Kokoomus
K62020
Tämän vuosikymmenen kuusi kohtalonkysymystä ovat korona, kestävä kehitys, koulutus, kasvu, kansainvälisyys ja kaupungistuminen. Me kokoomuksessa lähdemme siitä, että kaikki ongelmat ovat ratkaistavissa kestävällä ja oikeudenmukaisella tavalla. Tutustu tämän vuosikymmenen tavoiteohjelmaamme ja lähde mukaan tulevaisuustalkoisiin.
K1: Korona
Toivoa on, keinoja on
Kriisistä elpyminen ja muuttuneeseen maailmaan sopeutuminen ovat mahdollisuus rakentaa tulevaisuutta uudella tavalla. Sen sijaan, että jälleenrakennamme vanhaa, meidän pitää miettiä, miten tekisimme asiat toisin. Mikä vie meitä eteenpäin? Mikä tekee meistä vahvempia uudenlaisessa maailmassa?
Korona ei ole syy haudata visiota paremmasta Suomesta ja paremmasta elämästä.
K2: Kestävä kehitys
Kieltämisen, käskemisen ja syyllistämisen sijaan haluamme tehdä järkevät valinnat palkitseviksi.
- Päivitämme ydinenergialain siten, että pienydinvoimalaitosten rakentaminen tulee tosiasiassa mahdolliseksi.
- Autamme kotitalouksia ja taloyhtiöitä siirtymään hiilivapaaseen lämmitykseen.
- Lopetamme turpeen merkittävän energiakäytön vuoteen 2032 mennessä.
- Haluamme, että autoverosta luovutaan asteittain autokannan uusiutumisen nopeuttamiseksi.
- Kasvatamme joukkoliikenteen, pyöräilyn ja kävelyn määrää erityisesti suurten kaupunkiseutujen liikenteessä.
- Kannatamme lentoliikenteen liittämistä kokonaisuudessaan tiukkenevan päästöoikeuksien kaupan piiriin ja mahdollisen lentoveron säätämistä vähintään EU:n laajuisena.
Palveluita on kehitettävä ihmisen näkökulmasta niin, että jokainen saa sellaista tukea ja apua kuin tarvitsee.
- Kiristämme hoitotakuuta, puoli vuotta jonossa on liian kauan.
- Parannamme hoiva-alan työoloja ja lisäämme koulutusmääriä hoiva-alan työtaakan helpottamiseksi.
- Turvaamme mielenterveyspalveluiden saatavuuden terapiatakuulla.
- Turvaamme lastensuojelun, perheiden kotipalvelun ja perhesosiaalityön resurssit.
- Kehitämme uudenlaisia yhteisöasumisen muotoja senioreille.
- Uudistamme vanhuspalvelut, kotihoidon, ikäihmisten perhehoidon, ympärivuorokautisen hoivan ja omaishoidon kokonaisuutena niin, että jokainen voi luottaa saavansa tarvittaessa laadukkaan ja inhimillisen hoidon ja hoivan.
Turvallisuus ja tasa-arvo ovat meille kestävän yhteiskunnan perusta.
- Huolehdimme, että syrjäytymisvaarassa olevat nuoret löydetään ja saatetaan ajoissa tukitoimien piiriin.
- Nostamme poliisien määrän noin 8000 henkilötyövuoteen.
- Lyhennämme oikeudenkäyntien kestoa.
- Lisäämme vaikuttamisen kanavia esimerkiksi järjestämällä sähköisiä kuulemisia.
- Nostamme uhrin aseman kriminaalipolitiikassa etusijalle erityisesti parantamalla uhrin tukipalveluita prosessin aikana ja sen jälkeen.
- Puutumme perhe- ja lähisuhdeväkivaltaan aiempaa tehokkaammin.
K3: Koulutus
Meistä jokaisella lapsella ja nuorella pitää olla sellainen näkymä tulevaisuuteen, että omalla toiminnalla on mahdollista tavoitella vaikka maailman huippua.
- Teemme Suomesta maailman parhaan maan lapsille ja perheille mm. parantamalla neuvolapalveluja ja toteuttamalla perhevapaauudistuksen.
- Toteutamme kaksivuotisen esiopetuksen.
- Varmistamme, että jokaisella peruskoulun päättävällä on toisen asteen opintoihin siirtymisen kannalta riittävä luku-, kirjoitus- ja laskutaito.
- Vahvistamme korkeakoulujen taloudellista itsenäisyyttä miljardiluokan pääomituksilla.
- Nostamme tutkimus-, tuotekehitys- ja innovaatiorahoituksen osuuden vähintään 4 prosenttiin bkt:sta.
- Kehitämme kulttuuriseteliä edelleen.
K4: Kasvu
Meidän mielestämme työn teettämisen ja vastaanottamisen pitää aina olla kannattavaa.
- Lisäämme sopimisen vapautta ja laajennamme mahdollisuuksia sopia työehdoista ja palkoista paikallisesti myös järjestäytymättömissä yrityksissä.
- Luomme pikayrityssaneerauksen konkurssien välttämiseksi.
- Viritämme järjestelmän palkitsemaan työn vastaanottamisesta.
- Edistämme EU:n digitaalisten sisämarkkinoiden luomista.
- Nostamme opintotuen tulorajoja 50 prosentilla.
- Vahvistamme kansankapitalismia laajentamalla osakesäästötilin käyttöalaa.
K5: Kansainvälisyys
Suomen on oltava maa, johon halutaan tulla rakentamaan parempaa elämää opiskelemalla, työllä ja yrittämällä.
- Kannatamme toimia, jotka edistävät yhtenäistä ja vahvaa Euroopan unionia.
- Toteutamme elinkeinoelämän ja valtion yhteisenä hankkeena laajamittaisen kansainvälisen rekrytoinnin ohjelman koulutetuille ihmisille.
- Helpotamme Suomessa opiskelleiden ulkomaalaisten jäämistä Suomeen töihin.
- Kehitämme turvapaikkapolitiikkaa niin, että se mahdollisimman hyvin kohdistaa avun suurimassa tarpeessa oleville.
- Keskitymme entistäkin selkeämmin naisten ja tyttöjen aseman ja koulutuksen vahvistamiseen.
- Kannustamme yrityksiä kehittämään ratkaisuja esimerkiksi kehitysmaiden suurkaupunkien ilmanlaadun ja jätehuollon parantamiseen.
K6: Kaupungistuminen
Meille kaupungistuminen ei ole nollasummapeli, vaan uskomme elinvoimaisten kaupunkien lisäävän koko Suomen menestystä.
- Vahvistamme kaupunkien roolia elinvoiman ja kilpailukyvyn vauhdittajina.
- Huolehdimme kaupunkien saavutettavuudesta rakentamalla kaupunkikeskusten välisiä nopeita junayhteyksiä.
- Helpotamme ravintoloiden, tapahtumajärjestäjien ja kulttuurin tekijöiden toimintaa keventämällä sääntelyä ja vähentämällä byrokratiaa.
- Avaamme kouluja ja muita kaupungin tiloja entistä laajemmin kaupunkilaisten ilta- ja viikonloppukäyttöön.
- Pidämme asuntojen hintakehityksen kurissa turvaamalla riittävän tontti- ja asuntotarjonnan.
- Edistämme yhteiskäyttöautojen, itseohjautuvien autojen ja kaupunkipyörien käyttöä.
K62020 - Kuusi kohtalonkysymystä kaksikymmentäluvulle
Kansallisen Kokoomuksen lähivuosien tavoiteohjelma
Tulevaisuus rakentuu oikeista ratkaisuista
Huomisen Suomi on turvallinen pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta, joka on hyvä niin lapsille, nuorille, työikäisille kuin ikäihmisille. Korkea osaaminen ja innovaatiot tekevät Suomesta edistyksellisen suunnannäyttäjän, olemme useilla mittareilla maailman kärkeä.
Suomi luottaa omiin vahvuuksiinsa ja osaa hyödyntää niitä. Suomalaiset luottavat siihen, että kunhan tehdään oikeita asioita, visaisiinkin pulmiin löytyy ratkaisuja.
Suomessa voi toteuttaa unelmiaan. Myös tulevien sukupolvien hyvinvoinnista kannetaan vastuu. Turvallisuudesta on huolehdittu niin sisäisesti kuin rajoillamme.
Kokoomuksen visio tulevaisuuden Suomesta rakentuu osaamiselle, työlle ja yrittäjyydelle. Työ ja yrittäjyys luovat hyvinvoinnille kestävän perustan. Kun perustan kestävyydestä pidetään huolta, pystymme turvaamaan laadukkaan koulutuksen, toimivat terveyspalvelut ja hoivan sitä tarvitseville.
Suomen menestyksen reseptissä tärkein ainesosa on aina ollut osaaminen ja näin on jatkossakin. Tulevaisuuden Suomessa on nykyistä korkeampi osaamisen taso: joka toisella nuorella on korkeakoulututkinto ja jokaisella nuorella vähintään toisen asteen tutkinto. Laadukas varhaiskasvatus ja vahva perusopetus takaavat, että jokaisella peruskoulusta valmistuvalla on jatko-opintoihin riittävä luku-, kirjoitus- ja laskutaito. Lapsille ja nuorille pystytään tarjoamaan yksilöllistä tukea. Nuorten pahoinvointiin, elämänhallinnan ongelmiin ja riskiin syrjäytyä puututaan tehokkain keinoin.
Suomi on maa, jossa nuorilla on valoisa näkemys tulevaisuudesta, ja jossa esimerkiksi perhehaaveista rohjetaan tehdä totta.
Työmarkkinauudistukset, mittavat panostukset tutkimukseen ja kehitykseen, yrittämisen esteiden raivaaminen ja työhön kannustava veropolitiikka ovat antaneet talouden kasvulle ja työllisyydelle uutta vauhtia. Suomalaista omistajuutta ja yrittäjyyttä arvostetaan. Suomi on houkutteleva investointikohde, ja pärjäämme hyvin erityisesti globaalissa kilpailussa puhtaan energian investoinneista. Suomi on kiinnostava ja haluttu työmarkkina myös kansainvälisille osaajille.
Palkkatyö on kannattavaa ja sillä pystyy kartuttamaan myös varallisuutta. Eläkeiän saavuttaneet pysyvät aiempaa pidempään työelämän piirissä ja aktiivisina toimijoina myös muussa yhteiskunta- ja kulttuurielämässä. Terveydenhuolto ja vanhusten hoiva on järjestetty toimivalla, ajanmukaisella tavalla.
Tulevaisuuden Suomessa suuret kaupunkikeskukset ovat luovuuden keskittymiä, joissa syntyy uusia ajatuksia ja innovaatioita. Koko Suomi on elinvoimainen, ja alueet pystyvät menestymään omia vahvuuksiaan hyödyntämällä. Kansalaisyhteiskunta on vahva ja vireä, ja kulttuuri lisää hyvinvointia.
Suomen kehitys on niin ekologisesti, sosiaalisesti kuin taloudellisesti aiempaa kestävämpää. Onnistumme yhdistämään pienet päästöt ja paranevan elintason. Toimimme aktiivisesti luontokadon torjumiseksi ja lajien monimuotoisuuden vahvistamiseksi. Suomi on ottanut hyvinvoinnissa muiden Pohjoismaiden etumatkaa kiinni. Uusien toimintatapojen hyödyntämisessä olemme maailman kärkimaa.
Suomi on aktiivinen EU:n ja Naton jäsen, joka luo turvallisuutta ja vakautta lähialueellaan. Toimimme Euroopan unionissa ja puolustusliitossa tavoitteellisesti ja lännen yhtenäisyyttä vahvistavasti. Edistämme oikeusvaltion, demokratian ja ihmisoikeuksien toteutumista niin Euroopassa kuin globaalisti.
Olemme pitäneet huolta vahvasta omasta maanpuolustuksesta, joka perustuu yleiseen asevelvollisuuteen ja kansalaisten vahvaan maanpuolustustahtoon. Suomena ja kansakuntana olemme vahvistaneet kriisinkestävyyttämme ja hyvin varautuneena pärjäämme myös epävarmoina maailmanaikoina.
Euroopan unioni on edelleen tärkein arvoyhteisömme. Olemme aktiivisella vaikuttamistyöllä onnistuneet parantamaan EU:n päätöksentekokykyä ja tehokuutta ja siten vahvistaneet Euroopan vaikutusvaltaa maailmassa. Eurooppalaisessa yhteistyössä keskitytään kysymyksiin, joissa yhteinen päätöksenteko tuottaa lisäarvoa. Esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunta, vapaakaupan edistäminen ja monet maahanmuuttoon liittyvät kysymykset hoituvat parhaiten yhdessä. Turvallinen ja hyvinvoiva Suomi on toimintakykyinen maa, jossa ihmiset luottavat niin omaan kuin Suomenkin tulevaisuuteen. Tiedämme pärjäävämme tiukoissakin paikoissa. Tätä tulevaisuutta olemme aktiivisesti rakentaneet kokoomuksen arvojen mukaisella määrätietoisella työllä niin paikallisesti, eduskunnassa kuin Euroopan unionissa.
Tilannekuva
Suomi on viime vuosina menestynyt erilaisissa vertailuissa pääosin erinomaisesti, olipa kyse sitten yhteiskunnallisesta vakaudesta, vapaudesta, onnellisuudesta tai turvallisuudesta. Järjestäytynyttä rikollisuutta on vähän, ja oikeuslaitoksemme on maailman riippumattomin. Meillä on hyvä hallinto, vapaa media ja vahva inhimillinen pääoma. Meillä on maailman puhtain ilma ja parhaat vesivarat.
Taloudenpidossa Suomi ei ole onnistunut. Suomi on vaarallisesti velkaantunut maa, ja velkaantuminen uhkaa suomalaisten hyvinvointia, turvallisuutta ja tulevaisuutta. Suomessa velan suhde bruttokansantuotteeseen lähenee 80 prosenttia, esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa vastaava luku on noin 30 prosenttia. On selvää, että tulevien sukupolvien piikkiin eläminen on saatava loppumaan.
Suomen talous ei ole reaalisesti kasvanut vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen, 16 vuoteen. Velkaantumisen pysäyttämisen lisäksi Suomi tarvitsee kasvua vauhdittavia toimia. Tarvitsemme lisää investointeja, yrittäjyyttä ja työtä. Talouden saaminen pysyvästi kestävälle uralle vaatii pitkäaikaista sitoutumista ja määrätietoisia toimia.
Niukassa taloustilanteessa moni kantaa huolta omasta toimeentulostaan ja palveluiden rapautumisesta.
Väestön ikääntyminen lisää vaikeuskerrointa. Vauvoja syntyy yhä vähemmän ja työikäisten osuus väestöstä pienenee. Suomi kohtaa väestön ikärakenteen muutoksen voimakkaammin ja nopeammin kuin useimmat muut länsimaat. Ennusteiden mukaan Suomen väkiluku kääntyisi laskuun vuonna 2031, mikäli väestön kehittyminen pysyy nykyisellä tasolla. Syntyvyyden voimakas lasku vaikuttaa muun muassa Suomen eläkejärjestelmään ja luo nousupainetta verorasitukseen.
Väestön ikääntyminen haastaa myös palvelujärjestelmää. Erityisesti sosiaali- ja terveyspalvelujen tarve kasvaa samaan aikaan, kun osaavasta sote-henkilöstöstä on huutava pula. Suomen palvelujärjestelmä kesti koronapandemian verrattain hyvin, mutta suuri kysymys on, miten se kestää kalliiksi osoittautuneet sote-maakuntamallin. Sotessa valmista on vain hallintomalli, hyvinvointialueiden on tehtävä työ toimivien ja kustannustehokkaiden palvelujen turvaamiseksi.
Vaikka suurin osa suomalaisista lapsista ja nuorista voi hyvin, huoli heistä, jotka eivät voi, on suuri. Nuorten pahoinvointi, näköalattomuus ja syrjäytyminen ovat kehityskulkuja, joihin Suomella ei ole varaa, ei inhimillisesti eikä taloudellisesti.
Teknologinen kehitys ja tieteen edistysaskeleet tuovat mukanaan paljon hyvää, varsinkin Suomen kaltaisille kehittyneille maille. Samalla ne herättävät kuitenkin kysymyksiä muun muassa työn tulevaisuudesta. Pystymmekö valjastamaan uuden teknologian mahdollisuudet täysimääräisesti kasvattamaan hyvinvointia ja miten varmistamme, että kaikki pysyvät mukana kehityksessä.
Maailmanlaajuisesti ilmastonmuutos, jäteongelmat ja muut ihmisen toiminnasta aiheutuvat ympäristöhaitat vaativat nopeita ja tehokkaita ratkaisuja. Ne myös heikentävät ihmisten asuin- ja elinympäristöjä. Ympäristöongelmat ovat kasvava riski niin talouden, terveyden kuin turvallisuuden näkökulmasta. Epävakaat olot maailmalla heijastuvat myös Suomeen talouden heilahteluiden, muuttoliikkeen ja rajat ylittävän rikollisuuden kautta.
Ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimintaympäristöä leimaavat Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa, Lähi-idän konfliktit sekä globaalin lännen ja idän vastakkainasettelun tiivistyminen. Suomelta tilanne edellyttää aktiivista osallistumista kansainväliseen turvallisuusyhteistyöhön erityisesti EU:ssa, Natossa ja YK:ssa.
Venäjä on arvaamaton ja vihamielinen naapuri, joka pyrkii hyödyntämään Euroopan haavoittuvuuksia ja tekee kyber- ja hybridihyökkäyksiä sekä disinformaatiokampanjoita lisätäkseen epäluottamusta poliittista johtoa ja viranomaisia kohtaan länsimaissa. Itärajan, EU-rajan ja Nato-rajan turvaaminen on noussut keskeiseksi kysymykseksi. Kansalaisten turvallisuus on nähtävä perusoikeutena, joka julkisen vallan on taattava. Se vaatii jatkuvasti ajantasaisia valmiuksia vastata niin perinteisiin kuin uudenlaisiin uhkiin.
Arvo-, turvallisuus- ja talousyhteisömme Euroopan unioni on sekin monien haasteiden edessä. Koronakriisin jäljet ovat pitkät, ja nyt joudumme kohtaamaan Euroopan muuttuneen turvallisuustilanteen. Tähän asti EU-maat ovat kyenneet toimimaan verrattain yhtenäisesti, mutta yhtenäisyyden ylläpitämiseksi vaaditaan paljon työtä.
Tosiasiat on tunnustettava, mutta epävarma maailmantilanne ja huoli tulevasta eivät saa ajaa apatiaan ja menneeseen takertumiseen. Päinvastoin, meidän on löydettävä ongelmiin ratkaisuja, rohjettava uudistaa rakenteita ja etsittävä nykyistä parempia toimintatapoja. Työ on tehtävissä, pystymme siihen kyllä. Kokoomus on valmis tähän vastuuseen.
Ohjelman vaikutus puolueen kantoihin
Tämä ohjelma määrittää Kokoomuksen kannan niihin asiakysymyksiin, jotka se sisältää, siihen saakka, että puoluekokous tai -valtuusto toisin päättää. Jos jokin vuoden 2020 sääntömääräisessä puoluekokouksessa tai sitä aiemmin otettu kanta on ristiriidassa tämän ohjelman kanssa, tämä ohjelma pätee.
Kestävä kehitys
Päätöksenteossa paikallistasolta valtakunnalliselle, eurooppalaiselle ja kansainväliselle tasolle saakka on tehtävä johdonmukaisesti valintoja, jotka turvaavat ja edistävät ympäristön puhtautta ja luonnon monimuotoisuutta, lajien säilymistä ja ilmastonmuutoksen torjuntaa. Tämän vastuun kantaminen on se mitta, jolla tekojemme arvo kaikkein eniten määräytyy tulevien sukupolvien silmissä.
– Kokoomuksen periaateohjelma
Kestävä kehitys on kehitystä, joka täyttää nykyiset tarpeet viemättä hyvän elämän edellytyksiä tulevilta sukupolvilta. Siihen kuuluvat ekologisen kestävyyden lisäksi myös taloudellinen ja sosiaalinen kestävyys sekä laajempi yhteiskunnan kestävyyden ajatus, joka käsittää myös esimerkiksi turvallisuudesta ja tasa-arvosta huolehtimisen. Erityisen merkittäviä kestävyyskysymyksiä ovat ilmastonmuutoksen hillintä ja väestön ikärakenteen muutoksen mukanaan tuomat haasteet. Kokoomuksen rooli on toimivien ja tehokkaiden ratkaisujen etsiminen ja toteuttaminen.
