseen.
Etänä nauhoitettu lähetys sisältää pieniä poikkeusajan häiriöitä, mutta seuraavaan kertaan mennessä nekin saadaan jo selvitettyä.
Jakso 2:
Mukana opettaja Mirja Lindholm ja Sari Multala (juontaa Lotta Backlund)
Korona on siirtänyt suomalaiset alakoululaisetkin etäopetuksen aikaan. Miten onnistuu poikkeusajan opetus kaikkein pienimmillä oppilailla?
Samaan aikaan tilanne asettaa haasteita myös vanhemmille. Etätöitä täytyy tehdä osin kotona olevien koululaisten ehdoilla ja niillä, jotka eivät pysty työskenetelemään etänä täytyy huolehtia, että kotiluokassa on kaikki hyvin myös silloin, kun opettajan videoyhteys ei ole päällä.
Tässä lähetyksessä haastattelemme imatralaista luokanopettaja Mirja Lindholmia, jonka työskentelyyn vaikuttavat myös kotona olevat omat lapset. Yhtälö, jonka kanssa painitaan nyt ympäri Suomea.
Mirjan osuuden jälkeen lähetykseen liittyy kansanedustaja Sari Multala, joka on eduskunnassa sivistysvaliokunnan jäsen ja aktiivisena Vantaan kaupunkipoliitikkona joutunut painimaan aiemminkin vaikeiden kouluihin liittyvien kysymysten parissa.
Lähetyksessä pyritään löytämään hyviä ratkaisuja, tai ideoita poikkeusajan koulumaailmalle ja erityisesti pienempien lasten vanhemmille asettamiin haasteisiin. Tai vähintäänkin tarjoamaan ymmärrystä ja tukea vaikeaan paikkaan joutuneille opettajillemme.
Jakso 3:
Hallitus rajoitti liikennettä Uudenmaan ja muun Suomen välillä. Samaan aikaan monet baarit ovat kuitenkin edelleen olleet auki.
Miten poliisi valvoo liikennettä ja mitä muita rajoituksia on vielä mahdollisesti tulossa? Miten ennen kokematon tilanne vaikuttaa poliisien työnkuvaan ja -minään? Millaisia terveisiä entisellä sisäministerillä on niille sadoille matkustajille, jotka on käännytetty pois Uudenmaan rajoilta?
Lähetyksessä vieraina ylikomisario Jussi Päivänsalo Länsi-Uudenmaan poliisista sekä entinen sisäministeri Paula Risikko, jolla on kokemusta kriisiajan johtamisesta muun muassa sikainfluenssan ajalta.
Osallistu keskusteluun! Lähetystä voi kommentoida kokoomuksen Facebook-sivulla tai YouTubessa.
Jakso 4:
Neljännessä jaksossa vieraina ovat koronatartunnasta selvinnyt Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus ja kansanedustaja Elina Lepomäki.
Korona uhkaa ihmisten lisäksi myös talouden terveyttä. Millaiset vaikutukset poikkeusajalla olisi pitkittyessään Suomen talouteen? Voiko asuntolainoja edelleen saada? Miten tilanteesta voitaisiin selvitä mahdollisimman kuivin jaloin eteenpäin?
Jakso 5:
Poikkeusajan podcast, jakso 5: Kyrö Distilleryn perustaja Miika Lipiäinen ja kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo
Miten pärjää palkittu ruistislaamo Kyrö Distillery, kun ravintoloiden ja baarien ovet ovat säpissä. Miksi ulkomaisten yritysten alkoholituotteita voi tilata kotiin, mutta kotimaisten ei? Miten alkoholipolitiikan pitäisi muuttua? Keskustelemassa Kyrö Distilleryn Miika Lipiäinen ja kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo.
Jakso 6:
Poikkeusajan podcast, jakso 6: Miten pidetään huolta palveluista? Kestävätkö kunnat koronakriisin? Miltä tulevaisuus näyttää pienen kunnan ja suuren kaupungin näkökulmasta?
Pohjois-Karjalassa sijaitsevan Juuan kunnanjohtaja Markus Hirvonen ja kansanedustaja, Tampereen entinen pormestari Anna-Kaisa Ikonen pohtivat kuntien tilannetta ja ratkaisuja.
Jakso 7:
Poikkeusajan podcastin, jakso 7: Miten urheiluseurat selviävät taloudellisesti koronakriisin yli? Pelataanko Veikkausliigaa ollenkaan tänä vuonna? Entä miten kulttuuria voi kuluttaa poikkeusaikana?
HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti ja kansanedustaja, entinen kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen etsivät ratkaisuja urheilun ja kulttuurin suojelemiseksi.
Jakso 8:
Miltä koronaviruksen vastainen taistelu näyttää lääkärin silmin?
Miten voidaan taata se, että laadukkaita suojavarusteita riittää etenkin terveydenhuollon ammattilaisille? Tarjoaako laajamittainen testaus ulospääsyn kriisistä?
Työterveys- ja päivystyslääkäri Vilho Ahola ja lääkäritaustainen kansanedustaja Mia Laiho kertovat, millaisena he näkevät koronatilanteen juuri nyt.
Jakso 9:
Poikkeusajan podcast, jakso 9: yritystukien vappumarkkinoilla
Yrityksiä pitää tukea koronakriisissä kiireen vilkkaa, muuten ei kohta ole enää mitä tukea. Mitä tapahtuu, kun valtio kieltää liiketoiminnan? Entä miten yrityksiä parhaiten autettaisiin poikkeusaikana? Moni yrittäjä maksaa tällä hetkellä henkilökohtaisista varoistaan yrityksen pelastusoperaatiota, mutta miten kauan kestää ennen kuin kamelin selkä katkeaa? Ja mitä positiivista (liikkeenjohdollista!) on poikkeusajasta löytynyt?
Tuntoja ja vastauksia kysytään tässä jaksossa ravintola- ja hotelliyrittäjä Reijo Angerialta ja kansanedustaja ja yrittäjä Jukka Kopralta.
Jakso 10:
Poikkeusajan podcast, jakso 10: EU koronan kourissa
Koronakriisi on globaali pandemia, jota pitää hoitaa sekä äärimmäisen paikallisesti, että äärimmäisen kansainvälisesti. Mikä on EU:n rooli tämän kriisin taltuttamisessa? Ajavatko kriisi ja sen jälkimainingit kiilaa jäsenvaltioiden väliin? Milloin rajat avataan ja miltä näyttää mantereen tulevaisuus? Näihin kysymyksiin saadaan vastaukset tässä jaksossa! Vastaajina ovat tutkija Juha Jokela Ulkopoliittisesta instituutista sekä europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen.
Jakso 11:
Poikkeusajan podcast, jakso 11: Kenttäsairaaloita ja sitruunapulaa – miltä näyttää ulkosuomalaisten korona-arki?
Globaali pandemia on pyyhkäissyt koko maapallon yli, mutta se vaikutta eri ihmisiin eri tavoin riippuen missä maassa he asuvat. Poikkeusajan podcast ottaa tänään yhteyttä ulkosuomalaisiin Espanjassa, Britanniassa ja Ruotsissa. Kyttääkö poliisi Espanjassa ruokaostoksillakäymistä? Miksi Lontoon hienostoalueilla on sitruunat loppu kaupoista? Onko Ruotsissa mikään kiellettyä? Lotta Backlundin vieraana tällä kertaa Barcelonasta yrittäjä Aki Peltola, Lontoosta Chief Strategy Officer Janne Waltonen ja Tukholmasta tuottaja Miina Lange.
Jakso 12:
Poikkeusajan podcast, jakso 12: turvetta tuleen ilmaston kustannuksella
Saako turpeenpoltto jatkoaikaa? Miksi hiilidioksidipitoisuus ilmakehässä ei ole pienentynyt, vaikka maailma on pysähdyksissä? Onko Venetsiassa oikeasti delfiinejä? Kuvittelemme, että koronakriisi on parantanut ilmaston tilaa, mutta onko niin? Entä miten voidaan elvyttää taloutta kestävästi? Poikkeusajan vaikutuksista ilmastoon ja ympäristöön kertoo tässä jaksossa WWF:n ilmastoasiantuntija Mia Rahunen. Kokoomus esittää järeitä ilmastotoimia uudessa ympäristö- ja elvytysohjelmassa, ja näistä tarkemmin kertoo kansanedustaja Saara-Sofia Sirén.
Jakso 13:
Poikkeusajan podcast, jakso 13: Toisenlainen koronakriisi
Kotiväkivallan määrä on noussut koronaepidemian aikana merkittävästi joka puolella maailmaa. Koronan uhrit eivät aina kuole koronaan, vaan osa kuolee väkivaltaisen puolison kädestä omissa kodeissaan. Monet haavoittuvaisessa asemassa olevat aikuiset ja lapset ovat vielä pahemmassa tilanteessa kun heidät eristetään koteihinsa. Mikä on tilanne Suomessa? Entä mitä Euroopan parlamentti tekee auttaakseen haavoittuvaisessa asemassa olevia ihmisiä?
