
Petteri Orpon puhe puoluevaltuustossa 7.6.2025
Julkaistu:
(Muutokset puhuttaessa mahdollisia)
Arvoisa puoluevaltuusto, hyvät ystävät,
parin viime viikon agenda on ollut täysi: kansainvälisiä kysymyksiä, turvallisuutta ja puolustusta, taloutta.
Viime viikon alussa isännöin Paimiossa ja Turussa pohjoismaisia pääministereitä ja Saksan liittokanslerin Friedrich Merzin vierailua. Heti sen perään vierailin Ukrainassa. Maanantaina tapasin presidentti Zelenskyin Vilnassa, jossa pohjustimme Naton itäisen laidan maiden ja Pohjoismaiden kesken Naton tulevaa huippukokousta.
Tiivistän teille ajatukseni tapaamisista näin: Tässä maailmanajassa läheiset suhteet kumppaneihimme ja siitä rakentuva luottamus ovat tärkeämpiä kuin vuosikymmeniin. Suomena pystymme vaikuttamaan asioihin täysipainoisesti. Yhdessä Pohjoismaiden ja Itämeren alueen maiden kanssa teemme ratkaisuja, jotka vahvistavat pohjoisen Euroopan turvallisuutta ja kilpailukykyä. Tämä yksituumaisuus ei ole itsestäänselvyys, vaan pitkäjänteisellä työllä rakennettu. Vanha sanonta siitä, että aktiivinen Suomi voi olla kokoaan suurempi, pitää edelleen paikkansa.
Ukrainasta haluan jakaa kanssanne erityisesti kolme asiaa.
Ensinnä, ukrainalaiset arvostavat Suomen ja suomalaisten tukea. Avun antajina olemme Ukrainan silmissä suuri maa. Olen erittäin tyytyväinen siihen, että suomalaisten tuki Ukrainalle on pysynyt vahvana. Ukraina taistelee koko Euroopan puolesta, ja me autamme niin kauan kuin on tarvis.
Toiseksi, reilussa kolmessa vuodessa sodan kuva Ukrainassa on muuttunut. Droonit ja teknologiat taistelevat. Tämän muutoksen olemme Suomessa ja Natossa ymmärtäneet – ja olemme siihen varautuneet. Ymmärrys on meillä Suomessa myös laajasti jaettu.
Teknologia ei muuta sitä, että sodan uhrit ovat ihmisiä, sotilaita ja siviilejä. Vierailin Kiovan länsiosassa, jossa ballistinen ohjus teki tuhoa huhtikuussa. Kerrostalon paikalla oli kukkia, leluja ja valokuvia muistuttamassa nuorista uhreista ja kymmenistä loukkaantuneista. Paikka pysäytti, teki sanattomaksi.
Kolmanneksi ja päällimmäisenä mieleeni jäi kuitenkin ukrainalaisten vahva tahto elää arkea ja katsoa eteenpäin.
Kävin noin 700 oppilaan koulussa, jossa koulunkäyntiä voidaan tarvittaessa jatkaa maanalaisissa suojatiloissa. Siellä odottivat jo valmiina pienten oppilaiden varautumisreput.
Pääsimme Kiovassa julkistamaan väestösuojakoalitiohankkeen, jota Suomi ja Ukraina johtavat yhdessä. Ukrainan tavoitteena on rakentaa vuosikymmenen aikana yli 10 000 uutta väestönsuojaa. Tässä annamme osaamistamme Ukrainan käyttöön. Samalla teemme työtä sen eteen, että saamme myös muita maita mukaan rahoittajiksi. Kiinnostusta on.
Väestön suojaaminen, jälleenrakentaminen ja investoinnit sodan runtelemaan maahan vahvistavat ukrainalaisten uskoa tulevaan. Vielä tulee sekin päivä, jolloin arki todella on normaalia ja pelosta vapaata. Juuri nyt näyttää siltä, että se päivä ei tule ihan pian. Sitä tärkeämpää on pitää kiinni arjesta ja toivosta.
Hyvät ystävät,
meitä vastaan ei käydä sotaa, mutta sota ja Venäjän muodostama pitkäkestoinen uhka vaikuttavat meihin ja koko Eurooppaan. Erityisesti ne vaikuttavat talouteemme.
Suomen julkisen talouden tilanne on surkea. Kasvua ei ole reaalisesti ollut 17 vuoteen. Turvallisuustilanteemme edellyttää, että itäraja pysyy kiinni. Trumpin tullipolitiikka on lisännyt maailmantalouteen epävarmuutta.
Pelkästään velan korkomenot, sosiaali- ja terveyspalvelut ja puolustuspanostukset lisäävät menoja vuodesta 2023 vuoteen 2029 noin kymmenellä miljardilla eurolla. Tästä eteenpäin menot jatkavat kasvuaan. Ikääntyvä väestö tarkoittaa, että palvelujen tarve kasvaa. Naton yhteinen puolustus tulee tarkoittamaan puolustusmenoihin vielä merkittäviä uusia lisäyksiä.