Ekologinen kestävyys kuten ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuus
Keskustelua ilmastotoimista hallitsee liiaksi pelko. Toisaalta pelätään, että toimet ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ovat riittämättömiä. Toisaalta kannetaan huolta sitä, miten toimet muuttavat omaa elämää. Harvemmin muistetaan, että Suomi oli ensimmäinen maa, joka otti käyttöön hiiliveron vuonna 1990. Sen jälkeen Suomen bruttokansantuote asukasta kohden on puolitoistakertaistunut ja hiilidioksidipäästöt vähentyneet. Suomi ja muut Pohjoismaat ovat osoittaneet, että talouskasvu ja päästöjen vähentäminen eivät sulje toisiaan pois.
Kokoomuslainen näkemys ilmasto- ja ympäristöpolitiikassa kiteytyy vapauden ja vastuun erottamattomuuteen. Se tarkoittaa, että kieltämisen, käskemisen ja syyllistämisen sijaan tehdään hyödylliset ja järkevät valinnat palkitseviksi. Markkinoiden voima ohjaa jo nyt yrityksiä toimimaan vastuullisesti, vähentämään tuotannon päästöjä, lisäämään materiaalitehokkuutta ja kuluttamaan vähemmän energiaa. Tätä vaikutusta voidaan tehostaa järkevällä sääntelyllä ja verojärjestelmän oikeanlaisella virittämisellä.
Ihmisten ja tavaran liikkuminen on koko yhteiskunnan elinehto. Kokoomus haluaa, että ihmisten liikkuminen on turvattu koko Suomessa. Päästöjen vähentäminen liikenteen näkökulmasta tarkoittaa päästöttömän teknologian kehittämistä ja kilpailukykyiseksi tekemistä sekä panostuksia liikenneinfrastruktuuriin.
On varmistettava nopea, kustannustehokas ja oikeudenmukainen siirtymä hiilinegatiiviseen tulevaisuuteen. Kyse on myös huoltovarmuudesta. Pystymme vähentämään saastuttavan energian tuontia kotimaisilla kestävillä investoinneilla. Syyllisyys ja ahdistus eivät vie eteenpäin, toimivat ratkaisut vievät. Ilmastotoimien lisäksi on muistettava, että vastuullamme on myös luonnon monimuotoisuus sekä vesistöjen puhtaus. Suomen on tavoiteltava asemaa maailman johtavana maana päästöttömien ratkaisujen käyttäjänä ja kehittäjänä.
Suomi ei yksin ratkaise ilmastonmuutoksen aiheuttamaa uhkaa. Myös muita maita on edellytettävä tekemään osansa. Ratkaisevaa on, miten maailman suurimmat saastuttajat kuten Kiina ja Yhdysvallat saadaan osallistumaan selvästi nykyistä vahvemmin. On silti tärkeää, että Suomi sitoutuu tekemään oman osansa ilmaston lämpenemisen rajoittamiseksi 1,5 asteeseen.
Suomella on pitkä historia ja osaamista ilmastotyössä. Suomi voi olla ilmastotoimissa ja niitä mahdollistavien teknologioiden kehittäjänä edelläkävijä. Se on meille myös valtava kaupallinen mahdollisuus.
Euroopan unioni globaaliksi ilmastojohtajaksi
EU on ollut tienraivaaja päästökaupan kehittämisessä. Yhdessä kehitettyjen ja toteutettujen keinojen avulla on saatu jo aikaan hyviä tuloksia. Tämä rohkaisee entistäkin määrätietoisempaan etenemiseen.
- Kokoomus ajaa päästötalkoiden nopeuttamista Euroopan unionissa, YK:ssa ja kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa.
- Laajennamme EU:n päästökauppaa mm. kiinteistöjen lämmitykseen ja liikenteeseen.
- Nostamme EU:n vuoden 2030 päästöjen vähentämistavoitteen vähintään 55 prosenttiin. Kiristämme päästökattoa uuden tavoitteen mukaisesti. Kehitämme myös markkinavakausvarantoa ja otamme käyttöön lattiahintamallin.
- Otamme käyttöön hiilitullit WTO-sääntöjen mukaisesti ja GATTn ympäristöpoikkeusta soveltaen.
- Huomioimme teknologianeutraliteetin EU:n kestävässä rahoituksessa.
Energiantuotanto on avainroolissa
- Lopetetaan polton tukeminen.
- Leikkaamme ympäristölle haitallisia tukia vähintään miljardin edestä. Kohdennamme kaikki uudet energiatukipäätökset 2020-luvulla muihin kuin polttoon perustuviin teknologioihin.
- Autamme kotitalouksia ja taloyhtiöitä siirtymään hiilivapaaseen lämmitykseen eli korvaamaan öljyn, hiilen sekä turpeen puhtailla ja edullisilla ratkaisuilla.
- Lämmön tuotannossa on valittavana useita fossiilivapaita tuotantotapoja, kun erilaiset maalämpöratkaisut tekevät läpimurtoa. Vauhditamme siirtymää esimerkiksi laajentamalla kotitalousvähennystä.
- Kivihiilelle on asetettu jo eräpäivä. Seuraavaksi kiellämme turpeen merkittävän energiakäytön vuoteen 2032 mennessä. Tavoitetta tukee kiristyvä päästökauppa ja turpeen veroedun asteittainen alasajo.
- Saatamme energiayhtiöt irti turpeesta investointiavustuksin.
- Kohdistamme EU:n oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta varoja turvealueiden vähäpäästöisiä ratkaisuja ja työllisyyttä edistäviin toimiin. Autamme turvetuottajia oikeudenmukaisuuden nimissä ja tuemme turvetuotannosta poistuvien alueiden metsitystä.
- Parempaa elämää voi elää nykyistä vähemmillä päästöillä. Sähköntuotanto on Suomessa jo hyvin pitkälle päästötöntä. Seuraavaksi on käännettävä katse lämmöntuotantoon.
- Toteutamme tilapäisiin verohelpotuksiin ja suoriin investointiavustuksiin perustuvia malleja polttoon perustuvien lämmitysratkaisujen korvaamiseksi esimerkiksi lämpöpumpuilla.
- Helpotamme ulkopuolisten tuottajien liittymistä lämpöverkkoihin ja mahdollistetaan uusien lämmönlähteiden käyttö. Laajennamme kaavoituksessa lämpökaivojen poraamisen mahdollisuuksia.
- Laadimme kansallisen vetystrategian tukemaan teollisuuden sähköistymistä.
- Puhtaampaa asumista ja rakentamista – kodit hyötymään energiatalkoista
- Muutamme sähkön verotusta ja verkkomaksujen perusteita siten, että ne kannustavat kuluttajia ja yrityksiä hyödyntämään sähkön markkinahinnan vaihtelua. Puutumme sähkön siirtohintojen monopolituottoihin Kokoomuksen eduskuntaryhmän lakipaketissa esitetyin keinoin.
- Laskemme lämpöpumppujen sähköveron EU-minimiin niissä kohteissa, joissa ne lämmittävät useita kiinteistöjä tai luovuttavat lämpöä lämpöverkkoon.
- Tuemme vähähiilistä uudisrakentamista ja otamme käyttöön tukimuodon asuinkerrosten vähähiilisille korjauksille. Varmistamme, että rakennusjätteet päätyvät kierrätykseen. Samalla muutamme rakennusmääräyksiä niin, että hukkalämmön varastoinnit otetaan huomioon korjausrakentamisen yhteydessä.
- Lisäämme tietoisuutta tavoista vähentää pienhiukkaspäästöjä ja selvitämme mahdollisuuksia edistää puun puhtaamman ja tehokkaamman palamisen ratkaisujen käyttöönottoa.
- Tehdään tilaa pienydinvoimalle
- Päivitämme ydinenergialain siten, että pienydinvoimalaitosten rakentaminen tulee tosiasiassa mahdolliseksi. Siirrymme pienreaktoreiden osalta tyyppihyväksyntään.
- Mielestämme Suomen on oltava eturintamassa tutkimassa ja kehittämässä pienydinvoimaa sekä ottamassa käyttöön sen kaupallisia sovellutuksia.
- Suhtaudumme myönteisesti valtion, kaupunkien ja yritysten kumppanuushankkeisiin, jos sellaisia ensi vaiheessa tarvitaan SMR-laitosten toteuttamisen mahdollistamiseksi.
- Vauhditamme Suomen oloihin soveltuvien pienydinvoimalaitosten kehittämistä päästöttömänä kaukolämpöratkaisuna. Selvitämme mahdollisuuden hyödyntää myös nykyisten ydinvoimaloiden hukkalämpöä.
Liikenteen päästöjen vähenemiseen vauhtia
- Eroon fossiilisista liikennepolttoaineista
- Haluamme, että autoverosta luovutaan asteittain autokannan uusiutumisen nopeuttamiseksi. Uudet autot ovat sekä turvallisempia että vähäpäästöisempiä kuin vanhat. Painopistettä siirretään päästöjen ja käytön verotukseen oikeudenmukaisella tavalla.
- Kokoomuksen tavoitteena on, että 2030-luvulle mennessä uusiutuvia tai päästöttömiä polttoaineita käyttävät ajoneuvot ovat suomalaiselle aina kilpailukykyisempi vaihtoehto kuin fossiilisia polttoaineita käyttävät ajoneuvot.
- Hinnoittelemme yksityisautoilun todellisten päästöjen mukaisesti. Tehokkaimmin päästöjä minimoiva teknologia voittakoon!
- Pidämme mahdollisuudet auki myös nouseville teknologioille kuten esimerkiksi vetykäyttöisille moottoreille ja synteettisille polttoaineille.
- Tavoitteenamme on edistää käyttöenergian jakeluverkoston kehittymistä Suomessa ennakoivasti, jotta vähäpäästöisten autojen käytön edellytykset paranisivat kaikkialla Suomessa.
- Edistämme itseohjautuvien autojen käyttöönottoa Suomessa autokannan tehokkaamman käyttöasteen parantamiseksi.
- Liikenne sujuvaksi ja puhtaaksi
- Kasvatamme joukkoliikenteen, pyöräilyn ja kävelyn kulkutapaosuutta parantamalla niiden houkuttelevuutta erityisesti suurten kaupunkiseutujen sisäisessä liikenteessä. Tuemme ja ohjaamme kaupunkiseutuja vähäpäästöisiä liikennemuotoja edistäviin investointeihin muun muassa MAL-sopimuksilla.
- Kaupunkikeskusten välinen säännöllinen henkilöliikenne on yhteyksiä kehittämällä ja luotettavuutta parantamalla saatava päästöttömäksi, esimerkiksi kehittämällä nopeita raideyhteyksiä.
- Kaupunkikeskustojen on oltava sujuvasti saavutettavissa kaikilla kulkumuodoilla.
- Suurten keskusten välisten nopeiden yhteyksien ohella panostetaan jokaisen maakuntakeskuksen saavutettavuuteen. Päämääränä on tukea alueiden saavutettavuutta ja sen kautta niiden kykyä hyödyntää omia vahvuuksiaan.
- Nostamme 12-vuotisen liikennejärjestelmäsuunnitelman roolin liikenneinvestointien keskiöön. Vain pitkäjänteisellä suunnittelulla liikennejärjestelmää voidaan kehittää kokonaisuutena osaoptimointia välttäen.
- Teemme kaupunkien joukkoliikenteestä hiilipäästötöntä 2030-luvulle mennessä.
- Lyhennämme yksityisautolla kuljettavia osuuksia työmatkoista varaamalla riittävästi tilaa liityntäpysäköinnille raideyhteyksien varrella.
- Arvioimme raideratkaisujen ohella myös muita tulevaisuuden kustannustehokkaita ja ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja kuten sähköbusseja ja sähköistä raskasta liikennettä.
- Kannustamme ja mahdollistamme kaupunki- ja taajama-alueilla työmatkojen kulkemista polku- ja sähköpolkupyörillä.
- Kannatamme lentoliikenteen liittämistä kokonaisuudessaan tiukkenevan päästöoikeuksien kaupan piiriin ja mahdollisen lentoveron säätämistä vähintään Euroopan unionin laajuisena.
- Nostamme raideliikenteen nopeuden, tehokkuuden ja houkuttelevuuden sellaiselle tasolle, että se lähtökohtaisesti aina näyttäytyy parhaana liikkumismuotona Etelä-Suomen suurten keskusten välillä.
- Lentomatkustamisen päästöjä voidaan vähentää myös teknologian kehityksen ja uusiutuvien polttoaineiden avulla. Suomen on laadittava sähköisen lentämisen strategia sekä hyödynnettävä yhteistyötä Ruotsin ja Norjan kanssa, joilla on tuntuvat tavoitteet sähkölentokoneiden osuuden nostamisesta kotimaan lennoissa.
Puhdistetaan vedet, turvataan monimuotoinen luonto
- Meillä on vastuu Itämerestä
- Ravinnekuormituksen vähentämiseen on entistä vahvemmin ohjattava EU:n taloudellisilla instrumenteilla.
- Rehevöitymisen vähentämiseksi tarvitaan etenkin fosforin sitomista maaperään sekä lannalle vaihtoehtoisten käyttötapojen kehittämistä esimerkiksi biokaasuksi ja kiertoravinteiksi.
- Kohdennamme toimia ja rahoitusta erityisesti Saaristomeren valuma-alueelle. Jokaisen Itämeren rantavaltion on myös hoidettava oma osuutensa.
- Vähennämme ravinnevalumia myös suosimalla tieteellisesti hyviksi osoitettuja metsänhoitomenetelmiä sekä peltojen pitämistä kasvipeitteisinä erityisesti vesistöjen läheisyydessä.
- Kestävä poistokalastus sekä järviruovikoiden niitto ovat esimerkkejä tehokkaista tavoista vähentää ravinteiden määrää vesistöissä. Lisäämme kotimaisen luonnonkalan käyttöä julkisissa ateriapalveluissa.
- Vahvistamalla luontaisia kalakantoja, vapauttamalla virtavesiä ja huolehtimalla vesiluonnon tilasta edistämme myös kalastusharrastusta ja -elinkeinoja.
- Teollisuutta tarvitaan tulevaisuudessakin, ympäristöarvoja ohittamatta
- Päivitämme kaivostoiminnan sääntelyn kokonaisuuden ottaen huomioon yhteiskuntavastuu-, ympäristö- että elinkeinonäkökulmat. Erityisen tarkkaan varmistamme, että kaivosalueiden vesistökuormitus pysyy kaikissa oloissa raja-arvojen sisällä.
- Tiukoilla ympäristövaatimuksilla on muutamassa kymmenessä vuodessa saatu teollisuuden vesistökuormitus murto-osaan entisestä. Maailman puhtaimman teollisuuden on jatkossakin oltava myös tässä suhteessa edelläkävijä maailmassa.
- Vahvistamme vaelluskalakantoja huolehtimalla toimivista kalateistä ja kestävästä kalastuksesta sekä purkamalla turhia nousuesteitä. Uudistamme vesilakia siten, että lupaviranomainen voi hakemuksesta määrätä uuden kalatalousvelvoitteen sellaiseen lupaan, johon kalatalousvelvoitetta ei ole aikaisemmin sisältynyt.
- Monimuotoinen luonto on ihmisenkin elämän edellytys
- Luonnon monimuotoisuuden vaalimisesta ja valvomisesta on säädettävä globaaleilla sopimuksilla. Yhteiskunnan kaikki sektorit on saatava mukaan, ja valtioiden on sitouduttava noudattamaan yhteisiä tavoitteita. Suomen tulee tavoitella kunnianhimoista sopimusta uusista kansainvälisistä luonnon monimuotoisuustavoitteista vuoteen 2030.
- Lisäämme Metso-ohjelmaan rahoitusta ja uusia luontotyyppejä ohjelmaan. Osana Metso-ohjelmaa soiden suojelua on tehostettava. Soiden ja muiden luontotyyppien ennallistamiseen on kannustettava.
- Luomme edellytykset sille, että uusia ojitettuja talousmetsiä ei enää synny arvokkaille suoalueille. Ennallistamme hukkaojikot luonnontilaisiksi soiksi vuoteen 2025 mennessä.
- Luovumme ojitustuista, jotka ovat selvässä ristiriidassa kansallisten ympäristö- ja vesienkäyttötavoitteiden kanssa.
- Suojelemme Suomen alkuperäislajistoa torjumalla tehokkaasti haitallisten vieraslajien leviämistä.
- Turvaamme luonnon monimuotoisuutta esimerkiksi ylläpitämällä ja kehittämällä hyönteisille tärkeitä elinympäristöjä myös taajama- ja kaupunkialueilla. Tarjoamme aktiivisesti ihmisille neuvontaa kotipihojen kehittämiseen tässä tarkoituksessa.
- Saimaannorppa on Suomen ainoa kotoperäinen nisäkäs. Meillä on sen säilymisestä maailmassa erityinen vastuu. Laajennamme verkkokalastuksen rajoituksia Saimaannorpan pesimäalueilla.
Sosiaalinen kestävyys kuten sosiaali- ja terveyspalvelut
”Oikeudenmukaisuuteen kuuluu, että ahkeruus ja järkevät valinnat tuovat menestystä tekijälleen. Siihen kuuluu myös, että vaikeuksiin joutunutta autetaan nousemaan jaloilleen.”
– Kokoomuksen periaateohjelma
Yhteiskunnan sosiaalista kestävyyttä mitataan sillä, miten se kykenee turvaamaan heikoimmassa asemassa olevien elämän inhimilliset lähtökohdat syntymästä elämän viimeiseen päivään asti. Tämä koskee niin toimeentuloa kuin tärkeiden palveluiden saatavuutta. Kokoomuksen tavoite on, että jokainen suomalainen saa tarvitsemansa sote-palvelut nopeasti ja laadukkaasti asuinpaikasta tai taloudellisesta asemasta riippumatta.
Kokoomuksen aatteen lähtökohtiin kuuluu täysivaltaisen yksilön itsemääräämisoikeus itseään koskevissa asioissa sukupuoleen, ikään, katsomukseen, seksuaaliseen suuntautumiseen, syntyperään, yhteiskunnalliseen asemaan tai muuhun taustaan katsomatta. Sivistysyhteiskunta kohtelee jokaista jäsentään yksilönä, yhdenvertaisella tavalla.
Kokoomus haluaa turvata ihmisten oikeuden sujuvaan hoitoon, pääsyn inhimilliseen hoivaan ja muihin tarvitsemiinsa palveluihin. Tämän teemme palveluiden sisältö- ja asiakasnäkökulmasta.
Sosiaali- ja terveyspalveluiden rakennetta on uudistettava niin, että se tarjoaa oikean palvelun oikeaan aikaan. Sairauksien ehkäisyssä sekä hoidossa pitää pyrkiä auttamaan jo ennen kuin ihminen tarvitsee sairaalahoitoa. Jokaisen suomalaisen on voitava luottaa siihen, että hän saa tarvitsemansa hoidon ja hoivan oikea-aikaisesti, sujuvasti ja turvallisesti. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä painopiste tulee olla ehkäisevässä työssä.
Väestömme ikääntyy ja ihmisten palvelutarpeet eri elämävaiheissa moninaistuvat. Tämä tarkoittaa, että sosiaali- ja terveyspalveluiden tarve kasvaa tulevina vuosina. Samalla palveluita haastaa kaksi perustavanlaatuista ongelmaa: rahan ja osaavan henkilöstön niukkuus.
Kokoomus haluaa varmistaa, että suomalaiset saavat laadukkaita sosiaali- ja terveyspalveluita myös jatkossa. Siksi kokoomus on sitoutunut tulevina vuosina panostamaan niihin kasvavassa määrin. Samaan aikaan on välttämätöntä hillitä palvelutarpeen kasvua ja arvioida kriittisesti, minkä laajuiseen palvelulupaukseen julkiset resurssit ja henkilöstö riittävät. Kokoomus katsoo, että julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden laajuus on mitoitettava sellaiseksi, että sen vaatima rahoitus ja henkilöstömäärä ovat kestävällä pohjalla. Pykälä ei palvele tai paranna.
Kokoomus haluaa, että hyvinvointialueet onnistuvat tehtävässään. Samaan aikaan on vaadittava, että alueet pystyvät tarjoamaan laadukkaat terveys-, sosiaali- ja pelastuspalvelut alueensa asukkaille ja toimimaan niille asetetuissa raameissa palveluiden ja rahoituksen osalta. Jos tämä ei toteudu, Kokoomus on valmis myös rakenteellisiin muutoksiin.