Lotta Backlundin vieraana tällä kertaa Euroopan parlamentin infrastruktuurista ja logistiikasta vastaava pääjohtaja Leena Linnus sekä ensi- ja turvakotien liiton kehittämispäällikkö Tiina Muukkonen.
Avsnitt 14:
Poikkeusajan podcast, avsnitt 14: alla vägar bär till banken
Poikkeusajan podcast utkommer denna gång på svenska! Regeringen har gett ut ännu en tilläggsbudget och därmed kommer staten ta ut nästan 20 miljarder i lån detta år. Hur gör staten när den behöver låna pengar? Hur mycket lån är för mycket lån? Kommer man någonsin kunna betala allt tillbaka? Hur kommer vi kunna balansera ekonomin när krisen är över? Swedbanks chefsekonom Heidi Schauman och riksdagsledamot Juhana Vartiainen gästar och svarar på dessa frågor.
Jakso 15:
Poikkeusajan podcast, jakso 15: Maskilla vai ilman?
Suomalaiset viranomaiset eivät suostu suosittamaan tai olemaan suosittamatta kasvomaskien käyttöä. Virallinen viestintä on ristiriitaista, sillä ministeriöiden edustajat ovat jopa sanoneet mediassa, että maskin käyttäminen voi olla haitallista. Maailman terveysjärjestö kuitenkin suosittelee sekä kansalaisille maskin käyttöä, että hallituksille maskien suosittamista. Mitä maskien käytöstä pitäisi ajatella? Vieraana lääkäri ja professori Lasse Lehtonen sekä maskien parissa työskentelevä entinen EU-virkamies Anna-Kaisa Itkonen.
Jakso 17:
Poikkeusajan podcast, jakso 17: joutaako kassajärjestelmä romukoppaan?
Tällä viikolla valtakunnassa on puhuttu paljon ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta. Kokoomuksen mielestä se pitää ulottaa kaikille, ja me kysymme kansanedustaja Elina Lepomäeltä mitä se tosiasiallisesti tarkoittaisi. Miksi järjestelmä näyttää siltä kuin näyttää? Miten muutos käytännössä pitäisi toteuttaa? Ja miksi ehdotusta vastustettiin niin voimakkaasti kun Elina sitä ensimmäisen kerran vuosia sitten ehdotti?
Jakso 18:
Poikkeusajan podcast, jakso 18: valokeilassa Petteri Orpo
Politiikan syksy starttailee, ja Poikkeusajan podcast haluaa tietää, millaisia ajatuksia Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpolla on tulevasta puoluekokouksesta, koronaepidemian toisesta aallosta ja EU:n elvytyspaketista, mutta podcast haluaa myös tietää kuka on Petteri Orpon paras kaveri, saako ministeri olla ikinä humalassa ja miltä tuntui tulla valituksi Suomen seksikkäimmäksi mieheksi.
Kuuntele jakso 18 tästä:
Poikkeusajan podcast, jakso 19: valokeilassa Kristiina Kokko
Mitä puoluesihteeri oikein tekee? No ainakaan ei anna kyynisyydelle tilaa! Selvitämme puoluesihteeri Kristiina Kokon kanssa niin periaateohjelman kuin tavoiteohjelmankin tolan ja pohdimme miten Kokoomus voi voittaa kuntavaalit.
Kuuntele jakso 19 tästä:
Poikkeusajan podcast, jakso 20: Stadi vs. bönde
Stadi vs. bönde. Laitoimme pääkaupungin ja maaseudun vastakkain – vieraina Heikki Autto (bönde) ja Elina Lepomäki (Stadi). Mitä on aluepolitiikka ja tekeekö kokoomus sitä? Onko se parempaa kuin keskustalainen aluepolitiikka? Kuuntele tästä, miksi kokoomus on uskottavampi koko Suomen puolue kuin keskusta.
Kuuntele jakso 20 tästä:
Poikkeusajan podcast, jakso 21: Biden vai Trump? Mitä sen jälkeen? // Virkkunen ja Pasternak-Jackson
Lotta Backlundin vieraat europarlamentaarikko Henna Virkkunen ja Amchamin toimitusjohtaja Alexandra Pasternak-Jackson käyvät läpi Yhdysvaltain tiukkaa presidenttikisaa. Podcastissa pureudutaan myös EU:hun ja paljon puhuttuun oikeusvaltioperiaatteeseen.