Kokoomus sanoi jo ennen viime eduskuntavaaleja, että talouden saaminen kestävälle uralle vaatii ainakin kahden vaalikauden työn. Olemme tällä vaalikaudella tarttuneet työhön määrätietoisesti ja tulokset näkyvät. Olemme päättäneet talouden sopeuttamisesta yhteensä 10 miljardilla eurolla.
Jos emme olisi tehneet näitä toimia, tänä vuonna velanotto olisi 4 miljardia euroa mittavampaa. Velkasuhde kasvaisi ensi vuonna 90 prosenttiin bkt:sta ja rikkoisi 100 prosentin rajan ennen vuotta 2030. On kiistaton tosiasia, että ilman hallituksen toimia velkaantumiskehitys olisi hallitsemattomalla uralla. Työmme on kuitenkin kesken.
Kuluneella viikolla hallitus vastasi keskustan ja Sdp:n välikysymykseen taloudenpidosta. Keskustelun nuotit olivat tutut: velkaantuminen on väärin, mutta yhtä vääriä ovat kaikki säästöt ja rakenteelliset uudistukset, joilla velkaantumista hillitään. Säästökohteita vasemmisto ei löydä, sen sijaan se löytää kohteita, joihin pitää laittaa lisää rahaa.
Vastuullista talouspolitiikkaa ei ole se, että hokee huoltaan velkaantumisesta. Vastuullista talouspolitiikkaa on, että tekee ratkaisuja, joilla velan kasvu saadaan taittumaan. Vastuullista talouspolitiikkaa on, että tekee päätöksiä, jotka edesauttavat työtä ja yrittämistä, sillä niille kestävä talous rakentuu. Niitä tämä hallitus on tehnyt ja tekee. Hallitus on myös sitoutunut tekemään lisätoimia, mikäli tavoite velkasuhteen taittamisesta uhkaa karata.
Suomen haasteisiin emme voi vaikuttaa. Mutta siihen voimme, että korjaamme talouden perustaa, parannamme Suomen kilpailukykyä ja vahvistamme suomalaisten ostovoimaa niillä keinoilla, jotka meillä on.
Siksi ystävät, samaan aikaan kun teemme säästöjä, olemme jatkuvasti hakeneet ratkaisuja, joilla vahvistamme kasvun edellytyksiä. Hallitusohjelma on itsessään kasvun ohjelma. Viime kevään kehysriihessä teimme lisää kasvupäätöksiä. Puoliväliriihessä huhtikuussa päätimme mittavasta kasvupaketista, joka tukee työtä, yrittämistä ja investointeja.
Päätimme myös tuntuvista veronkevennyksistä, jotta suomalaisille jää enemmän euroja omasta palkastaan käteen. Vaalikauden aikana kevennämme työn ja yrittämisen verotusta 1,6 miljardilla eurolla.
Yksikään puoliväliriihen kasvutoimi ei vielä ole ehtinyt voimaan. Meillä on kaikki syyt odottaa, että tulemme näkemään niiden myönteiset vaikutukset.
Hyvä puoluevaltuusto,
minua on viime aikoina moitittu liiallisesta kasvuoptimismista. Olen siitä mielelläni moitittavana.
Optimismini rakentuu sille, että hallitus on tehnyt historiallisen mittavia päätöksiä talouden korjaamiseksi ja kasvun vauhdittamiseksi. Olemme tehneet työn vastaanottamiseen ja tarjoamiseen kannustavia työmarkkina- ja sosiaaliturvauudistuksia. Edellytyksiä kasvun käynnistymiselle on: korot ovat laskeneet, inflaatio on alhaalla, kotitalouksien ostovoima kasvaa palkankorotusten ja veronkevennysten myötä. Meillä on osaamista, jota maailma tarvitsee.
En ole optimismissani yksin.
Kauppakamarin kyselyn mukaan viidennes yrityksistä aikoo lisätä investointeja hallituksen päätösten seurauksena. Teollisuuden yrityksistä jopa 30 prosenttia aikoo lisätä investointeja. Elinkeinoelämän keskusliiton kyselyn mukaan yli 70 prosenttia yrityksistä arvioi hallituksen päätösten vauhdittavan talouskasvua. Startup-yhteisön toimitusjohtajan Riikka Pakarisen mukaan puoliväliriihen tulokset luovat erinomaisen pohjan suomalaisen yrityskentän uudistumiselle ja kasvulle.
Julkisen keskustelun perusteella silti hetkittäin tuntuu, että pessimismipäivät eivät ole enää mökkikuntani Puolangan yksinoikeus, vaan niistä yritetään tehdä valtakunnalliset.