Uudessa ajassa korostuu vaatimus hoitojen ja palveluiden tuoman hyödyn tarkastelusta. Käytettävissä olevat resurssit on kohdennettava mahdollisimman vaikuttavasti. Käytettävän hoidon, palvelun, toimintamallin tai työkalun, on oltava vaikuttava myös verrokkeihinsa verrattuna. Kokoomus tunnistaa, että julkiseen palveluvalikoimaan liittyvä työ edellyttää laajaa yhteiskunnallista keskustelua ja haluaa tähän työhön mukaan ammattilaiset ja asiantuntijat.
Sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämisen kärkenä on oltava ihminen ja hoitoon pääsy, sekä laadukkaat ja vaikuttavat palvelut ja järjestelmän kestävyys kustannusten kasvua hillitsemällä. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan työhön mukaan julkiset palvelut, yksityiset toimijat ja kolmas sektori. Kokoomus on sitoutunut turvaamaan sosiaali- ja terveyspalveluiden laadukkaan ja hallitun moninaisuuden julkista järjestelmää tukevan työterveyshuollon, YTHS:n, Kela-korvausten ja itse rahoitettujen yksityisten palveluiden kautta.
Oikea-aikaisten, saavutettavien ja tehokkaasti tuotettujen palveluiden lisäksi huomiota on kiinnitettävä jatkossa entistä enemmän terveellisten elämäntapojen edistämiseen ja jokaisen omaan vastuuseen terveydestään. Elämäntapasairauksien ja niiden haittojen vähentäminen terveellisellä ravinnolla, riittävällä fyysisellä aktiivisuudella ja kohtuuden noudattamisella on verrattomasti tehokkaampaa kuin mitkään lisäykset seurausten hoitamisen resursseihin.
Uudistetaan palvelut ihmisten ehdoilla
- Hyvinvointialueilla on jatkossakin pidettävä huolta nopeasti hoitoon ja palveluihin pääsystä sekä huolehdittava toimista, joilla varmistetaan hoidon jatkuvuus ja palveluiden saumattomuus.
- Palveluiden painopistettä on siirrettävä korjaavista palveluista kohti aiempaa varhaisempaa tukea ja apua sekä ennaltaehkäisyä.
- Erikoissairaanhoidon palveluita on kehitettävä erityisesti palveluiden laatu ja osaajien saatavuus, sekä erikoistuminen varmistaen.
- Kokoomus suhtautuu myönteisesti ammatinharjoittaja- ja omalääkärimallien jatkokehittämiseen ja näkee ne tärkeänä osana tulevaisuuden perusterveydenhuoltoa.
- Varmistetaan, että digitaaliset ja etäpalvelut ovat julkisissa sote-palveluissa kaikkien niiden saatavilla, joille ne sopivat.
- Palvelujen tasapuolisen saatavuuden varmistamiseksi kehitetään myös asiakkaiden kotiin ja lähiympäristöön vietäviä, sekä liikkuvia palveluja.
- Haemme aktiivisesti julkisten ja yksityisten toimijoiden sekä järjestöjen yhteistyönä terveys- ja sosiaalipalveluihin malleja, jotka kannustavat terveellisten elämäntapojen edistämiseen ja jokaisen vastuuseen omasta terveydestään. Erityisesti digitaalisissa palveluissa on merkittävä potentiaali, jota tulisi hyödyntää hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi.
- Monituottajuuden esteitä on purettava ja siten lisättävä hyvinvointialueiden mahdollisuuksia järjestää palveluita tehokkaalla ja ennen kaikkea alueiden asukkaiden näkökulmasta laadukkaalla, vaikuttavalla ja kustannustehokkaalla tavalla.
- Vahvistamme itsemääräämisoikeutta eli oikeutta valita itse tai tuetusti. Valinnanmahdollisuuksia on oltava lompakon paksuudesta tai asuinpaikasta riippumatta.
- Toteutamme valintamahdollisuuksien vahvistamisen palvelusetelijärjestelmää kehittämällä ja laajasti hyödyntämällä. Palvelusetelien tarjoamisesta teemme lainsäädännöllä velvoittavaa. Toteutamme palvelusetelijärjestelmän ohjauksen valtakunnallisesti.
- Hyödynnämme henkilökohtaista budjetointia laajempia palvelukokonaisuuksia tarvitseville.
- Pidämme jatkossakin kiinni Kela-korvausjärjestelmästä, jotta perustason sote-palvelut eivät entisestään ruuhkaudu.
- Lisäämme suunnitelmallisesti sote-alan koulutusmääriä ja huolehdimme alan veto- ja pitovoimasta. Otamme käyttöön hoito- ja hoivatyötä helpottavia teknologioita.
Yhtenäistetään sote-tiedontuotantoa
- Puramme viranomaisten päällekkäiset tiedonkeruuvelvoitteet
- Harmonisoimme kansalliset tietomäärittelyt, tietorakenteet ja kirjaamisohjeet niin, että tiedot voidaan kertakirjata sujuvasti osana palveluprosesseja. Varmistamme, että kaikki tieto on koneluettavaa, että kerätty tieto on sujuvasti käytettävissä eri toimijoiden välillä ja että tietoa voidaan hyödyntää myös palvelutarpeen ennakointiin sekä varhaiseen puuttumiseen.
- Kanta järjestelmä täytyy kehittää alustaksi, johon voidaan syöttää rakenteellista ja harmonisoitua tietoa, jotka kaikki tarvittavat toimijat voivat käyttää. Tiedon on seurattava potilasta ja liikuttava molempiin suuntiin.
- Laajennamme laaturekistereitä ja edistämme hoidon vaikuttavuusarviointien tulosten avoimuutta.
- Mahdollistetaan tekoälyn hyödyntäminen sosiaali- ja terveydenhuollossa nykyistä paremmin. Hyödynnetään generatiivisen tekoälyn tarjoamat mahdollisuudet tuottavuuden ja laadun parantamisessa ja ammattilaisten ajankäytön suuntaamisessa potilastyöhön.
- Poistetaan esteitä tutkimuksen tekemiseltä ja muutetaan lainsäädäntöä enemmän mahdollistavaan muotoon. Uudistetaan sote-tiedon toisiolaki niin, että se edistää Suomessa tehtävää tutkimusta ja mahdollisuutta hyödyntää tietoa.
- Edistämme yhtenäisen tietosuojalainsäädännön kehittämistä siten, että tietojen luovutuksen suostumusmenettelystä luovutaan, eli henkilön pitää erikseen kieltää hoitavan sotehenkilöstön pääsy omiin tietoihin sen sijaan, että siihen pitää antaa erikseen lupa.
- Toteutetaan kokeiluna ajatus preventioklinikoista, eli merkittävien kansansairauksien ehkäisyä ja vaikuttavaa hoitoa tukevia klinikoita, joissa voitaisiin hyödyntää uutta teknologiaa ja skaalata ratkaisuja alueille.
- Vahvistamme ihmisten oikeutta ja mahdollisuuksia omien tietojensa hallintaan ja hyödyntämiseen, sekä selvennämme lainsäädännön antamia mahdollisuuksia toteuttaa omien tietojen hallintaa tietoturvallisesti. Digiminän avulla ihminen voi itse tulevaisuudessa päättää, miten omat potilastiedot liikkuvat eri toimijoiden välillä.
Huomio ongelmien ennaltaehkäisyyn ja tehokkaaseen apuun
Mielenterveyspalveluiden saatavuus ja toimet mielenterveysongelmien ehkäisemiseksi on turvattava. Yksilön hädän lisäksi kysymys on valtavasta yhteiskunnallisesta haasteesta: Mielenterveysongelmat ovat jo suurin yksittäinen työkyvyttömyyseläkkeelle jäämisen syy.
Sosiaalipalveluiden rooli avun tarjoamisessa silloin, kun apua tarvitaan, on kriittinen. Mitä aikaisemmin apua ja tukea voidaan tarjota, sitä kevyemmin eri elämäntilanteisiin liittyviä haasteita pystytään ratkaisemaan. Sosiaalipalvelujen kehittämisessä on panostettava moniammatillisuuteen ja palveluiden saatavuuteen.
Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden pirstaleisuuden vähentäminen, ammattilaisten yhteistyön parantaminen, osaamisen kehittäminen ja varhaisen vaiheen toimien lisääminen ovat tärkeitä kehittämisen kohteita. Erityisesti lasten ja nuorten palveluita on kehitettävä lapsi- ja perhelähtöiseksi kokonaisuudeksi. Vastaamme osaajapulaan lisäämällä sote-alan koulutusmääriä.
Mielenterveyden haasteeseen on aika tarttua
- Kokoomuksen mielestä mielenterveyspalvelut pitää saada matalalla kynnyksellä, ja hoitoon pitää päästä selvästi nykyistä nopeammin.
- Toteutetaan terapiatakuu lapsille ja nuorille ja edistetään terapiat etulinjaan -toimintamallin hyviä käytäntöjä.
- Otamme mielenterveyspalveluissa nykyistä vahvemmin huomioon myös ihmisen kokonaisvaltaisen terveyden edistämisen ja elämänhallinnan. Tämä kattaa niin ravinnon, liikunnan ja sosiaaliset suhteet kuin mahdollisuuden työntekoon eri järjestelyin.
- Kannustetaan työhyvinvoinnin kehittämiseen ja työssä jaksamisen tukemiseen.
- Parannetaan tietopohjaa uupumisen, masennuksen ja mielenterveyden haasteiden juurisyistä ja haetaan tietoon pohjautuvia ratkaisuja niiden ehkäisemiseksi.
- Lisätään matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita ja hyödynnetään myös digitaaliset palvelut sekä järjestöjen kanssa tehtävä yhteistyö (esim. walk-in ja chat –palvelut)
Autetaan eniten tukea tarvitsevat jaloilleen toimivilla sosiaalipalveluilla
- Yhteiskunnan sivistystä mitataan sillä, miten se pitää huolta aidosti kaikkein heikoimmassa asemassa olevista. Aina on huolehdittava siitä, että jokaisella on oikeus perustarpeisiin ja autettava niitä, jotka eivät siihen itse pysty.
- Erityisesti sosiaalihuollon palveluiden pirstaleisuutta on pystyttävä uudessa sote-rakenteessa korjaamaan siten, että palveluiden saumattomuus ja asiakkaan ohjautuminen oikeaan palveluun paranee.
- Vähennämme asunnottomuutta kirjaamalla asunnottomuuden vähentäminen valtion tukemien vuokra-asuntojen keskeisimpiin tehtäviin. Tavoitteena tulee olla, että Suomessa jokaisella on asunto. Poistetaan pitkäaikaisasunnottomuus vuoteen 2027 mennessä.
- Kootaan lasten ja perheiden palvelut toimiviksi kokonaisuuksiksi.
- Huolehdimme lastensuojelun resurssien riittävyydestä painottaen erityisesti ennaltaehkäisevää työtä ja avohuollon palveluita. Lastensuojelun kehittämisen tavoitteena täytyy olla huostaanottojen tarpeen selkeä vähentyminen. Samoin turvaamme perheiden kotipalvelun ja perhesosiaalityön resurssit. Perheiden kotiin tuotavat palvelut ovat tehokkaimpia tapoja auttaa perheitä ja ehkäistä uupumista ja loppuun palamista.
- Selkeytetään lastensuojelulainsäädäntöä. Lastensuojelun viranomaisten toimivaltuudet on päivitettävä siten, että heillä on aidot mahdollisuudet tehdä työtään menestyksekkäästi. Vaikeasti oireileville nuorille suunnattujen erityisen huolenpidon yksiköiden määrää on lastensuojelussa lisättävä ja niiden toimivaltuuksia on parannettava.
Päihdeongelmista ja riippuvuuksista kärsiviä on autettava tehokkaasti
- Kokoomus haluaa parantaa ehkäisevän ja korjaavan päihdetyön kokonaisuutta, sekä varmistaa palveluiden nivoutumisen sujuvaksi osaksi muita sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita.
- Ehkäisevää päihdetyötä on tehtävä valtakunnallisesti kaikessa lasten ja nuorten toiminnassa.
- Myös päihdehuollon hoito- ja kuntoutuspalveluita, joita tehdään hyvinvointialueilla niin sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä lastensuojelussa, on parannettava.
- Jos ihminen haluaa lopettaa päihteiden käytön ja tarvitsee siihen tukea, sitä on oltava helposti ja matalalla kynnyksellä saatavilla.
- Hyödynnämme kolmannen sektorin osaamista vanhusten yksinäisyyden helpottamisessa, keinona ennaltaehkäistä ikääntyneen väestön alkoholin liikakäytön yleistymistä.
- Tehostamme alkoholin liikakäytön tunnistamista ja siihen puuttumista työpaikoilla.
- Päihderiippuvuudesta kärsivän äidin oikeus käyttää päihteitä ei voi koskaan olla tärkeämpi kuin lapsen oikeus syntyä terveenä. Lapsen terveyden turvaamiseksi on tarvittaessa sovellettava pakkohoitoa tai ennakoivaa huostaanottoa.
- Lisäämme tullin, rajavartiolaitoksen ja poliisin voimavaroja huumeiden salakuljetuksen ja kaupan paljastamiseksi ja tekijöiden löytämiseksi.
- Mahdollistamme huumeiden käyttäjille kaikkialla matalalla kynnyksellä pääsyn vieroitukseen ilman pelkoa rikolliseksi leimautumisesta. Tuemme riippuvuudesta eroon päässeitä päihteettömän elämäntavan ylläpidossa.
- Kiinnitämme erityistä huomiota nuorten huumeidenkäytön ehkäisyyn ja nuorten huumekuolemien vähentämiseen.
- Puutumme ylivelkaantumiseen ja rahapelihaittoihin varhaisessa vaiheessa. Varmistetaan hoidon saatavuus peliriippuvaisille huomioiden myös etäpalvelut.
Hyvä elämä eläkkeellä ja ikäihmisenä
Elinajan pidentyessä ja pitkäikäisyyden yleistyessä ei eläkeikäisiä voi pitää yhtenäisenä ryhmänä. Yhä useampi kansalainen on terve ja toimintakykyinen vuosikymmeniä eläkkeelle siirtymisensä jälkeen. Aktiivinen 70-vuotias voi olla paremmassa kunnossa kuin 50-vuotias fyysisesti passiivinen henkilö. Hyväkuntoisten ja aktiivisten senioreiden joukon kasvaessa on pohdittava, miten esimerkiksi vapaa-ajan palvelut vastaavat ikäihmisten tarpeisiin ja miten ikääntyneiden osallistumista voidaan tukea.
Toisaalta meillä on hyvin korkean iän saavuttavia seniorikansalaisia. Matkaa eläkeiästä väestömme vanhimpiin on vuosissa mitattuna useita kymmeniä vuosia. Vuosien karttuessa palveluiden tarve lisääntyy. Palveluissa tulisi turvata ikäihmisten tarvitsema hoiva ja tuki arkisiin toimiin, kuitenkin arvokas vanhuus ja mahdollisuus yksilöllisiin valintoihin säilyttäen. Kun kotona asuminen käy turvattomaksi, tulee ikäihmisellä olla asuinpaikasta riippumatta mahdollisuus laadukkaaseen hoivaan, jossa moniammatillista henkilökuntaa on riittävästi. Seniorit ovat myös merkittävä voimavara kolmannen sektorin ja omaishoidon työsaroilla. Näiden tärkeiden toiminta-alueiden kehittämistä ja vahvistamista tulee edelleen jatkaa.
Ikääntyvien kansalaisten pärjääminen digitalisoituvassa maailmassa, jossa suuri osa palveluista on saatavilla vain internetin välityksellä, on huolenaihe. Tänä päivänä myös erilaisia kodin laitteita ja apuvälineitä hallitaan digitaalisesti. Älylaitteiden avulla voidaan myös torjua yksinäisyyttä. Järjestelmien helppokäyttöisyyden merkitys korostuu. Palveluissa on kuitenkin edelleen huomioitava ne ikääntyneet ja vammaiset henkilöt, jotka eivät ole älylaitteiden kautta saavutettavissa. Tavoitteemme on, että ihmisten itsemääräämisoikeus ja mahdollisuus elää omansa näköistä elämää toteutuu sairaudesta ja iästä riippumatta. Jokaisella ihmiselle on turvattava oikeus päättää omista asioistaan ja tulla kuulluksi. Tämä on erityisen tärkeää muistisairaille ja heidän omaisilleen.
Ikään perustuva syrjintä on pystyttävä kitkemään yhteiskunnastamme. Laadukas elämä edellyttää terveyden, turvallisuuden ja talouden lisäksi mahdollisuutta osallisuuteen ja itsensä toteuttamiseen. Monipuoliset vapaa-ajanpalvelut, kuten liikunta- ja kulttuuripalvelut, ovat tärkeitä hyvinvointia lisääviä tekijöitä monen ikäihmisen arjessa. Jokainen on yksilö - persoonallisuus ei jää eläkkeelle.
Kohennetaan senioreiden elämänlaatua ja hyvinvointia
- Harrastukset ja vuorovaikutus tuovat sisältöä elämään, pitävät aktiivisuutta yllä ja auttavat osaltaan myös torjumaan yksinäisyyttä. Kehitämme helppoja tapoja ylläpitää sosiaalisia kontakteja.
- Vahvistamme yhteisöllisyyden tukea ja yksinäisyyden ehkäisyä myös palveluasumisen suunnittelussa. Kehitämme uudenlaisia yhteisöasumisen muotoja, joissa erilaiset palvelut ovat osa kokonaisuutta.
- Kulttuuripalvelujen saavutettavuudesta ja kulttuurilaitosten esteettömyydestä huolehtimisen lisäksi sisällytämme hoiva- ja hoitokotien toimintaan taidetta ja kulttuuria.
- Kaupunkiympäristö ja palvelut on suunniteltava esteettömiksi. Digitaalisten laitteiden ja palveluiden lisääntyessä on huolehdittava niiden käyttäjäryhmien palveluista, joille digiasiointi ei ole mahdollista. Ehkäistään digisyrjäytymistä varmistamalla jokaiselle riittävä osaaminen ja tuki käyttää digitaalisia palveluita.
- Vanhuspalvelut, kotihoito, ikäihmisten perhehoito, ympärivuorokautinen hoiva ja omaishoito, on uudistettava kokonaisuutena niin, että jokainen voi luottaa saavansa tarvittaessa laadukkaan ja inhimillisen hoidon, hoivan ja kuntoutuksen asiakaslähtöisesti. Haluamme turvata osaavan henkilöstön riittävyyden kaikissa vanhusten palvelujen eri muodoissa.
- Arjen apuna toimivia teknologioita, kuten älymattoja, liikkeentunnistimia, liikkumisen ja kommunikaation apuvälineitä, lääkerobotteja tai työntekijöiden mobiiliraportointivälineitä paremmin hyödyntämällä voidaan kehittää hoivan laatua ja turvallisuutta.
- Ikäihmisten kuntoutusta on kehitettävä ja vahvistettava. Ikääntyneet hyötyvät kuntoutuksesta. Se parantaa elämänlaatua, liikkumis- ja toimintakykyä ja edistää mahdollisuutta jatkaa itsenäistä elämää sekä osallistumista kodin ulkopuolisiin toimintoihin. (siirretty tähän)
- Vahvistamme liikunnan käyttöä hoitomuotona ja kuntoutuksessa. Sote-alan ammattilaisten koulutuksessa liikunnan roolia terveyttä edistävänä tekijänä on lisättävä. Ennaltaehkäisyn ja kuntouttavan työotteen on oltava mukana kaikissa ikääntyneiden palveluissa jo varhaisessa vaiheessa.
- Jos kotona asuminen ei ole mahdollista esim. terveyden tai heikentyneen toimintakyvyn takia, tulee ikäihmisen päästä viipymättä asuinpaikasta riippumatta laadukkaaseen hoivaan, jossa on riittävästi moniammatillista henkilökuntaa.
- Tuemme omaishoitajien jaksamista vapaapäivillä sekä tarjoamalla räätälöidympiä tuki- ja muita palveluita. Esimerkiksi lisäämme palvelusetelin käyttöä yksilöllisempien valintojen mahdollistamiseksi.
- Pilotoimme tuettua hoivavapaata oman läheisen lyhytaikaisen hoivan ja esimerkiksi saattohoidon mahdollistamiseksi. Työssäkäyvällä pitää olla mahdollisuus jäädä hoitamaan sairastunutta läheistään tuetusti, kun kyseessä on lyhytaikainen hoivan tarve.
- Kehitämme kotitalousvähennystä siten, että se tukee ikääntyneen väestön mahdollisuutta hankkia itselleen palveluita.
Yhteiskunnan kestävyys kuten turvallisuus ja oikeusvaltio
Ihmisen on saatava aina elää ilman pelkoa, vapaana väkivallasta. Vakaan ja luotettavan julkisen vallan tärkeimpiin tehtäviin kuuluu turvallisuuden takaaminen jokaiselle. Sen on suojattava yksilöä pahanteon ja mielivallan sekä rasismin, seksuaaliseen suuntautumiseen perustuvan tai muun syrjinnän kohteeksi joutumiselta.
– Kokoomuksen periaateohjelma
Yksi kestävän yhteiskunnan tärkeimmistä päämääristä on ihmisten oikeus elää turvassa. Sitä takaamassa ovat järjestäytyneen yhteiskunnan instituutiot, mutta myös kansalaisyhteiskunta ja viime kädessä jokainen vastuullinen kansalainen itse. Kun jokainen välittää itsestään ja toisista sekä tiedostaa oman vastuunsa itsestään ja lähiympäristöstään, se ihanneoloissa jo tekee arjesta turvallisen. Konkreettisesti arjen turvallisuus ilmenee esimerkiksi liikenneturvallisuudessa tai tartuntataudeilta suojautumisessa. Molemmissa tarvitaan sekä yhteistä että yksilökohtaista vastuuta. Kun ihminen haluaa toimia oikein ja toiset huomioon ottaen, hänen on voitava luottaa siihen, että muut tekevät samoin.
Turvallisuutta ei voi ajatella vain laki- ja järjestysasiana. Keskeistä on löytää ajoissa ja tuoda avun äärelle ne ihmiset, jotka syystä tai toisesta kohtaavat elämässään sellaisia vaikeuksia, joita eivät omin voimin pysty ylittämään. Työelämästä ja sosiaalisista yhteyksistä irralleen joutuminen sekä elämänhallinnan ongelmat voivat pitkittyessään johtaa syrjäytymiseen ja rikollisuuteen. Kerran liikkeelle lähdettyään tällainen kierre on vaikea katkaista. Siksi ennaltaehkäisevän ja ihmisten auttamiseen tähtäävän ajattelun on oltava turvallisuuspolitiikan ytimessä. Osallisuus, syrjimättömyys, ajatuksen-, omantunnon-, uskonnon- ja sananvapaus sekä vapaa tiedonvälitys ovat välttämättömiä edellytyksiä sille, että voimme tulevaisuudessakin ylläpitää ja kehittää demokraattista ja avointa yhteiskuntaa.
Turvallisuutta on joka päivä ylläpidettävä ja vahvistettava tietoisilla valinnoilla ja teoilla. Turvallinen yhteiskunta on varautunut säilyttämään toimintakykynsä myös yllättävissä tilanteissa. Varautuminen ulkoisiin turvallisuusuhkiin on yhä enemmän kokonaisturvallisuuden ajatteluun perustuvaa. Esimerkiksi informaatiovaikuttamista vastaan erittäin tehokas ase on kansakunnan mahdollisimman korkea koulutus- ja sivistystaso sekä kriittisen ajattelun kyky.
Terveydenhuollon toimivuus myös kriisiaikoina on ehdottoman tärkeää. Varautumista laajoihin poikkeusoloihin onkin vahvistettava.
Kaikki pidetään mukana
- Kun ihminen syrjäytyy, kyseessä on aina yksilön tragedia mutta myös yhteiskunnan epäonnistuminen. Seuraukset näkyvät muuallakin kuin vain syrjäytyneen omassa elämässä. Siksi tarvitaan oikea-aikaista auttamista ja syihin puuttumista.
- Monen nuoren kohdalla elämänhallinnan ongelmat, mielenterveyden horjuminen ja päihdeongelmat johtavat opintojen keskeytymiseen ja myöhemmin pysyvään syrjäytymiseen. Nämä nuoret on löydettävä ja saatettava ajoissa tukitoimien piiriin. Tämä on myös tehokasta rikollisuuden juurisyihin puuttumista.
- Laajennamme kutsunnat ikäluokkatarkastukseksi. Ohjaamme apua tarvitsevat nuoret kutsunnoista etsivän nuorisotyön tai muiden soveltuvien palvelujen piiriin yksilöllisen tilanteen perusteella.
- Nuorisotyö ja sen asiantuntijat ovat korvaamattomia erityisesti saavuttamaan ne nuoret, jotka ovat muuten vaarassa ajautua syrjään. Levitämme tehokkaita etsivän nuorisotyön toimintamalleja kaikkialle ja varmistamme niiden riittävän rahoituksen.
- Yksinäiset vanhukset tuntevat usein pelkoa ja turvattomuutta. Milloin omaisten tai julkisten palveluiden voimavarat eivät riitä, vapaaehtoistyöllä voidaan tuoda merkittävästi hyvää ikäihmisten elämään.
- Meidän on rajoitettava pikavippien markkinointia sekä perintäkulujen kertymistä. Kilpailulainsäädännöllä varmistetaan vastuullinen kuluttajaluottomarkkina.
Oikeus, laki ja järjestys kaikkialla
- Turvaamme oikeusvaltion perustoiminnot ja varmistamme, että kansalainen voi luottaa saavansa lain turvaa sitä tarvitessaan
- Lisäämme poliisien määrää suunnitelmallisesti kohti pohjoismaista tasoa nostamalla sen nykytasolta noin 8000 henkilötyövuoteen.
- Rikostutkinnan voimavaroja vahvistamme siten, että myös muut kuin vakavimmat rikokset pystytään tutkimaan ja tekijät saattamaan vastuuseen. Lisäksi otamme huomioon tämän aiheuttaman voimavarojen lisäyksen tarpeen myös rikosketjun myöhemmissä vaiheissa.
- Poliisin on voitava keskittyä ydintehtäviinsä ja kehittyä niissä edelleenkin maailman parhaaksi poliisiksi. On vähennettävä poliisilta sellaisia tehtäviä, jotka voi hyvin hoitaa jokin muukin taho. Tällaisia ovat esimerkiksi tietyt kuljetus- ja vartiointitehtävät sekä jotkin osat vähäisten liikennevahinkojen tai työtapaturmien tutkimisesta.
- Kehitämme elektronista ja teknistä rajavalvontaa.
- Varmistamme syyttäjä- ja tuomioistuinlaitoksen laadukkaan toiminnan ja ihmisten oikeusturvan toteutumisen. Oikeudenkäyntien kestoa Suomessa lyhennämme prosesseja järkeistämällä ja resursseja lisäämällä.
- Avointa yhteiskuntaa ja demokratiaa on puolustettava. Luottamus demokratian toimivuuteen ja hallinnon läpinäkyvyyteen ovat yhteiskuntarauhan perusta
- Puolustamme vapaata tiedonvälitystä, Internetin vapautta sekä moniäänistä mediaa.
- Turvaamme vaalijärjestelmän luotettavuuden. Emme ota käyttöön sähköistä äänestystä valtiollisissa vaaleissa.
- Varmistamme laillisuusvalvonnan riittävät voimavarat, jotta havaittuihin epäkohtiin voidaan puuttua tehokkaasti.
- Helpotamme kansalaisten ja tiedotusvälineiden tiedonsaantia päätöksenteosta ja lisäämme vaikuttamisen kanavia esimerkiksi sähköisiä kuulemisia järjestämällä.
- Luomme lobbaukselle sitovat pelisäännöt ja sitä koskevan lainsäädännön.
- Tehostamme rahapelijärjestelmän valvontaa ja keskitämme sen yhdelle toimijalle. Järjestelmän läpinäkyvyyttä lisäämme erottamalla selkeästi toisistaan toiminnan valvonnan, tuottojen jaon ja edunsaajat.
- Historiallisen itsetarkastelun vuoksi, Suomelle toimitettu Tiitisen lista ja muut vastaavat aineistot, on julkistettava.
- Oikeudenmukaista rangaistuspolitiikkaa, apua rikosten uhreille
- Uhrin asema on nostettava kriminaalipolitiikassa etusijalle erityisesti parantamalla uhrin tukipalveluita prosessin aikana ja sen jälkeen.
- Toteutamme raiskaus- ja hyväksikäyttörikosten kokonaisuudistuksen. Kiristämme etenkin seksuaali- ja väkivaltarikosten rangaistuksia ja siten vahvistamme seksuaalista itsemääräämisoikeutta sekä uhrin asemaa.
- Tehostamme erityisesti lapsiin kohdistuvien rikosten tunnistamista ja ehkäisyä sekä niihin syyllistyneiden saattamista vastuuseen teoistaan.
- Perhe- ja lähisuhdeväkivaltaan on puututtava aiempaa tehokkaammin. Haluamme luopua näiden rikosten sovittelumahdollisuudesta, suojata uhria nykyistä paremmin sekä parantaa lähestymiskiellon noudattamisen valvontaa ja lisätä turvakotipaikkoja sekä nostaa ilmiötä yleiseen tietoisuuteen.
- Muutamme lakia niin, että kun rikoksentekijän omaisuutta otetaan vakuustakavarikkoon, korvamerkitään siitä osa korvauksiin sellaiselle rikoksen uhrille, joka on luonnollinen henkilö.
- Terrorismilainsäädäntöä on kiristettävä esimerkiksi kriminalisoimalla terroristijärjestöön kuuluminen. Suomen tulee ottaa käyttöön Tanskan malli kansalaisuuden perumisessa ulkomailla aseelliseen terroristiryhmän tai vastaavan toimintaan osallistuvan kaksoiskansalaisen kohdalla.
- Vankeinhoitoviranomaisille on turvattava riittävät resurssit ja toimivaltuudet, jotta vankilaturvallisuudesta voidaan huolehtia niin vankien kuin henkilöstön näkökulmasta.
- Kiristämme järjestäytynyttä rikollisuutta koskevaa rikoslainsäädäntöä ennakoivasti Ruotsissa tehtyjen virheiden välttämiseksi
- Jos ihminen haluaa luopua rikollisesta elämäntavasta, hänelle on tarjottava siihen aito mahdollisuus.
Kokonaisturvallisuus ja kriisiajan huoltovarmuus
Kokonaisturvallisuuden merkitys on maailman muuttuessa kasvanut. Kokonaisturvallisuus on tavoitetila, jossa yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin kohdistuvat riskit ja uhkat ovat hallittavissa. Yhteiskunnan kokonaisturvallisuuteen kohdistuvat uhkat ovat moniulotteisia ja rajat ylittäviä. Uusien uhkien torjunta edellyttää entistä enemmän laajoja kokonaisturvallisuuden mukaisia toimia niin koko yhteiskunnalta kuin kansainväliseltä yhteistyöltäkin.
- Kriisiajan johtamisjärjestelmäämme on syytä selkeyttää. Ydintehtävien, kuten tilannekuvan tuottamisen ja viestinnän, merkitys korostuu.
- Päivitämme huoltovarmuuteen liittyviä rakenteita. Koronakriisi on osoittanut heikkouksia huoltovarmuusjärjestelmässämme.
- Huoltovarmuuden turvaamiseksi Suomen tulee aktiivisesti edistää varautumispolitiikkaa EU:ssa ja laajemmin kansainvälisesti. Euroopan unionin maiden keskinäinen, mutta myös laajempi kansainvälinen riippuvuus, asettaa haasteita huoltovarmuudelle. Ilman määrätietoista vaikuttamistyötä huoltovarmuutemme kärsii.
- EU:lla ja sen alaisilla virastoilla on ratkaiseva merkitys terrorismin ja järjestäytyneen rikollisuuden rajat ylittävässä torjunnassa. Takaamme turvallisuusviranomaisille riittävät toimivaltuudet uusien uhkien torjumiseksi. Uudet uhkat edellyttävät viranomaisiltamme varautumista ja valmiutta.
- Huoltovarmuus perustuu kilpailukykyiseen talouteen ja toimiviin markkinoihin, joten niitä tulee vaalia. Edistämme elinkeinoelämän ja toimialajärjestöjen yhteistyötä viranomaisten kanssa huoltovarmuusasioissa.
- Vahvistamme kansalaisten tietoisuutta omaehtoisen varautumisen merkityksestä, esimerkiksi riittävästä kotivarasta.
Koulutus
” Vapaassa yhteiskunnassa jokaisella on oltava mahdollisuus vaikuttaa oman elämänsä suuntaan ja oppia koko elämänsä ajan. Poliittisen järjestelmän on poistettava esteitä ihmisten omakohtaiselta toimeliaisuudelta ja itsensä toteuttamiselta. Mielekkään elämän sisällön ja sopivimmat tavat sen saavuttamiseen määrittelee ensisijaisesti jokainen yksilö itse omista lähtökohdistaan ja arvoistaan käsin.”
– Kokoomuksen periaateohjelma
Laaja-alainen sivistys ja korkeatasoinen osaaminen muodostavat perustan sille, että Suomi voi tulevaisuudessakin olla kestävä, hyvinvoiva ja uudistuva maa. Vapauden ja vastuun yhteiskunta on mahdollinen vain yhdistyessään kattavaan yleissivistykseen. Suomalainen sivistysaate on luonut maamme inhimillisen pääoman, joka on saanut elää, kasvaa ja kukoistaa arvostetuissa korkeakoululaitoksissamme ja levitä sieltä kaikkialle. Monet suomalaiset tieteen ja taiteen tekijät ovat hyvän koulutuksen myötä nousseet maailman arvostetuimpien joukkoon.
Korkeakouluilla on Suomessa sivistyksellisen itseisarvon ja korkeatasoisen tiedon tuottamisen lisäksi ollut myös muita tärkeitä rooleja. Osaavien työntekijöiden kouluttaminen yhä haasteellisemmaksi muuttuneen työelämän tarpeisiin on tulevaisuudessa entistäkin tärkeämpää. Maksuton korkeakoulutus on myös mahdollisuuksien tasa-arvon merkittävä toteuttaja. Varallisuuden puute ei ole yhteiskunnallisen nousun este yhdellekään suomalaiselle nuorelle, vaan jokaisella on mahdollisuus pyrkiä täyteen potentiaaliinsa.
Osaamisen ja tutkimuksen merkitys on ratkaiseva siinä, miten kriisistä pystytään nousemaan kestävällä ja uutta luovalla tavalla. Edelläkävijäratkaisujen kehittämisen ja käyttöönoton kautta Suomen myönteinen kädenjälki voi olla moninkertainen hiilijalanjälkeemme verrattuna. Suomessa on luotu paljon ainutlaatuisia innovaatioita esimerkiksi muovin keräykseen, erotteluun, prosessointiin tai uudelleenkäyttöön sekä rakentamiseen, tekstiileihin, energiatehokkuuteen liittyen. Innovaatioiden kaupallistamisessa on vielä otettavissa askeleita.
Korkeakoulut ovat osoittaneet 2000-luvulla valmiutensa uudistua ja ylittää raja-aitoja. Aalto-yliopisto, Itä-Suomen yliopisto ja Tampereen yliopisto ovat tästä loistavia esimerkkejä. Myös tulevaisuudessa on oltava valmiutta tuoda voimavaroja yhteen, muodostaa vahvempia kokonaisuuksia ja varustautua pärjäämään kiristyvässä kilpailussa. Vastaavanlaiseen rohkeuteen Kokoomus haluaa kannustaa myös tulevaisuudessa.
Suurin osa Suomen lapsista ja nuorista tulee aikuisuuden kynnykselle hyvillä tiedoilla ja taidoilla varustettuina, valmiina kohtaamaan omaehtoisen elämän ja siihen liittyvät vastuut. Jokainen lapsi ja nuori yksilönä ansaitsee näkymän tulevaisuuteen, jossa omalla toiminnalla pystyy tavoittelemaan vaikka maailman huippua. Suomalaiset nuoret ovat avarakatseisia, uteliaita ja kansainvälisiä.
Toisaalta moni nuori menettää otteensa ja ajautuu vaikeuksiin. Joka kahdeksas poika ei peruskoulun päätteeksi osaa lukea, kirjoittaa eikä laskea kunnolla. Näillä nuorilla ennuste tulevasta elämänkaaresta on erittäin heikko. Pysyvä pienituloisuuden ja työttömyyden uhka leijuu yllä jo ennen ensimmäistäkään päivää työelämässä. Tätä ei saa hyväksyä.
Yhteiskunnan palveluiden kuten varhaiskasvatuksen ja koulun tehtävä on mahdollistaa jokaisen lapsen ja nuoren kasvua ja kehitystä tasa-arvoisesti ja yksilöllisiä vahvuuksia tukien. Elämän ensimmäisillä vuosilla on merkittäviä vaikutuksia koko loppuelämän suuntaan. Jos jo ennen peruskoulua jää ikätovereistaan jälkeen tiedoissa, taidoissa ja sosiaalisissa kyvyissä, takamatkaa ehtii kertyä aikuisikään mennessä niin paljon, ettei mahdollisuuksien tasa-arvo enää toteudu. Lapsen ja nuoren elämänpolun perusta rakennetaan kodissa.
Kokoomus asettaa tavoitteeksi, että nuorten ajautuminen elämässään sivuraiteelle saadaan kokonaan loppumaan. Se vaatii vahvempaa otetta ja tukea suurimmassa tarpeessa oleville jo varhaisista vuosista lähtien sekä ongelmien ilmenemisen havaitsemista ajoissa. Siihen ei riitä vain koulutusjärjestelmään keskittyminen. On varmistettava, että jokaisen lapsen ja nuoren elämässä on vähintään yksi luotettava ja turvallinen aikuinen.
Korvaamaton merkitys on myös laajalla sivistyksellä, joka sisältää niin kulttuurin ja taiteen kuin liikunnan, nuorisotyön sekä kirjastot ja museot. On mahdotonta ajatella hyvää elämää ja yhteiskuntaa ilman niitä.
Maailman huipulle päästään vain parhaalla osaamisella
- Tieteelliselle perustutkimukselle ja korkeakoulutukselle lisää arvostusta
- Kokoomus luottaa tieteelliseen tutkimukseen ja sen tuottamaan tietoon päätöksenteon perustana. Kuuntelemme tiedeyhteisöä entistä enemmän jo asioiden valmistelun alkuvaiheista lähtien.
- Vahvistamme korkeakoulujen taloudellista autonomiaa miljardiluokan pääomituksilla. Kasvatamme myös Suomen Akatemian kilpaillun tutkimusrahoituksen myöntövaltuuksia.
- Kokoomuksen tavoite on, että joka toisella suomalaisella on korkeakoulututkinto. Se vaatii sitä, että viimeistään 2030-luvulla enemmistö työelämään tulevista on korkeakoulutettuja. Jokaiseen aloituspaikkaan on varmistettava rahoitus.
- Tämän päivän tutkimus on huomispäivän hoitoa. Palautamme Suomen lääketieteen kliinisen tutkimuksen kärkimaiden joukkoon nostamalla valtion tutkimusrahoituksen tason takaisin 1990-luvun lopun tasolle.
- Tutkimalla ja kehittämällä maailman kärkeen
- Nostamme tutkimus- tuotekehitys- ja innovaatiorahoituksen osuuden bruttokansantuotteesta suunnitelmallisesti vähintään 4 prosentin tasolle julkisen ja yksityisen sektorin tiiviillä yhteistyöllä.
- Kannustamme yliopistoja edelleen profiloitumaan ja löytämään alueet, joilla ne pystyvät tavoittelemaan maailman kärkeä.
- Vahvistamme korkeakoulujen ja yritysmaailman yhteistyötä erityisesti tekniikan ja luonnontieteiden aloilla. Lisäämme kansainvälistä yhteistyötä uuden teknologian kehittämisessä.
- Lisäämme suomalaisten osallistumista kansainväliseen tieteelliseen ja koulutukselliseen yhteistyöhön kuten opiskelija-, opettaja- ja tutkijavaihtoon.
- Annamme korkeakouluille keskeisen roolin jatkuvan oppimisen kokonaisuudessa. Korkeakoulujen koulutustarjontaa avaamme nykyistä joustavammin ihmisten ja työelämän hyödynnettäväksi.