Tähän en kannusta. Talous on myös psykologiaa. Kun yritykset luottavat tulevaisuuteen, ne investoivat, kasvavat ja työllistävät. Kun suomalaiset luottavat tulevaisuuteen ja rohkenevat kuluttaa, se voitelee talouden rattaita.
Siksi haluan muistuttaa hyvistä uutisista eri puolilta Suomea. Esimerkiksi viime viikonloppuna varmistui miljardiluokan loistoristeilyalustilaus Meyer Turun telakalle.
Suomeen on myös suunnitteilla ja tulossa useita investointeja: Google on ostanut mittavia maa-alueita Muhokselta ja Kajaanista. Kokkolaan on suunnitteilla miljardiluokan puhtaan alumiinin tehdas. Inkooseen on suunnitteilla vihreän teräksen tuotantoa. Energiainvestointeja on suunnitteilla runsaasti niin maalle kuin merelle. Puolustusteollisuudessa tehdään jatkuvasti investointeja, kuten esimerkiksi 200 miljoonan investointi Porin TNT-tehtaaseen ja Patrian laajentumisinvestoinnit.
Suomessa on valtavan hienoja kasvavia korkean teknologiaosaamisen yrityksiä, kuten satelliittiyhtiö Iceye, kvanttilaskennan IQM tai vaikkapa tuttu Nokiamme.
Maanantaina olen menossa kotikaupungissani vierailulle perheyritykseen. Yrityksen toimitusjohtaja on ollut hieman huolissaan, että vierailua haittaa yrityksen laajentamisesta syntyvä rakennusmelu. Ei todellakaan haittaa! Suomessa on ja Suomi tarvitsee lisää kasvavia yrityksiä. Suomi tarvitsee lisää optimismia. Rakennusmelu on kasvun ääni.
Hyvät ystävät,
optimismista on pidettävä kiinni erityisesti lasten ja nuorten tähden. Meidän tehtävämme on vahvistaa heidän uskoaan tulevaan. On meidän aikuisten päätös, missä suhteessa nostamme esiin uhkia ja mahdollisuuksia. Keskitymmekö ongelmiin vai ratkaisuihin. Valammeko uskoa siihen, että vaikeissakin tilanteissa pärjäämme vai lisäämmekö epävarmuutta jatkuvalla huolipuheella.
Viikko sitten saimme juhlia perheemme tuoretta ylioppilasta. Iloitsen hänen ja kaikkien valmistuneiden puolesta. Takana on pitkä kouluputki, edessä oman elämän valinnat, jännitys tulevasta.
Moni nuori on jo saanut kevään yhteishaussa mieleisen opiskelupaikan. Osa hakee ensimmäistä työpaikkaa valmistumisen jälkeen.
Kuluneella viikolla monet ovat myös pakertaneet korkeakoulujen pääsykokeissa. Kaikille ovet toivottuun opiskelupaikkaan eivät avaudu ensimmäisellä yrittämällä, eivätkä välttämättä seuraavallakaan. Kannan huolta siitä, että meillä on edelleen kymmeniä tuhansia kyvykkäitä ihmisiä korkeakoulujen hakijasumassa. Se on ankara paikka nuorelle, jolla olisi kaikki edellytykset korkeakoulututkinnon suorittamiselle, mutta paikka vaan ei aukene. Sanotaan, että meillä ei ole koulutusjärjestelmässä umpiperiä, mutta kyllä tässä taitaa vähän olla.
Siksi haluan nostaa vielä esiin yhden hallituksen puoliväliriihen päätöksistä. Päätimme toteuttaa nuorille, yhteishaussa ilman korkeakoulupaikkaa jääneille maksuttoman 30 opintopisteen setelin avoimeen yliopistoon tai avoimeen ammattikorkeakouluun. Tämä on hieno, nuoria auttava avaus, jolla vähennämme ei toivottuja välivuosia ja helpotamme nuorten tilannetta korkeakouluhaussa. Kun opinnot pääsee aloittamaan tätä kautta, voi myös tutkinto-opiskelijaksi pääsy helpottua.
Uudistuksen valmistelu on käynnissä, ja seteli on tarkoitus saada käyttöön vielä tämän hallituskauden aikana. Olen tästä uudistuksesta erittäin iloinen. Mitä nopeammin nuoret saavat otteen unelmistaan, sen parempi.
Suomi on hyvä maa. Me pidämme huolta siitä, että Suomessa voi jatkossakin oppia, tutkia, tehdä työtä ja yrittää. Jatkamme työtä julkisen talouden vahvistamiseksi, jotta suomalaisten tärkeät palvelut voidaan turvata. Teemme kasvupäätöksiä, jotta ihmisillä olisi töitä ja kasvava elintaso.
Hyvä puoluevaltuusto, meille kokoomuslaisille toivo on aina syntynyt tekemällä. Hallituskausi on vasta puolivälissä, työ jatkuu.
Petteri Orpo, kokoomuksen puheenjohtaja ja pääministeri.