- Vahvistamme opintojen joustavuutta erilaisissa elämäntilanteissa. Ajasta ja paikasta riippumaton opiskelu tulee tehdä mahdolliseksi esimerkiksi korkeakoulujen digitaalisen alustamallin ja sähköisen tenttijärjestelmän avulla. Poistamme ylioppilaskuntien pakkojäsenyyden.
- Haluamme, että nopeasti muuttuvan työelämän tarpeet koulutuksessa tunnistetaan ja jatkuvan oppimisen painopistettä siirretään tutkintokeskeisyydestä osaamiskeskeisyyteen.
- Autamme ja kannustamme kaikkia korkeakouluja kasvattamaan koulutusvientiä erityisesti tutkintokoulutuksen myyntiä kasvattamalla. Tavoitteenamme on koulutusviennin vähintään kolminkertaistaminen 2030-luvun alkuun mennessä.
- Kulttuuri ja laaja sivistystyö tekevät parempaa yhteiskuntaa kaikille
- Liikunnallisen elämäntavan omaksuminen jo lapsena tuo terveyttä ja toimintakykyä koko elämänkaaren mitalle. Tuomme liikuntamahdollisuudet jokaisen lapsen saataville varhaiskasvatuksesta ja perusopetuksen alaluokilta lähtien.
- Urheilijoiden mahdollisuuksia ammattimaiseen valmentautumiseen ja ammattinsa harjoittamiseen on vahvistettava.
- Uudistetaan liikuntapalveluiden arvonlisäverotusta. Jatkossa on pyrittävä mahdollisimman yhtenäiseen, neutraaliin ja liikuntaa edistävään verokantaan
- Kansallispuistot ovat osa kulttuuria, ja luonnontuntemus kuuluu suomalaiseen yleissivistykseen. Pidämme kansallispuistot kunnossa ja varmistamme, että erityisesti koululaiset pääsevät vierailemaan niissä.
- Tunnistamme ja tunnustamme kulttuurin ja taiteen merkityksen ihmisen hyvinvoinnille, niiden itseisarvon yhteisenä perintönämme sekä identiteetin rakennusaineina. Vaalimme niitä ylpeydellä.
- Hyödynnämme luovien alojen kasvupotentiaalin täysimääräisesti. Luovien alojen vahvistaminen tukee suomalaisen taiteen ja kulttuurin saavutettavuutta sekä suomalaisen osaamisen kasvua ja kansainvälistymistä. Kokoamme luovien alojen kehittämistä koskevan kokonaisvastuun yhden ministeriön vastuulle.
- Kehitämme kulttuuriseteliä edelleen. Kannustamme ihmisiä ja yrityksiä hankkimaan kulttuuripalveluita ja taidetta ja vahvistamaan näin kulttuurin rahoitusta.
- Lukutaitoa on syytä vaalia kaikenikäisten joukossa. Huolehdimme kirjastopalveluiden saavutettavuudesta. Myös monen lapsiperheen arjessa vapaa-ajan palvelut ovat tärkeitä. Mahdollisuuksien tasa-arvoa on edistettävä kunnissa Kokoomuksen harrastustakuu-aloitteen mukaisesti.
- Tuemme maahanmuuttajien integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan monipuolisten ja saavutettavien sivistyspalveluiden avulla. Se hyödyttää myös kielen oppimista ja toimintatapojen omaksumista.
- Rakennamme laajan poliittisen yhteisymmärryksen siitä, miten turvataan veikkausvoittovaroilla tehtävän tärkeän toiminnan kuten liikunnan, tieteen, nuorisotyön, kulttuuritoiminnan sekä hyvinvointia edistävän toiminnan jatkuminen tilanteessa, jossa rahapelijärjestelmän tuotot vähenevät peliriippuvuutta torjuvien toimenpiteiden seurauksena.
Lapsiystävällinen Suomi
- Tehdään Suomesta paras maa lapsiperheille
- Haluamme, että Suomessa on lapsimyönteinen ja perheystävällinen ilmapiiri, jossa nuoret uskaltavat toteuttaa haaveensa perheestä ja jossa vanhemmuus näyttäytyy turvallisena ja tavoiteltavana vaihtoehtona.
- Varmistamme, että hedelmöityshoidot ovat kaikille saatavilla.
- Haluamme, että neuvolapalveluja saa helposti ja matalalla kynnyksellä. Tarvittaessa palveluita tarjotaan myös liikkuvina sinne, missä lapset ja perheet muutenkin ovat.
- Erilaiset perhemuodot ovat yhtä arvokkaita ja yhdenvertaisia. Yksikään lapsi ei saa joutua syrjityksi perhetaustansa takia. Perheiden on voitava rakentaa hyvä elämä omista lähtökohdistaan.
- Haluamme, että lapsiperheiden kotipalvelut ovat kunnossa. Kotipalvelu on tärkeää matalan kynnyksen ennaltaehkäisevää työtä, jolla voidaan auttaa uupumusta perheissä.
- Mielestämme jokaisella lapsella on oikeus neuvolatarkastukseen. Sen varmistamme esimerkiksi vaatimalla sitä edellytykseksi lapsilisän maksamiselle.
- Nostamme adoption mahdollisuuden myös yhdeksi todelliseksi vaihtoehdoksi lasten pitkäaikaisissa sijoituksissa. Lapsen edun mukaista on mahdollistaa perhe- ja ihmissuhteiden pysyvyys ja turvallinen kasvu.
- Varmistamme, että lastensuojelussa lapsen osallisuus, etu ja lapsen kuuleminen toteutuvat häntä itseään koskevissa asioissa.
- Jätämme intersukupuolisina syntyvien lasten kohdalla jompaankumpaan sukupuoleen määrittelevät mahdolliset lääketieteelliset toimenpiteet myöhempään vaiheeseen, ellei siihen ole pakottavia terveydellisiä syitä.
- Perhe-elämä ja työ keskenään tasapainoon
- Toteutamme perhevapaauudistuksen Kokoomuksen perhevapaamallin mukaisesti niin, että se ottaa huomioon lapsen edun, parantaa vanhemmuuden ja työelämän tasa-arvoa, lisää perheiden joustoja, vahvistaa naisten työllisyyttä ja työmarkkina-asemaa sekä lisää lasten osallistumista varhaiskasvatukseen.
- Poistamme palkkaamisen äitiriskin. Vanhemmuuden kustannukset on siirrettävä kokonaan pois työnantajalta valtion vastuulle.
- Erotilanteissa etusijalle lasten etu, kohtuus ja inhimillisyys
- Ratkaisemme vanhemman tapaamisoikeuden toteutumiseen liittyvät ongelmat nykyistä tehokkaammin.
- Eroperheiden lasten arjen pitää olla yhtä sujuvaa kuin muilla. On tunnustettava ja tunnistettava, että lapsella voi olla kaksi tasavertaista kotia ja asuinpaikkaa.
- Lasta ei saa käyttää välikappaleena eronneiden vanhempien keskinäisissä erimielisyyksissä. Esimerkiksi vieraannuttamiseen ja huoltokiusaamiseen on puututtava tiukasti.
- Luovumme isyyden kumoamisessa kahden vuoden määräajasta.
Varhaisista vuosista hyvä lähtö katkeamattomaan opintiehen
- Mahdollisuuksien tasa-arvoa laadukkaalla varhaiskasvatuksella ja maailman parhaalla perusopetuksella, joka ottaa huomioon yksilölliset tarpeet sekä vahvuudet
- Päiväkotien ja esiopetuksen ympäristöjen on oltava turvallisia lapsille ja henkilökunnalle. Hyödynnämme monipuolisia toteutusmalleja päiväkoti- ja koulurakentamisessa. Torjumme sisäilmaongelmat laadukkaalla rakentamisella ja korjaamisella sekä rakennusten oikeanlaisella käytöllä ja riittävällä siivouksella.
- Suunnittelemme varhaiskasvatuksen saavutettavaksi ja perheiden tarpeisiin mahdollisimman hyvin vastaavaksi, esimerkiksi riittävän vuorohoidon osalta.
- Laajennamme osa-aikaisesti maksuttoman varhaiskasvatuksen vaiheittain kaikille ikäluokille.
- Toteutamme kaksivuotisen esiopetuksen, jotta yhä useampi lapsi saa hyvän ponnahduslaudan koulupolulleen.
- Varmistamme, että jokaisella peruskoulun päättävällä on toisen asteen opintoihin siirtymisen kannalta riittävä luku-, kirjoitus- ja laskutaito.
- Vahvistamme nuorten yleistä elämänhallintaa lisäämällä perusopetukseen elämäntaitojen opetusta kuten tunne- ja vuorovaikutustaitoja sekä taloustaitoja.
- Laajennamme joustavan perusopetuksen maanlaajuiseksi toimintamalliksi, jolla pystytään tukemaan haastavimmissa asemissa olevia opiskelijoita.
- Uudistamme oppimisen tukea ja varmistamme, että oppilas saa tarvittaessa pienryhmämuotoista opetusta ja henkilökohtaista tukea.
- Varmistamme, että yksilöllinen opetus toteutuu perusopetuksessa, jotta lisähaastetta kaipaaville on tarjolla mahdollisuuksia nopeampaan etenemiseen ja tukea tarvitsevat saavat sitä riittävästi. Vahvaa motivaatiota on ruokittava, ei lannistettava.
- Vaadimme, että jokaisella on oikeus työ- ja opiskelurauhaan. Kiusaamiseen on puututtava tehokkaasti. Jos koulun keinot eivät riitä, poliisin ja lastensuojelun on tarvittaessa tultava apuun.
- Laajennamme sosiaalisia yhteyksiä ja tuomme mielekästä sisältöä lasten päiviin tuomalla harrastusmahdollisuuksia koulupäivien yhteyteen.
- Kiusaamiseen puuttumista on tehostettava. Tarjoamme kouluille ja kodeille tukea etenkin verkossa tapahtuvan kiusaamisen ja muun vahingollisen toiminnan tunnistamiseen ja siihen puuttumiseen.
- Vähintään toisen asteen koulutus kaikille
- Haluamme, että jokaisella suomalaisella nuorella on vähintään toisen asteen tutkinto. Panostamme oppivelvollisuusiän noston sijaan varhaiskasvatukseen, perusopetukseen sekä erityisesti niiden oppilaiden tukemiseen, jotka valmistuvat peruskoulusta ilman riittävää luku- ja laskutaitoa.
- Ani harva keskeyttää toisen asteen opinnot taloudellisista syistä. Todellisessa taloudellisen tuen tarpeessa olevia autamme yksilöllisesti ja suoraan heille suunnatuilla toimilla. Oppimateriaalilisää kehitämme etupainotteisemmaksi, jotta koulutuksen aloitusvaiheessa voi tehdä tarvittavat hankinnat.
- Merkittävimpiin toisen asteen keskeyttämisen syihin lukeutuu vääräksi osoittautuva alan valinta. Lisäämme opinto-ohjausta perusopetuksessa ja toisella asteella sekä varmistamme riittävät opiskelijahuollon palvelut kaikille opiskelijoille. Jatkuvaa, joustavaa hakua toisen asteen opintoihin on vahvistettava.
- Vahvistamme oppisopimuskoulutuksen asemaa ja helpotamme sen käyttöä, koska moni oppii käytännön tekemisen kautta paremmin kuin perinteisillä opiskelumenetelmillä.
Kasvu
Poliittisilla päätöksillä on vapautettava ihmisten ja yritysten toimintaympäristöä, jotta nämä saisivat kaiken potentiaalinsa täyteen kukoistukseen luomaan hyvinvointia ja vaurautta. Markkinatalouteen kuuluva yrittämisen vapaus on kaiken kasvun välttämätön ehto.
– Kokoomuksen periaateohjelma
Kestävän kehityksen neljäs osa-alue on taloudellinen kestävyys, joka tarkoittaa vastuullista talouspolitiikkaa. Myös työikään tulossa olevien on voitava luottaa siihen, että Suomessa voi rakentaa itselleen hyvän ja myös taloudellisesti turvatun elämän. Kestävän talouspolitiikan lähtökohdat ovat samat niin hyvinä kuin huonoina aikoina. Kokoomuksen talouspolitiikan päämääränä on, että suomalaisten elintaso nousee ja elämänlaatu paranee. Tämä on mahdollista vain, jos Suomessa on otollinen ympäristö innovaatioiden kehittämiselle, Suomeen investoidaan ja yritykset kasvavat, työpaikkoja syntyy ja käytössä ovat parhaat ja tehokkaimmat toimintatavat. Suomen on oltava globaali esikuva avoimen, kasvavan markkinatalouden ja ilmastotavoitteiden onnistuneesta yhdistämisestä.
Talouspolitiikan avulla on luotava ihmisille innostava tulevaisuudennäkymä, jossa heidän tavoiteltavissaan on myönteisiä mahdollisuuksia. Tähän pääseminen vaatii laajoja uudistuksia niin verotuksessa, elinkeinopolitiikassa kuin työelämän toiminnassa. Näin toimimalla tehdään mahdolliseksi myös Suomen nousu pohjoismaiselle työllisyyden tasolle. Se on tavoitteemme ja samalla käytännössä välttämätön edellytys sille, että pystymme 2030-luvulla takaamaan jokaisen suomalaisen elämän ihmisarvoiset lähtökohdat.
Talouspolitiikan tavoitteena on oltava myös kestävä julkinen talous. Se kulkee käsi kädessä vapaan markkinatalouden kanssa. Nämä yhdessä mahdollistavat laajan hyvinvointiyhteiskunnan palvelut ja takaavat vakaat taloudelliset olot. Hyvin hoidettu julkinen talous kestää myös merkittävät globaalit talouskriisit, eikä uhkaa julkisen talouden rahoitukselle ole poikkeusoloissakaan.
Julkisten palveluiden tarve kasvaa niin nopeasti, että paineesta selviäminen vaatii välttämättä työn tuottavuuden radikaalia kasvattamista. Se tarkoittaa toimintojen automatisointia, robottien laajamittaista käyttöönottoa sekä tekoälyn valjastamista kaiken toiminnan avuksi. Mahdollistaaksemme muutoksen meidän täytyy varmistaa, että myös julkisesti hallinnoitu data liikkuu ihmisten parhaaksi mahdollisimman monipuolisesti. Ihmisen itsemääräämisoikeus ja perus- ja ihmisoikeuksien toteutuminen on itseisarvon asemassa uusia teknologioita suunniteltaessa.
Kun teknologia tulee osaksi kaikkea julkisen ja yksityisen sektorin toimintaa sekä ihmisten arkea, yhteiskunta sähköistyy. Tietoverkkojen toiminnan ja sähkön saannin merkitys elintärkeinä huoltovarmuuskysymyksinä tulee kasvamaan radikaalisti.
Verotuksella on keskeinen vaikutus tulevaisuuden kasvuun. Investointien mahdollistama uusi työ luo uutta veropohjaa. Verotuksen kehittämisellä voidaan myös vahvistaa suomalaisten vaurastumista ja kotimaisten pääomien karttumista. Verotusta on aina tarkasteltava kokonaisuutena, jossa kaikki osa-alueet vaikuttavat toisiinsa. Kokoomuksen tavoitteena on edistää yhteiskunnan digitalisoitumista ja elinkeinoelämän hallittua rakennemuutosta kohti korkean lisäarvon palveluita ja puhtaan hyötysuhteen teollisuutta.
Hyvä veromalli on läpinäkyvä ja ennustettava kokonaisuus. Veropohjat ovat laajat ja tiiviit ja verokannat matalat. Vääristävät kannustinvaikutukset ja hyvinvointitappiot on hyvässä veromallissa minimoitu. Veropohjan tiiviys ja laajuus tarkoittaa myös sitä, että kaikki nykyisen järjestelmän verovähennykset ja -tuet tulee tarkastella uudelleen.
Ennustettava veromalli on kansainvälisesti kilpailukykyinen. Kun sijoittajat sitovat pääomiaan Suomeen jopa kymmeniksi vuosiksi, heidän täytyy voida luottaa toimintaympäristön vakauteen. Verokantojen on oltava kilpailukykyiset erityisesti tärkeimpiin kilpailijamaihin verrattuna. Kokonaisveroasteessa kannattaa pyrkiä kohti EU-keskiarvoa.
Verotuksen ohjausvoimaa tarvitaan myös tiettyjen haitallisten ulkoisvaikutusten torjumiseen tai hyödyllisten edistämiseen. Esimerkkinä tästä ovat niin sanonut haittaverot kuten tupakkaverotus tai hiilidioksidipäästöjen verotus.
Vastuullisesta markkinataloudesta dynamiikkaa talouteen
Kestävän talouden ja hyvinvoinnin perusta on aktiivisissa ihmisissä ja ratkaisuja kehittävissä yrityksissä, jotka tekevät yhteistyötä ja sopivat asioista keskenään. Tätä lähtökohtaa ei voida sivuuttaa millään poliittisilla päätöksillä eikä hallinnon määräyksillä. Valtio ei osaa eikä voi valita voittajia. Kokoomuksen taloudellisen ajattelun ytimessä on vapaa ja vastuuta kantava ihminen. Epäonnistuakin saa, eikä uuden alun tiellä pidä olla keinotekoisia esteitä.
- Kannatamme pro market -linjaa. Elinkeinotoiminnassa menestymisen on perustuttava avoimessa kilpailussa pärjäämiseen. Yrityselämän palautuminen poikkeustoimien maailmasta takaisin normaaliin on ehdottoman tärkeää koko yhteiskunnan tervehtymisen ja kriisin seurausten hoitamisen kannalta.
- Kasvatamme kilpailu- ja kuluttajaviraston toimivaltuuksia ja resursseja markkinoiden toimivuuden ja reilun kilpailun turvaamiseksi.
- Epärehellistä toimintaa ei hyväksytä. Meidän on luotava tehokkaat, markkinoita tukevat mekanismit torjumaan harmaata taloutta, veronkiertoa ja talousrikollisuutta. Yhteistyö Euroopan unionissa ja globaalisti on tarkoituksenmukaista. Meidän on tehostettava EU:n yhteistä rajat ylittävän veronkierron sekä talousrikollisuuden vastaista toimintaa.
- Panostamme EU:n sisämarkkinoiden toimintaan esimerkiksi tutkimus-, kehitys- ja innovaatiorahoitusta lisäämällä. Puramme turhat normit ja kevennämme hallinnollista taakkaa sisämarkkinoilla. Palvelujen sisämarkkinat on avattava.
- Meidän on luotava digitaaliset sisämarkkinat kehittämällä datan liikkuvuutta ja siihen liittyviä ansaintamalleja.
- EU:n on jaettava yksityistä rahoitusta ja riskiä tehokkaasti toimivan pääomamarkkinaunionin kautta.
- Tarjoamme pienille ja keskisuurille yrityksille neuvontaa ja apua läpimurtoihin kansainvälisille markkinoille.
- Kansallisella tasolla meidän on jatkettava toimialakohtaisen, kilpailua rajoittavan sääntelyn sekä markkinoille pääsyn esteiden purkamista. Puramme esimerkiksi apteekkitoimilupien määräsääntelyn sekä avaamme raiteiden henkilöliikenteen kilpailulle.
- Puramme Alkon monopolin hallitusti ja vaiheittain. Helpotamme alkoholijuomien ravintolaulosmyyntiä sekä säädämme etämyynnin selkeästi sallituksi niin kotimaisille kuin muissa EU-maissa toimiville yrityksille reiluin pelisäännöin.
- Julkiset hankinnat uudistumisen moottoriksi, kunnat kilpailua edistämään
- Hankintalainsäädännön tarkoitus on varmistaa julkisten varojen mahdollisimman tehokas ja tarkoituksenmukainen käyttö. Tämän kehikon sisällä voidaan asettaa myös muita tavoitteita, kuten ympäristöystävällisten ratkaisujen ja innovaatioiden edistäminen.
- Meidän on kiinnitettävä huomiota kuntien ja valtioiden hankinnoissa siihen, että myös pk-yrityksillä on tosiasiassa mahdollisuus osallistua. Tällä on merkittävä aluetaloudellinen vaikutus.
- Asetamme prosentuaalisen tavoitteen valtion ja kuntien hankinnoissa innovatiivisten hankintojen osuudeksi. Valtio ja kunnat sopisivat, millaisilla keinoilla tavoitteeseen päästäisiin.
- Innovatiivisilla hankinnoilla luodaan referenssimarkkinaa erityisesti ympäristö- ja ilmastoratkaisuja, yleiskäyttöisiä teknologioita sekä toimintojen digitalisointiratkaisuja kehittäville yrityksille, jotka tähtäävät kansainväliseen läpimurtoon.
- Kuntien erikoisaluetta on sivistystoimen ja peruspalveluiden tuottaminen. Kilpailluille markkinoille eri toimialoilla kuntien ei pidä osallistua. Jos se jostain syystä on välttämätöntä, toiminta on yhtiöitettävä ja kilpailun tapahduttava tasavertaisin pelisäännöin ilman konkurssisuojaa.
- Edistämme kilpailua kaavoituksen kautta erityisesti päivittäistavarakaupan alalla.
- Valtion yritysomistuksen merkitys on mietittävä uudelleen
- Valtion omistusta on tarkasteltava strategisena kokonaisuutena. Arvioimme valtion omistajuutta erityisen kriittisesti sellaisilla aloilla, joilla ei ole ilmeisiä markkinapuutteita ja joita ei voida katsoa yhteiskunnan kriittisten toimintojen tai turvallisuuden kannalta strategisiksi.
- Vähennämme suunnitelmallisesti valtion ei-strategisia omistuksia yrityksissä. Myyntituloja suuntaamme erityisesti tulevaisuuden kilpailukyvyn kannalta keskeisiin markkinoiden toimintaa tukeviin asioihin kuten korkeakoulujen pääomittamiseen, tarvittavan infrastruktuurin luomiseen sekä yritysten tulevaisuusinvestointien riskienjakoon niiden vauhdittamiseksi.
- Varmistamme erityisesti pörssiyhtiöiden kohdalla, ettei valtio-omistus muodosta yhtiöille rasitetta niihin kohdistuvien perusteettomien odotusten kautta.
Hyvä ja kannustava työelämä
- Työelämän on tuettava osaamisen kasvua ja ihmisten hyvinvointia
- Luomme “Osaamisen tulevaisuussopimuksen” eli kattavan jatkuvan oppimisen mallin, jossa toimijoita ovat yksilö itse, työnantaja, julkinen valta sekä koulutusta tarjoavat tahot kuten yliopistot ja ammattikorkeakoulut.
- Mobilisoimme ihmisten ja yritysten voimavarat jatkuvaa oppimista edistämään. Me luomme verokannustimen avulla perustan aikuis- ja täydennyskoulutuksen markkinoiden kehittymiselle.
- Teknologian mahdollisuuksien hyödyntäminen oppijan ja yhteiskunnan eduksi mahdollistaa jatkuvan oppimisen. Tämä edellyttää palveluiden kehittämistä uudenlaisissa ekosysteemeissä ja yhteisen tietopohjan päälle.
- Hyödynnämme kansallisiin tietovarantoihin kertyvää dataa entistä laajemmin ja tehokkaammin osaamistarpeiden ennakoinnissa, ohjauspalveluiden kehittämisessä, koulutustarjonnan uudistamisessa, koulutustoimijoiden ohjauksessa sekä koulutuspolitiikan suuntaamisessa.
- Mahdollistamme senioreille heidän omien voimavarojensa ja motivaationsa rajoissa työelämässä jatkaminen myös eläkkeelle jäämisen jälkeen. Meidän on tuettava hiljaisen tiedon siirtymistä nuorille työntekijöille.
- Otamme käyttöön kansainvälisesti toimiviksi todettuja toimintamalleja vammaisten ja osatyökykyisten henkilöiden työelämään osallistumisen lisäämiseksi.
- Teemme etätyöstä sopimisesta joustavampaa. Edistämme etätyötä ja edellytyksiä etätyöskentelyyn tietoliikenneyhteyksiä kehittämällä.
- Nostamme opintotuen tulorajoja 50 prosentilla.
- Laajennamme sairaan lapsen verovapaata hoitoetua.
- Työpaikat ja niitä tarvitsevat ihmiset on saatava kohtaamaan paremmin. Sujuvoitamme asuntotuotannon sääntelyä lieventämällä asuntorakentamisen esteettömyysvaatimuksia, keventämällä väestönsuojien rakentamisvelvoitetta sekä luopumalla autopaikkanormista, jotta työn perässä muuttavien on helpompaa löytää omiin tarpeisiinsa sopiva asunto.
- Järjestämme työterveyshuollon siten, että työntekijä voi valita asuinpaikkakuntansa palvelut.
- Meidän on tuettava mieluummin työelämässä olemista kuin sieltä poissa olemista. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi eläkeputken ja vuorotteluvapaan poistamista.
- Näemme vammaiset henkilöt täysipainoisena osana yhteiskuntaa. Laajennamme heidän työ- ja opiskelumahdollisuuksiaan ja siten vahvistamme heidän itsemääräämisoikeutensa toteutumista ja merkityksellistä osallisuuttaan.
- Vahvistamme yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa Kokoomuksen ”Sellaisena kuin olet” -ohjelman mukaisesti.
- Arvostamme kokemusta ja pidämme siitä kiinni
- Vähennämme työurien ennenaikaista loppumista tukemalla ikääntyvien työntekijöiden fyysistä ja henkistä jaksamista.
- Mahdollistamme nykyistä helpommin työssä jatkamisen osa-aikaisesti myös eläkkeelle siirtymisen jälkeen, jos motivaatio ja jaksaminen sallivat.
- Meidän on jatkettava toimia eläkkeellesiirtymisiän vähittäiseksi nostamiseksi.
- Järjestelmä on viritettävä palkitsemaan työn vastaanottamisesta
- Porrastamme ansiosidonnaisen työttömyysturvan siten, että se on työttömyysjakson alussa nykyistä parempi mutta alenee mekaanisesti jakson kestäessä. Me säilytämme velvoitteen hakea aktiivisesti töitä ja osallistua työllistymistä edistäviin palveluihin.
- Palautamme toimeentulotukeen pienen asumiskulujen omavastuun, koska nykyisellä laskentatavalla työtä ei usein ole varaa ottaa vastaan, eikä asumiskulujen säästeliäisyydelle jää kannustinta.
- Rajaamme julkisesti tuetun asumisen pienituloisille ja erityisryhmille.
- Poistamme työn vastaanottamisen ja työn tekemisen kannustinloukkuja esimerkiksi korottamalla ulosoton suojaosuutta ja ottamalla huomioon työn tekemisen eri muodot kuten provisiotyö ja osa-aikatyö. Lisäksi poistamme työttömyysturvan sovitellun päivärahan maksatuksesta kokoaikaisen työnteon kiellon.
- Jäädytämme yleisen asumistuen indeksikorotukset toistaiseksi ja uudistamme järjestelmää tuomalla siihen vahvemmat kannusteet hakeutua edullisempiin kohteisiin. Säästyvillä varoilla parannamme työttömien palveluita. Tämän ohella asumistukijärjestelmä tarvitsee täysremontin, jonka valmistelu meidän on aloitettava välittömästi.
- Kehitämme sosiaaliturvaa osallisuuteen ja työllistymiseen nykyistä paremmin kannustavaksi “Tulevaisuuden sosiaaliturva” -kannanottomme mukaisesti.
- Työmarkkinat on saatava toimimaan paremmin
- Nopeutamme työmarkkinoille tuloa ja poistamme keinotekoiset rakenteet, jotka aiheuttavat ihmisten ennenaikaista eläköitymistä sekä pitkittävät työurien katkoksia.
- Karsimme turhia kilpailukieltoja, jotka hämärtävät työelämän sääntöjä ja vaikeuttavat työvoiman liikkuvuutta.
- Helpotamme osa-aikaista työntekoa kehittämällä joustavammiksi osasairauspoissaolojärjestelmää ja työkyvyttömyyseläkejärjestelmää.
- Lisäämme sopimisen vapautta ja laajennamme mahdollisuuksia sopia palkoista ja työehdoista paikallisesti myös järjestäytymättömissä yrityksissä. Annamme paikallisesti henkilöstölle oikeuden sopia halutessaan toisin kuin TES:ssa.
- Rajaamme TES-yleissitovuuden minimiehtoihin.
- Selvitämme, millä edellytyksillä voidaan edistää henkilöstön osallistumista yritysten hallintoon. Tavoitteena on luottamuksen ja yhteishengen edistäminen työpaikoilla sekä näkemyksen vahvistaminen yrityksen ja työntekijöiden intressien yhteisyydestä.
- Rakennamme toimintamallin, jolla äkillisissä kriisitilanteissa voidaan nopealla aikataululla ottaa käyttöön yritysten toiminnan jatkuvuutta ja työpaikkojen säilymistä turvaavia joustoja.
- Takaamme järjestäytymättömissä yrityksissä työntekijöiden enemmistölle mahdollisuuden valtuuttaa luottamusvaltuutettu tai osa henkilöstöä edustamaan heitä työsuhteita koskevissa asioissa.
Mahdollisuus uuteen alkuun
Koronakriisin aikana on ollut perusteltua tarjota yrityksille väliaikaista taloudellista tukea. Varsinkaan terveitä yrityksiä ei kannata päästää kaatumaan ja samalla menettää niiden tarjoamia työpaikkoja. Kaikkia yrityksiä ei kuitenkaan pystytä pelastamaan. Siksi on tärkeää, että ne yritykset ja yrittäjät, jotka kriisin takia ajautuvat konkurssiin, saavat kohtuullisin ehdoin uuden mahdollisuuden. Suomi ei voi nousta kriisistä, ellei ihmisillä ole näköalaa parempaan tulevaisuuteen oman toiminnan avulla.
- Konkurssiin joutuneen yrittäjän on voitava työllistää itsensä uudelleen mahdollisimman pian myös yrittäjänä. Ihmisten toimeliaisuutta ei saa tukahduttaa jonkin liiketoiminnan epäonnistumiseen.
- Luomme pikayrityssaneerauksen, jossa normaalia yrityssaneerausmenettelyä nopeutetaan ja yksinkertaistetaan merkittävästi. Tehokas uudelleenjärjestely nostaisi perintäastetta ja perittävien saatavien summaa verrattuna siihen, että velallinen ajautuu maksukyvyttömyyteen.
- Helpotamme saneerausmenettelyyn pääsyn kriteereitä sekä tuemme tarvittaessa yrityksen maksuvalmiutta
- Ohjaamme Verohallintoa ottamaan aktiivisen roolin yrityssaneerauksen suosittamisessa konkurssin välttämiseksi. Pikasaneerauksella jäädytetään yrityksen toiminta määräajaksi. Jos yritys ei ole saneerauskelpoinen, tavoitteena on tehostettu ja nopea konkurssimenettely.
- Muutamme perintälakia siten, että myös yrityssaatavien perintäkuluille säädetään enimmäismäärät.
- Yhdistämme konkurssi- ja velkajärjestelyn peräkkäisiin prosesseihin yrittäjän uuden alun nopeuttamiseksi.
- Uudistamme viranomaisprosesseja niin, että konkurssi ei estä viranomaisrekistereihin kuten ennakkoperintärekisteriin pääsyä tai elinkeinoluvan saamista. Vanhan liiketoiminnan velat eivät saa estää uuden liiketoiminnan aloittamista.
- Poistamme yksityishenkilöiden ja yritysten maksuhäiriömerkinnät luottotietorekisteristä nykyistä nopeammin, kun velka on suoritettu tai vanhentunut tai velan peruste on poistunut.
- Aikaisemmasta maksukyvyttömyydestä johtuvien lakisääteisten velvoitteiden laiminlyöntien tai maksuhäiriömerkintöjen ei pidä estää starttirahan saamista.
Yrittäjille sosiaaliturva
Pienyrittäjät ja ammatinharjoittajat ovat pitkään olleet väliinputoajina suomalaisessa sosiaaliturvajärjestelmässä. Tulevaisuudessa yhä useampi valitsee yksin- tai pienyrittäjyyden joko sivutoimena tai pysyvänä ratkaisuna toimeentulon hankkimiseen. Koronakriisin aikana pienyrittäjille ja itsensä työllistäville on mahdollistettu pääsy työmarkkinatuen piiriin. Pienyrittäjän sosiaaliturvasta on tehtävä pysyvä ratkaisu.
- Teemme pienyrittäjän sosiaaliturvaan koronakriisin takia tehdyistä muutoksista pysyviä. Yrittäjän pääsy työmarkkinatuelle edellyttää, että henkilö on päätoiminen yrittäjä.
- Saatu tuki ei edellyttäisi yritystoiminnan alasajoa. Tuen saamiseksi täytyisi ilmoittautua TE-toimistoon ja perustella yrittäjätulon alentuminen.
- Yrittäjän työttömyysturvaan tulee olla oikeutettu, jos yrittäjätulo on vähintään 500 euroa kuukaudessa keskimäärin vuoden aikana.
- Malli voidaan toteuttaa tilimallisena sosiaaliturvana.
- Mahdollistamme omaehtoisen varautumisen perusturvan yli sosiaaliturvatilillä.
- Luomme yhdistelmävakuutuksen, joka mahdollistaa yritystoiminnan ja palkansaajana työllistymisen yhtäaikaisen vakuuttamisen. Se mahdollistaa nykyistä useammalle ansiopäivärahan työssäoloehdon kertymisen.
Kestävän kasvun veromalli
Esitämme kestävän kasvun veromallia, jonka puitteissa jokaisesta työtunnista jää tekijälle vähintään puolet käteen, jossa omistamista verotetaan mahdollisimman yhtäläisesti riippumatta omaisuuslajista ja jossa päästöjä verotetaan yhtäläisesti riippumatta päästölähteestä. Kestävän kasvun veromalli koostuu kolmesta osasta, jotka ovat työn ja korkean lisäarvon linja, kansankapitalismin ja yrittämisen linja sekä ympäristön ja ilmaston linja
- Työn ja korkean lisäarvon linja
- Kevennämme työn verotusta niin, että kaikkien palkkatulosta kannettavien verojen yhteenlaskettu rajaveroaste on korkeintaan 50 %. Muutos kohdistetaan valtion ansiotuloveroasteikkoon.
- Rahoitamme työn verotuksen keventämisen menosäästöillä sekä purkamalla ansiotuloverotukseen liittyviä verotukia kuten tiettyjen jäsenmaksujen verottomuus.
- Poistamme asuntokaupan varainsiirtoveron (“muuttovero”) ja kompensoimme sen joko säätämällä pitkälle ajalle jaksottuvan, olennaisesti matalamman veron tai vaihtoehtoisesti korottamalla vähemmän haitallisia veroja.
- Kansankapitalismin ja yrittämisen linja
- Vahvistamme yritysten investointi- ja kasvukykyä kehittämällä yritysverotusta suuntaan, jossa toiminnan tulosta verotetaan vasta, kun voittoja otetaan yrityksestä ulos.
- Rahoitamme muutoksen yritys- ja verotukia purkamalla, sopeuttamalla budjettia ja dynaamisilla talousvaikutuksilla.
- Laajennamme osakesäästötilin käyttöalaa monipuolisemmaksi, esimerkiksi ulkomaisten osinkojen verokohtelua muuttamalla ja rahasto-osuuksien hankinnan mahdollistaen. Nostamme osakesäästötilin maksimisijoitusrajaa.
- Ympäristön ja ilmaston linja
- Siirrämme autoilun verotuksen painopisteen auton ostamisesta käytön ja päästöjen verotukseen. Luovumme autoverosta asteittain, alkaen päästöttömistä ja vähäpäästöisistä ajoneuvoista. Kompensoimme veromenetyksen nostamalla ajoneuvoveroa ja liikennepolttoaineiden verotusta.
- Sisällytämme synteettiset polttoaineet osaksi sekoitevelvoitetta.
- Luomme lämmityspolttoaineiden verotuksen osalta pitkäjänteisen ohjelman, jolla hiilipäästön hinta nousee asteittain. Tuomme myös turpeen energiakäytön asteittain veron piiriin.
- Poistamme fossiilisten polttoaineiden energiaveropalautuksen asteittain.
- Poistamme pienten sähkövarastojen kaksinkertaisen verotuksen.
- Jatkamme pienen, omaan käyttöön tulevan tuotannon vapautusta sähköverosta nykyisellään. Vapautuksen laajentamiselle ei ole tarvetta, sillä puhdasta sähköä syntyy nykyään jo markkinaehtoisesti.
- Jätämme teollisuuden sähköveron EU:n minimitasolle ja laskemme tähän sähköveron tasoon myös suurten lämpöpumppujen ja kaikkien hukkalämpöä hyötykäyttöön luovuttavien datakeskusten sähköveron.
Maailman toimivin digitaalinen yhteiskunta
Yksi merkittävimmistä yhteiskunnallisista muutosvoimista on teknologian nopea kehitys. Meneillään olevan murroksen ytimessä on data ja sen liikkuvuus älykkäiden sovellusten välillä, ihmisten, yritysten ja yhteisöjen parhaaksi. Vain tarttumalla muutoksen mahdollisuuksiin Suomi pystyy tulevaisuudessakin pysymään globaalissa kilpailussa mukana ja tarjoamaan kansalaisilleen toimivan hyvinvointiyhteiskunnan palveluineen.
- Digitalisaatio muuttaa työtä ja yrittäjyyttä antaen ihmisille valmiudet hyvän elämän ja kestävän yhteiskunnan rakentamiseen
- Suomen on tarjottava toimintaympäristö, joka houkuttelee ja synnyttää globaalia digitaalista liiketoimintaa. Sääntelyn on oltava proaktiviista, mahdollistavaa ja kokeiluihin kannustavaa.
- 2030-luvulla Suomessa yritysten ja julkisyhteisöjen taloushallinto on täysin digitaalista ja pitkälle automatisoitua. Otamme taloushallinnon automatisoinnin edistämisessä huomioon erityisesti pk-yritysten lähtökohdat.
- Emme kannata digi- tai robottiveroa emmekä muitakaan uuden teknologian käyttöönottoa hidastavia toimia. Kohennamme ihmistyön kilpailukykyä esimerkiksi työn verotusta keventämällä sekä osaamista kehittämällä, ei teknologista kehitystä hidastamalla.
- Yritystuista hyväksyttävimpiä ovat innovaatiotuet, jotka tähtäävät esimerkiksi yleiskäyttöisten teknologioiden kehittämiseen ja käyttöönottoon. Meidän on ajettava hallitusti ja suunnitelmallisesti alas tuet, jotka ylläpitävät vanhaa teknologiaa ja ovat korvattavissa uusilla ratkaisuilla.
- Meidän on parannettava yritysten ymmärrystä tiedon jalostamisen sekä avaamisen ja markkinaehtoisen jakamisen hyödyistä vahvistamalla datatalouden liiketoimintaosaamista.
- Toteutamme kokeiluja tavara- ja henkilöliikenteen automatisointiratkaisuista, mahdollistaen niiden turvallisen käyttöönoton.
- Julkiset palvelut, hallinto ja toiminnat tuodaan 2030-luvun vaatimusten tasalle teknologian avulla
- Meidän on luotava Suomelle kunnianhimoinen hallituskaudet ylittävä digistrategia parlamentaarisen valmistelun kautta. Nostamme keskeiseen asemaan digitaalisen varautumisen poikkeustilanteisiin.
- Digitaaliset julkiset palvelut on suunniteltava käyttäjän näkökulmasta, ei järjestelmän tai hallinnon. Niiden on oltava niin helppokäyttöisiä, ettei käyttäminen vaadi uusien taitojen opettelemista.
- Toteutamme valtion ja kuntien yhteisen tietojärjestelmästrategian, jonka tavoitteena olisi varmistaa, että varsinkin suuren mittaluokan järjestelmät ovat yhteentoimivia eivätkä kunnat tee päällekkäisiä hankintoja. Varmistamme, että tietojärjestelmien hankintaosaamista on kaikkialla julkishallinnossa.
- Tuomme digitaaliseen viranomaisasiointiin pääsäännöiksi ”mikä luukku tahansa” -periaatteen sekä kysy vain kerran -periaatteen.
- Vahvistamme dataan sekä autonomisiin palveluihin ja tekoälyyn nojaavia julkisen sektorin asiointi- ja ohjausjärjestelmiä, jotka auttavat ihmistä ja yritystä löytämään ja valitsemaan kulloiseenkin tilanteeseen ja tarpeeseen parhaiten soveltuvat palvelut.
- Autonomiset palvelut ja tekoäly tekevät massapäätökset, joissa ei tarvita erityistä harkintaa, pääsääntöisesti automatisoituina. Kansalaisen oikeusturva on samalla varmistettava.
- Hallinnon tehokkuuden ja ihmisten oikeusturvan vahvistamiseksi säädämme tekoälyyn ja automaatioon pohjautuvasta päätöksenteosta selkeän yleislain.
- Tuomme hoiva-alalle, erityisesti vanhusten hoivaan, käyttöön teknologiat, joilla voidaan lisätä ammattilaisten kiireetöntä kohtaamista asiakkaiden kanssa vapauttamalla aikaa rutiinitehtävien hoidosta. Tällaisia ovat esimerkiksi kehittyneet sensorit, jokapaikan tietotekniikka ja lihasvoimaa tehostavat ulkoiset tukirakenteet. Näin varmistamme, että asiakas ja terveydenhuollon ammattilainen kohtaavat kiireettömästi silloin, kun sitä tarvitaan.
- Teknologian, jonka tarkoitus on tukea ikäihmisten itsenäistä kotona asumista, käyttöönoton on oltava niin intuitiivista, ettei sitä varten tarvitse opetella uusia taitoja.
- Laajennamme verkko-opetuksen mahdollisuuksia kaikilla koulutusasteilla.
- Huolehditaan teknologian turvallisuudesta ja ihmisten yksityisyydestä
- Tietoliikenneinfrastruktuurin rakentamisessa meidän on varmistettava, että väärinkäytösten ja rikollisuuden uhat on riittävällä tavalla otettu huomioon. Suomalaisen yhteiskunnan on pyrittävä tietoliikenneinfrastruktuurissaan olemaan riippumaton mistään yksittäisestä teknologiatoimijasta.
- Vahvistamme ihmisten oikeuksia ja käytännön mahdollisuuksia hallita, hyödyntää ja jakaa eri järjestelmiin kertynyttä itseään koskevaa dataansa.
- Ihmisten yksityisyydensuojaa vaarantavia seuranta- ja valvontamekanismeja, kuten julkisissa paikoissa käytettäviä biometrisiä tunnistimia, ei tule ottaa käyttöön ilman erityisen painavia perusteita ja kohteena olevan ihmisen lupaa.
- Virheellisen ja vääristellyn tiedon leviämisen paras hidastin on ihmisten kriittinen medialukutaito. Meidän on vahvistettava sen opettamista kaikissa opetussuunnitelmissa läpi suomalaisen koulutusjärjestelmän.
- Tieto avoimeksi ja liikkuvaksi
- Julkisen vallan hallussa olevaa tietoa on voitava hyödyntää uusien digitaalisten yritysten ja innovaatioiden aineksena, samalla varmistaen, ettei ihmisten yksityisyydensuoja vaarannu. Tietojen käyttöä varten tulee kaikissa tapauksissa olla kohdehenkilön lupa.
- Laajennamme avoimen lähdekoodin ja avoimen datan käyttöä julkisella sektorilla. Julkisen sektorin uusiin tietojärjestelmiin rakennamme aina pääsääntönä avoimet ja yhteensopivat rajapinnat.
- Rakennamme Eurooppaan yksilön itsemääräämisoikeuteen perustuvaa datataloutta kilpailemaan Yhdysvaltojen yrityslähtöisiä ja Kiinan valtiolähtöisiä malleja vastaan. Osana tätä meidän on parannettava myös henkilötiedoista vapaan rakenteellisen datan saatavuutta ja liikkuvuutta eurooppalaisilla sisämarkkinoilla.
- Säädämme julkisen hallinnon henkilötietojen käsittelyyn yleislain, joka korvaisi olemassa olevia lakeja ja säädöksiä.
- 2030-luvun alkuun mennessä kaikki julkishallinnon hallussa oleva tieto on yleisten standardien rajapintojen kautta koneluettavassa muodossa, ellei tästä joissakin tapauksissa ole erityisen painavaa syytä poiketa.
Kansainvälisyys
Suomi on vahvimmillaan silloin, kun sen yhteydet ja vuorovaikutuskanavat niin Euroopassa kuin maailmanlaajuisesti ovat täysimääräisesti käytössä. Sulkeutuminen olisi heikentymisen ja hiipumisen tie.
– Kokoomuksen periaateohjelma
Suomi osallistuu kansainväliseen yhteistyöhön edistääkseen yksilönvapauksia, ihmisoikeuksia ja yhteiskuntien vakautta ja turvallisuutta. Suomen kansainvälinen toiminta ja vaikuttaminen tähtää Suomen turvallisuuden ja talouden vahvistamiseen. Suomi on Euroopan unionin ja Naton jäsen ja osa niiden läntisten maiden joukkoa, jotka jakavat meille tärkeät arvot vapaudesta ja vastuusta, ihmisoikeuksista, demokratiasta, tasa-arvosta ja oikeusvaltiosta.
Euroopan unioni on Suomelle tärkeä ulko- ja turvallisuuspolitiikan viitekehys, jonka jäsenyys lisää Suomen turvallisuutta. Kokoomuksen politiikan tavoitteena on Euroopan unioni, joka toimii yhtenäisesti ja uskottavasti, liberaalin demokratian arvoja vaalien kansalaistensa parhaaksi. EU:n jäsenmaiden ja kansalaisten on voitava kokea EU hyödylliseksi välineeksi turvata vakaus ja hyvinvointi Euroopassa. EU:ta on kehitettävä toimimaan demokraattisemmin ja läpinäkyvämmin.
Talousalueen näkymät on määrätietoisella politiikalla käännettävä jälleen positiivisiksi: kilpailukykyä on vahvistettava kehittämällä sisämarkkinoita ja EU:n vahvuuksia, julkinen talous on saatava tasapainoon ja yhteisten sääntöjen noudattaminen kunniaan. Kokoomus kannattaa EU:n laajenemista kriteerit täyttävien maiden osalta. Kokoomus ylläpitää ja edistää EU-politiikasta käytävää keskustelua niin kotimaassa kuin unionin sisällä.
Kansainvälinen järjestelmä on muuttunut yhä epävakaammaksi ja turvallisuus on jälleen noussut kansainvälisen yhteistyön ytimeen. Nato-jäsenyys on olennainen osa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Suomi osallistuu Naton kaikkeen toimintaan, työryhmiin ja harjoituksiin. Tulevaisuudessa Suomi on arvostettu liittolainen ja turvallisuuden tuottaja, joka suhtautuu kunnianhimoisesti sekä rakentavasti Naton vahvistamiseen ja kehittämiseen. Suomi ylläpitää uskottavaa maanpuolustusta osana liittokuntaa. Suomi tuomitsee Venäjän laittoman hyökkäyssodan Ukrainassa ja sitoutuu tukemaan Ukrainaa niin kauan kuin se on tarpeen.
Kansainvälinen sääntöpohjainen järjestelmä on Suomen kaltaiselle pienelle maalle elinehto. Suomi on sitoutunut vahvistamaan sääntöpohjaista järjestelmää Suomelle tärkeissä järjestöissä kuten YK:ssa ja ETYJ:ssä sekä kahdenvälisesti. Sääntöpohjaisen järjestelmän vahvistamiseksi Suomella on valmius käydä vuoropuhelua myös erimielisten maiden kanssa. Kauppasuhteet, kehitysyhteistyö ja kestävän kehityksen edistäminen ovat osa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Suomi käyttää kaikkia olemassa olevia ulkopolitiikan välineitä Suomen tavoitteiden edistämiseksi.
Kansainvälisen politiikan muutoksista huolimatta Suomi kykenee harkituilla ulkopoliittisilla linjauksilla ja tavoitteilla edistämään kansalaistensa hyvinvointia sekä vakautta ja kehitystä maailmalla. Pohjoismaat, Nato, EU sekä kahden- ja monenväliset suhteet samanmielisiin kumppanimaihin ovat Suomen tärkeimpiä viitekehyksiä.
Euroopan unionista uskottava maailmanpoliittinen vallankäyttäjä
- Euroopan unioni on Suomelle tärkeä ulko- ja turvallisuuspolitiikan viitekehys, jonka jäsenyys lisää Suomen turvallisuutta monin eri tavoin. Tavoitteena on oltava yhtenäisesti toimiva vahva EU, joka kykenee takaamaan maanosan turvallisuutta ja vastaamaan erityisesti Kiinan kasvavan vaikutusvallan haasteeseen.
- Lisäämme määräenemmistöpäätöksiä EU:n ulkopolitiikassa. Vaihtoehtoinen toimintatapa on rakentava äänestämästä pidättäytyminen perussopimusten sallimissa rajoissa.
- Tuemme Ukrainaa taloudellisesti, poliittisesti, sotilaallisesti ja humanitaarisesti niin kauan, kun se on tarpeen. Tulevaisuudessa Ukraina on EU-jäsenmaa.
- Suomen tavoitteena on EU-tason varautumisunioni, joka perustuu Suomessa tuttuun kokonaisturvallisuusmalliin.
- Vahvistamme EU:n turvallisuuspoliittista ulottuvuutta. Kehitämme EU:n toimivaltuuksia ja toimintakenttää Nato huomioiden. Syvennämme EU:n ja Naton välistä yhteistyöstä ja huolehdimme samalla siitä, ettei järjestöillä ole päällekkäistä toimintaa.
- Edistämme eurooppalaista puolustustarviketuotantoa, sotilaallista liikkuvuutta, EU:n turvatakuiden ja yhteisvastuulausekkeen käytettävyyttä sekä muiden Euroopan puolustusta vahvistavien toimenpiteiden käyttöönottoa. Osallistumme aktiivisesti keskusteluun EU:n tulevaisuudesta ml. laajentumisen vaikutuksista Euroopan unioniin.
- Vahvistamme EU:n yhtenäisyyttä Venäjä-politiikassa ja ajamme lisää pakotteita ja olemassa olevien pakotteiden tehokkaampaa toimeenpanoa.
- EU edistää sääntöpohjaiseen järjestelmään ja yhteisiin oikeusnormeihin perustuvaa teknologista kehitystä ja siirtymää fossiilivapaaseen yhteiskuntaan. Tulevaisuudessa EU on maailman yritysystävällisin paikka. EU panostaa tutkimukseen, tuotekehitykseen ja innovaatioihin.
- EU:n tavoitteena on solmia lisää kauppasopimuksia edistääksemme yritysten kasvua, kansalaisten hyvinvointia ja vaurautta niin Euroopassa kuin muualla maailmassa.
- Kokoomus katsoo, että EU:n strateginen kilpailukyky sekä suotuisan investointiympäristön luominen perustuvat unionin omien vahvuuksien kehittämiselle ja markkinaehtoisille ratkaisuille. Sisämarkkinoiden toimivuutta on kehitettävä ja palveluiden sekä tavaroiden kaupan esteitä purettava. Valtiontuki- ja kilpailupolitiikan on oltava tehokasta, ennustettavaa ja tasapuolista.
- EU:n kauppapoliittista voimaa on käytettävä määrätietoisesti EU:n perusarvojen ja turvallisuuden sekä ilmasto- ja ympäristötavoitteiden edistämiseksi globaalisti.
- Kehitetään EU:n sisämarkkinoita siten, että maiden välillä todellakin on täysin vapaa liikkuvuus ml. digitaaliset sisämarkkinat. Kokoomus tukee ilmastotoimia kuten talouden muuttamista tulevaisuuden kannalta kestäväksi siten, että siirtyminen puhtaaseen talouteen hyödyttää niin kansalaisia kuin yrityksiä.
- Kokoomus kannattaa eurooppalaiseen koulutus- ja tutkimusyhteistyöhön panostamista. Edistämme EU-tasolla rahoitusta tutkimus- ja kehitystoiminnalle.
- EU-tasolla on luotava yhtenäinen toimintamalli jäsenmaiden terveydenhuoltoviranomaisten kesken lääketieteellisten tietojen nopeasta jaosta sairauksien ymmärtämiseen ja mahdollisimman nopeiden ja tehokkaiden vastatoimien käynnistämiseen epidemiatilanteissa.
Sääntöihin perustuva yhteistyö vahvistaa Suomen turvallisuutta
Sääntöihin pohjautuva yhteistyö on Suomen kaltaisen pienen maan elinehto. Suomi sitoutuu yhteisiin sääntöihin ja toimii sen eteen, että EU, Nato ja muut kansainväliset toimijat edistävät sääntöpohjaista maailmanjärjestystä. Sääntöpohjaisen maailmanjärjestyksen edistäminen on turvallisuuspolitiikkaa. Globaalin etelän sitouttaminen yhteisiin normeihin ja sääntöihin on keskeinen tavoite.
- Osallistutaan sääntöperusteiseen yhteistyöhön aloitteellisesti
- Suomen on vahvistettava YK:n toimintakykyä sekä Suomen asemaa YK:ssa.
- Pohjoismainen yhteistyö YK:ssa on Suomelle hyödyksi, ja meidän tulee kehittää sitä edelleen. On tärkeää saada lisää suomalaisia YK:n organisaatioon.
- Suomen tulee sitoutua täyttämään kestävän kehityksen tavoitteet (Agenda 2030) ja osallistua aktiivisesti uusien tavoitteiden luomiseen.
- WTO:n toimintakyvyn rapautuminen uhkaa kansainvälisen kaupan vakautta. Suomen on toimittava aktiivisesti EU:ssa ratkaisujen löytämiseksi ja tuettava avointa ja toimintakykyistä yhteistä kauppapolitiikkaa.
- Suomen on toimittava aktiivisesti YK:ssa ja kansainvälisissä toimielimissä itsenäiseen päätöksentekoon pystyvää kuolettavaa teknologiaa kuten esimerkiksi tappavia autonomisia asejärjestelmiä vastaan.
Kokonaisvaltainen ulkopolitiikka Suomen intressien ja turvallisuuden edistämiseksi
Kauppasuhteet ja kehitysyhteistyö ovat osa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Suomi on sitoutunut kestävän kehityksen tavoitteisiin ml. köyhyyden poistamiseen. Suomi edistää hyvinvointia, vakautta ja kestävää kehitystä luomalla kauppasuhteita ja panostamalla tasavertaisiin kumppanuuksiin. Kehityspolitiikka perustuu laajasti jaettuihin arvioihin, kuten naisten ja tyttöjen aseman parantaminen ja demokratian vahvistaminen. Kestävän kehityksen tavoitteita ei ole mahdollista saavuttaa vain julkisella rahalla. Alleviivaamme yksityisen sektorin sekä kansalaisjärjestöjen roolia osana Suomen kehityspolitiikkaa.
- Heikot elinolot, konfliktit ja ilmastonmuutos ajavat ihmisiä liikkeelle kotiseuduiltaan. Eurooppaan suuntautuu kasvava siirtolaisuuden paine. Ilmiöön on vastattava sekä vahvistamalla kykyä tilanteen pitämiseen hallinnassa että tehostamalla juurisyihin vaikuttamista.
- Pidämme kiinni kehitysyhteistyömäärärahojen BKT-osuuden 0,7 prosentin tavoitteesta kansallisen taloustilanteen niin salliessa. Tarvitaan useamman vaalikauden polku kohti pitkän aikavälin 0,7 prosentin tavoitetta.
- Keskitymme entistäkin selkeämmin naisten ja tyttöjen aseman, seksuaalioikeuksien ja -terveyden ja koulutuksen, yksityisen sektorin vahvistamiseen sekä ilmastonmuutoksen vastaisiin toimiin sekä terrorismin torjuntaan ja radikalisoitumisen ehkäisyyn. Panostamme myös kehitysmaiden julkisen rahoituspohjan vahvistamiseksi muun muassa verotuspohjan kautta.
- Lisäämme EU:n ja Afrikan välistä yhteistyötä sekä kauppaa ja vahvistamme erityisesti Afrikan maiden elinkeinojen ja kestävän talouskehityksen perustaa. Pidemmällä aikavälillä tavoitteeksi on asetettava vapaakauppasopimus.
- Kannustamme yrityksiä kehittämään ratkaisuja esimerkiksi kehitysmaiden suurkaupunkien ilmanlaadun parantamiseen ja jätehuollon parantamiseen.
- Asetamme taloudellisen tuen ehdoksi, että tukea saavat valtiot ottavat vastaan omat kansalaisensa, jos näillä ei ole laillista perustetta oleskeluun Suomessa. Ei myöskään ole perusteltua tukea sellaisia maita, jotka tukevat Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa.
- Kehityspolitiikan on oltava tuloksellista ja sen vaikuttavuutta on jatkossakin seurattava tarkasti. Kehitysavulla edistämme turvallisuutta ja vakautta sekä demokratiaa, oikeusvaltiota ja korruption torjuntaa sekä tasa-arvoa ja kestävää kasvua.
- Kauppapolitiikassa ja kehitysyhteistyöllä Suomi edistää globaalin etelän sitouttamista monenkeskiseen sääntöpohjaiseen järjestelmään.
- Konfliktinehkäisy, rauhanvälitys ja rauhanrakennus ovat Suomen ulkopolitiikan vahvistuvia painopisteitä.
- Luomme vision Suomen rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan tulevaisuudesta, ja uuden, kunnianhimoisen kriisinhallintastrategian.
- Vahvistamme Suomen sotilaallisen ja siviilikriisinhallinnan vaikuttavuutta laadullisesti ja määrällisesti keskittyen vaativaa osaamista edellyttäviin operaatioihin. Lisäämme vaikuttavuutta sotilas- ja siviilikriisinhallinnan tiiviillä yhteistyöllä.
- Toimimme aktiivisesti Naiset, rauha ja turvallisuus- sekä Nuoret, rauha ja turvallisuus -agendojen toimeenpanon varmistamiseksi. Nostamme sotilaalliseen ja myös siviilikriisinhallintaan osallistuvien naisten määrää.
Huolehditaan omasta turvallisuudestamme
- Itsenäisyytemme takaamiseksi on oleellista, että kykenemme vastaamaan omasta turvallisuudestamme kaikissa olosuhteissa osana liittokuntaa. Tämä edellyttää huolehtimista sekä perinteisistä turvallisuuden osa-alueista mutta entistä vahvemmin myös kyber- ja digiturvallisuudesta.
- Yleinen asevelvollisuus on Suomen puolustuksen kulmakivi. Sitä on edelleen vahvistettava ja kehitettävä.
- Yksilönvapautta voi rajoittaa vain perustellusta syystä, jollainen on muun muassa kansallisen turvallisuuden takaava aseellinen maanpuolustus tai kokonaisturvallisuutta muilla tavoin edistävä kansalaispalvelus.
- Kansalaispalveluksen tulee kouluttaa kokonaisturvallisuuden kannalta merkittäviä taitoja, kuten yhteiskunnan häiriötilanteisiin ja hybriditilanteisiin varautumista sekä muita aseettomia kokonaisturvallisuuden kannalta keskeisiä taitoja.
- Kansalaispalvelusta selvitettäessä on otettava huomioon kansantaloudelliset kokonaisvaikutukset ja sisällöllinen tarkoituksenmukaisuus.
- Varmistamme vapaaehtoisen maanpuolustustoiminnan edellytykset ja reservin osaamisen ylläpidon. Lisäämme kertausharjoituksia.
- Pidämme puolustusmäärärahojen osuuden 2 prosenttiin bruttokansantuotteesta pitkällä aikavälillä. Kannustamme liittolaisiamme noudattamaan Naton suositusta.
- Ulkoisen ja sisäisen turvallisuuden saralla kokoomus tekee kaikkensa isänmaan puolesta, ulkovaltojen Suomen sisäisiin asioihin kohdistuvien vahingoittavien vaikutusyritysten estämiseksi.
NATO ja puolustusyhteistyö
- Suomi on sitoutunut Naton puolustuksen ja pelotteen vahvistamiseen. Suomi on arvostettu ja rakentava liittolainen, joka huolehtii niin omasta puolustuskyvystään kuin kyvystä antaa ja vastaanottaa apua liittolaisilta. Suomi osallistuu rauhan ajan puolustustehtäviin, terrorismin torjuntaan ja ydinasepolitiikan suunnitteluun.
- Suomen tavoitteet Natossa ovat Nato-maiden yhtenäisyyden ja siten myös Naton toimintakyvyn vahvistaminen, avoimien ovien periaatteen ylläpitäminen, Ukrainan tukeminen, liittokunnan puolustusteollisuuden vahvistaminen sekä kyberuhkiin varautuminen.
- Suomi tavoitteena on ylläpitää Naton ja liittolaisten ymmärrys alueellisista oloista ml. Itämereen ja arktiseen alueeseen liittyviä erityispiirteitä. Suomi painottaa teknologisen kehityksen merkitystä.
- Kansainvälinen puolustusyhteistyö liittolaisten kanssa vahvistaa Suomen puolustuskykyä. Kahdenvälisistä puolustusjärjestelyistä yhteistyö Yhdysvaltojen kanssa on tärkein. Suomi ylläpitää ja kehittää edelleen suhteita Yhdysvaltoihin. Pohjoismainen yhteistyö (NORDEFCO) sekä JEF-yhteistyö ovat tärkeitä pilareita Suomen kansainvälisessä puolustusarkkitehtuurissa.
- Suomen puolustus saatetaan täysin Nato-yhteensopivaksi.
Maahanmuuttopolitiikka ajan tasalle
Suomen suurimpiin haasteisiin lukeutuu pienenevä työtä tekevän väestön osuus. On haihattelua kuvitella, että elintasomme voisi pysyä edes nykyisellään, jos maamme ei pysty houkuttelemaan aktiivista, yritteliästä väkeä myös muualta. Suomen on oltava maa, johon halutaan tulla rakentamaan parempaa tulevaisuutta työllä, opiskelulla ja elinkeinotoiminnalla. Jos on hädässä, Suomesta on voitava hakea myös turvaa. Tarvittavat uudistukset maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaan on toteutettava Orpon hallituksen ohjelman mukaisesti.
- Suomeen töihin, opiskelemaan tai yrittämään? Tervetuloa!
- Toteutamme elinkeinoelämän ja valtion yhteisenä hankkeena laajamittaisen kansainvälisen rekrytoinnin ohjelman koulutetuille ihmisille. Tavoite olisi nostaa kansainvälinen rekrytointi vähintään 20 000 henkilöön vuositasolla.
- Kehitämme työnantajan sertifikaattia, joka mahdollistaisi työlupien myöntämisen nopeammin yrityksille, jotka ovat hoitaneet kaikki työnantajavelvoitteensa moitteettomasti.
- Helpotamme Suomessa opiskelleiden ulkomaalaisten jäämistä Suomeen tekemään töitä. Annamme korkeakouluista valmistuneille aina automaattisesti vähintään kahden vuoden oleskeluluvan työnhakua varten.
- Rakennamme houkuttelevan lukukausimaksujen ja opintolainojen hyvitysmallin niille täällä opiskelleille ulkomaalaisille, jotka jäävät valmistumisensa jälkeen Suomeen töihin.
- Kansainvälisen suojelun tarjoaminen sen tarpeessa oleville on Suomen kansainvälinen velvollisuus. Sen toteuttaminen edellyttää, että järjestelmä säilyttää yleisen hyväksyttävyytensä ja sen väärinkäyttöä torjutaan tehokkaasti
- Kehitämme turvapaikkapolitiikkaa siten, että se mahdollisimman hyvin kohdistaa avun suurimmassa tarpeessa oleville. Kokoomus haluaa edistää EU:n yhteisen turvapaikkamenettelyn rakentamista.
- Rajojen ylittämiseen ja turvapaikan hakemiseen kohdemaan sisällä perustuva mekanismi on minimoitava ja siirryttävä kaikkein hädänalaisimpien valikointiin mahdollisimman läheltä lähtömaita. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi kiintiöpakolaisjärjestelmän roolin vahvistamista.
- Vahvistamme Frontexia ja EU:n ulkorajavaltioiden vastuuta oman ulkorajaosuutensa vartioinnista ja valvonnasta, jotta EU:n ulkoraja ei vuoda.
- Suomessa voi olla vain laillisesti, ja Suomessa on toimittava Suomen lakien mukaan
- Turvapaikkaprosessi ei ole työperäisen maahanmuuton väylä, eikä siitä voi tulla sellaista.
- Kansainvälisen suojelun on oltava luonteeltaan väliaikaista siten, että suojeluasema lakkautetaan suojelun tarpeen lakattua olemasta tai jos henkilö syyllistyy Suomessa törkeään rikokseen.
- Ulkomaalaisia työntekijöitä on suojeltava hyväksikäytöltä ja työehtojen polkemiselta. Kiristämme rangaistusasteikkoa siten, että luvattoman ulkomaisen työvoiman käyttö tehdään työnantajalle kannattamattomaksi. Säädämme viranomaisille velvoitteen ilmoittaa työnantajalle työntekijänä olevan turvapaikanhakijan työnteko-oikeuden päättymisestä.
- Suomea ei voi horjuttaa välineellistetyllä maahantulolla
- Minimoimme mahdollisuudet käyttää kansainvälisen suojelun järjestelmää vääriin tarkoituksiin kuten vihamieliseen vaikuttamiseen, ihmiskauppaan tai muuhun rikolliseen toimintaan.
- Suomeen on luotava valmius rajoittaa turvapaikanhakua määräaikaisesti kansallisen turvallisuuden vaarantumisen perusteella.
- Kansainvälisellä yhteistyöllä on estettävä ja sanktioitava turvapaikkajärjestelmän, välineellistetyn maahantulon eli liikkeellä olevien ihmisjoukkojen aggressiivinen käyttäminen, toista valtiota vastaan.
Kaupungistuminen
Kokoomus haluaa rakentaa Suomea maana, jossa toteutuvat jokaisen mahdollisuudet osallistua ja vaikuttaa päätöksentekoon. Paikallinen ja alueellinen demokratia sekä elävä kansalaisyhteiskunta muodostavat kansanvallan lujan kivijalan. Maamme menestys rakentuu sen monien erilaisten alueiden vahvuuksista.
– Kokoomuksen periaateohjelma
Jokaisen alueen on voitava menestyä omia vahvuuksiaan hyödyntämällä. Kyse voi olla hyvistä kansainvälisistä yhteyksistä, vahvasta sivistyksestä ja osaamisesta, teollisuudesta tai palveluista, tai vaikkapa elinvoimaisesta alkutuotannosta ja matkailusta. Riippumatta siitä, missä ihminen sattuu kulloisellakin hetkellä asumaan, hänen kotiseutunsa saattaa olla jossain aivan muualla.
Kaupunkiseudut ovat koko Suomelle tärkeitä kasvun vetureita ja innovaatiokeskittymiä. Maamme on kokonaisuus, jossa arvonsa ja roolinsa on niin metropolialueella, suurilla yliopistokaupungeilla, vahvoilla seutukaupungeilla ja pienemmillä taajamilla kuin maaseudullakin. Suomi on enemmän kuin osiensa summa.
Menestyvää aluetta, suurta tai pientä, ei ole ilman elinvoimaista keskuskaupunkia. Kokoomuksen tavoitteena on, että kaupungit menestyvät, luovat hyvinvointia ja kasvavat kestävästi. Näiden tavoitteiden edistämiseksi on toteutettava monipuolista kaupunkipolitiikkaa kaupunkien ja alueiden erilaisuus tunnistaen, kumppanuutta edistäen ja toimintatapojen uudistumiseen kannustaen.
Kun ihmiset kohtaavat, ideat jalostuvat ja muuttuvat tuotteiksi, palveluiksi ja uudenlaisiksi tavoiksi tehdä asioita. Hyvinvointi kasvaa, elämänlaatu paranee, tieto karttuu ja leviää. Erilaisten ihmisten erilaiset vahvuudet täydentävät toisiaan, ja lopputulos on enemmän kuin osiensa summa. Monet maailman ja ihmiskunnan suurimmista haasteista joko ratkaistaan kaupungeissa - tai sitten ne jäävät ratkaisematta.
Kukoistavien kaupunkien menestys on kautta aikojen perustunut avoimuudelle ja vastavuoroisuudelle – halulle ymmärtää erilaisuutta sekä oppia uutta. Suomalaisia kaupunkeja on kehitettävä alueidensa moottoreina, jotka yhdessä ympäröivien alueiden kanssa nostavat Suomen uudelle sivistyksen ja hyvinvoinnin tasolle. 2020-luvulla kunnissa ja kaupungeissa kohdataan ikärakenteen muutoksesta johtuen massiivisia haasteita. Niiden ratkaiseminen pitkälti määrittää, onko Suomi vielä 2030-luvulla hyvinvoiva yhteiskunta.
Kaupungit kehityksen moottoreina
- Annetaan kaupunkien kukoistaa
- Vahvistamme kaupunkien roolia elinvoiman ja kilpailukyvyn vauhdittajina. Johtavia periaatteita ovat yritysmyönteisyys, kansainvälisyys sekä uusimman tiedon ja hyvien käytäntöjen hyödyntäminen.
- Vahvistamme kaupunkien roolia osaamiskeskittyminä ja innovaatioympäristöinä lisäämällä korkeakoulujen, tutkimuslaitosten, elinkeinoelämän sekä julkisen ja kolmannen sektorin yhteistyön kannustimia. Kannustamme kaupunkeja avaamaan kehityshankkeitaan laajemmin innovaatioalustoiksi.
- Huolehdimme kaupunkien saavutettavuudesta rakentamalla kaupunkikeskusten välisiä nopeita junayhteyksiä. Lisäämme kaupunkiseutujen sisäisen liikenteen sujuvuutta tukemalla joukkoliikennettä.
- Elävä kaupunkikulttuuri tarvitsee vapautta ja mahdollistavaa politiikkaa. Helpotamme ravintoloiden, tapahtumajärjestäjien ja kulttuurin tekijöiden toimintaa sääntelyä keventämällä ja byrokratiaa vähentämällä.
- Avaamme kouluja ja muita kaupunkien tiloja entistä laajemmin kaupunkilaisten ilta- ja viikonloppukäyttöön. Suurella rahalla rakennettuja julkisia rakennuksia ei kannata pitää tyhjillään. Suunnittelemme julkiset rakennukset monikäyttötiloiksi niiden käyttöasteen maksimoimiseksi.
- Edistämme aktiivisesti uusia kumppanuuksia ja innovatiivisuutta hyödyntäviä toimintamalleja, kuten allianssimallia, elinkaarimallia, public-private -partnershipia, vaihtoehtoisia rahoitusmalleja, kehittämisalustoja ja kokeiluita sekä innovatiivisia ja ketteriä hankintoja.
- Kaupunkien on omassa palvelutuotannossaan hyödynnettävä markkinoita. Niiden omien yhtiöiden ei pidä vääristää toimivia palvelumarkkinoita.
- Kaupunki ja kunta ovat sivistyspalveluiden tärkeimpiä toteuttajia. Kokoomus haluaa, että se on sitä myös tulevaisuudessa.
- Asumisessa ja maankäytössä uusi vaihde silmään - lisää markkinoita asuntomarkkinoille
- Huolehdimme siitä, että suomalainen asuntopolitiikka on pitkäjänteistä ja ennakoitavaa. Se tarjoaa monipuolisia asumisratkaisuja, joista kukin Suomessa asuva voi valita henkilökohtaisiin tarpeisiinsa ja taloudellisiin mahdollisuuksiinsa sopivan asunnon.
- Vahvistamme niin oman asunnon hankintaedellytyksiä kuin vuokra-asuntojen saatavuuttakin.
- Monipuolisilla asumisen ratkaisuja mahdollistamalla turvaamme kaupunkien palvelusektorin toimivuutta, asukkaiden edellytyksiä liikkua työn perässä sekä saavuttaa omia unelmia.
- Torjumme asunnottomuutta rajaamalla valtion tukeman asuntotuotannon vain erityisryhmille ja pienituloisille. Siirrämme painopistettä valtion tukemasta asuntorakentamisesta asuntojen välivuokraukseen ja markkinoilta hankittavaan tuettuun asumiseen. Samalla on hyvällä kaupunkisuunnittelulla vältettävä asuinalueiden liian voimakasta eriytymistä.
- Meidän on vahvistettava kuntien mahdollisuuksia kestävään kasvuun ja riittävään kaavoitukseen, jotta kasvukeskuksiin saadaan riittävästi uusia asuntoja.
- Laajennamme kaupunkiseutujen ja valtion väliset MAL-sopimukset MALPE-sopimuksiksi, joissa otetaan laajasti huomioon myös elinkeinopolitiikan näkökulma.
- Muutamme kuntien valtionosuusjärjestelmää siten, että se ottaisi nykyistä paremmin huomioon väestönkasvun ja sen tuomat palveluiden kysyntä- ja investointitarpeet.
- Turvaamme kaupunkien investointikyvyn kaikissa tilanteissa kestävän kasvun mahdollistamiseksi.
- Sitoudumme paikallistasolla edistämään mahdollisimman viivytyksettömiä ja joustavia prosesseja, jotta ihmisten, kansalaisyhteiskunnan ja elinkeinoelämän muuttuviin tarpeisiin pystytään vastaamaan mahdollisimman nopeasti.
- Meidän on pidettävä asumisen hintakehitys kurissa turvaamalla riittävä tontti- ja asuntotarjonta. Hintakehitystä ei voi hillitä kestävästi lisäämättä uusien asuntojen määrää.
- Meidän on kannustettava, ohjattava ja tuettava suurimpia kaupunkiseutuja yhdyskuntarakenteen tiivistämiseen. Uudisrakentamista ohjataan erityisesti hyvien joukkoliikenneyhteyksien varteen.
- Ihmisten on saatava päätökset hakemistaan rakennusluvista kohtuullisessa ajassa. Rakentamisen lupaprosesseihin on määriteltävä käsittelytakuuajat.
- Meidän on hyödynnettävä rakennusvalvonnan asioinnissa sähköisiä palveluita ja tietomalleja.
- Luovumme asuinkerrostalojen huoneistojen pinta-alaa koskevasta sääntelystä asemakaavoissa ja maankäyttösopimuksissa.
- Kaupungit kärkeen ilmastotyössä ja luonnon monimuotoisuuden edistämisessä
- Kaupungit ovat ilmasto- ja ympäristötyön edelläkävijöitä, ja hiilineutraaleja 2030-luvun aikana.
- Toteutamme lämmitysratkaisuissa järkiloikan polttamiseen perustuvista ratkaisuista lämpöpumppuihin ja hukkalämpöjen keruuseen perustuviin tekniikoihin sekä esimerkiksi ydinkaukolämpöön perustuviin kestäviin ratkaisuihin ympäristöpoliittisen ohjelmamme mukaisesti.
- Edistämme yhteiskäyttöautojen, itseohjautuvien autojen ja kaupunkipyörien käyttöönottoa. Mahdollistamme entistä useammalle suomalaiselle hyvän ja toimivan arjen myös ilman omaa autoa.
- Suunnittelemme joukkoliikenteen päästöttömäksi ja aloitamme kokeilut sen automatisoimiseksi.
- Teemme kaupungeista kiertotalouden, energiatehokkuuden sekä vähähiilisen rakentamisen edelläkävijöitä. 99% yhdyskuntajätteestä kierrätetään tai hyötykäytetään muuten.
- Säästämme myös kaupunkiseuduilla luonnontilaisia metsiä ja rantoja sekä muita luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeitä alueita.
- Pidämme tasapainoisesti huolta sekä siististi hoidetuista viheralueista että luonnontilaista muistuttavista alueista, jollaisia esimerkiksi hyönteiset tarvitsevat.
- Hyödynnämme kaupunkitilaa uusilla tavoilla, esimerkiksi vertikaaliviljelyssä.
Nyt rakennetaan tulevaisuuden kuntia
- Suomen kunnat ovat murroksessa. Soteuudistuksen jälkeen kuntien rooli muuttuu kokonaisvaltaisista hyvinvointikunnista kohti yhä vahvempia sivistys- ja elinvoimakuntia.
- Soten jälkeen myös talouden liikkumavara kunnissa on kaventunut ja samaan aikaan väestökehitys, eriytyminen ja monet muut ilmiöt vaativat kunnilta uudistumista.
- Kuntakenttä tarvitsee eväitä ja mahdollisuuksia rohkeaan uudistumiseen.
- Kunnat ovat ihmisten kotipaikkoja – arkisen elämän pohjaa ja palveluita.
- Kokoomus on kuntapuolue. Haluamme rakentaa kuntia hyvän arjen, kasvun, työn ja yrittämisen, opin, harrastamisen ja ikääntymisen pohjaksi niin, että ne toimivat ja palvelevat ihmisiä parhaiten, myös tulevina vuosikymmeninä.
- Kunnille annettavat uudet tehtävät ja velvoitteet rahoitetaan täysimääräisesti. Lisäksi on tarkasteltava kuntien nykyisiä tehtäviä kriittisesti siten, että kuntien lakisääteisten velvoitteiden määrää voidaan vähentää.
- Kuntien talouden vahvistamiseksi jatkamme norminpurkua. Kunnilla on paljon sellaisia tehtäviä, joista luopumalla tai joita muuttamalla saadaan vahvistettua kuntien ydintoimintojen rahoitusta. Erityisen tärkeää on lisätä toimintavapautta siirtämällä sääntelyssä painopistettä keinojen yksityiskohtaisesta määrittelemisestä tavoitteisiin.
- Suomen kuntakenttä on kirjava – ja hyvä niin. Kuntien, kaupunkien ja alueiden erilaisuus on koko suomalaisen yhteiskunnan voimavara. Kuntien erilaistuminen tulee nähdä mahdollisuutena. Kunnallista itsehallintoa on vahvistettava niin, että paikallisen harkinnan määrä tehtävien toteutustavassa lisääntyy. Kokoomus esittää, että käynnistetään kokeilu, jonka avulla kokeillaan miniminormiohjausta.
- Väestörakenteen nopea muutos sekä muuttoliike haastavat suurinta osaa etenkin pienistä kunnista voimakkaasti jo nyt. Valtiolla on lopulta vastuu siitä, että ihmisten perusoikeudet toteutuvat kaikkialla.
- Vahvistamme lasten sivistyksellisten perusoikeuksien yhdenvertaista toteutumista. Vastuu koulutuspalveluista edellyttää riittävän laajaa väestöpohjaa. Tämä voi toteutua koulutuksen järjestäjätahon hakeutumisella joko järjestämisyhteistyöhön kuntalain sallimien yhteistoiminnan keinoin tai kuntaliitokseen.
- Valtionosuusjärjestelmä on uudistettava vastaamaan kuntien uutta roolia ja tehtäviä. Kuntien täytyy myös päästä hyötymään onnistuneesta elinvoiman kehittämisestä. Siksi kunnissa syntyvästä verotulosta, jonka syntymiseen kunta voi päätöksillään vaikuttaa, mahdollisimman suuren osan pitää jäädä kunnan omaan käyttöön. Samaan aikaan tulee huomioida kaikkien kuntien elinvoima ja kuntien välinen rahoituksen tasapaino.
- Uutena tehtävänä kunnille tulee vastuu työvoimapalveluista vuoden 2025 alusta. TE-palvelujen siirto kunnille tuo palvelut lähemmäksi asiakkaita. Kuntien edellytykset tarjota asiakkaille kohdennettuja ja paikallisten työmarkkinoiden tarpeisiin sopivia palveluja on varmistettava.
- Maailma ympärillämme on monella tapaa murroksessa. Muuttuneen turvallisuustilanteen johdosta myös kuntien edellytykset valmiuteen ja varautumiseen on turvattava.
Vastuullinen, ammattimainen ja tehokas tulevaisuuden maaseutupolitiikka
Suomen hyvinvointi perustuu merkittävältä osin luonnonvarojen jalostamiseen. Luonnonvarat ja niitä jalostava teollisuus pitkine arvoketjuineen ovat enimmäkseen muualla kuin kaupunkikeskuksissa. Nykyään ymmärretään entistä vahvemmin, että luonnonvarojen käytön on oltava kestävää. Se tarkoittaa niin alkutuotannon, logistiikan kuin valmistusprosessien virittämistä mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittaviksi. Maaseudun elinvoimaisuus ei ole pelkästään alkutuotannon, teollisuuden ja matkailun varassa. Hyvät tietoliikenneyhteydet ja vahva osaaminen mahdollistavat yhä laaja-alaisemman elinkeinotoiminnan paikasta riippumatta. Maailmanlaajuiseen menestykseen voi ponnistaa mistä tahansa.
- Puhdas kotimainen ruoka turvallisilla, ajanmukaisilla menetelmillä
- Suomalainen maataloustuotanto tuottaa laadukasta, puhdasta ruokaa. Tulevaisuudessa me tarvitsemme niin luomutuotantoa, tavanomaista tuotantoa kuin tieteelliseen jalostukseen perustuvaa tuotantoa.
- Asetamme kasvis- ja hyönteisproteiinin reilulle pelikentälle suhteessa maito- ja lihatuotteisiin. Uudistamme sekä kansallisia että EU:n maataloustukia asteittain siten, että tukipolitiikan keinoilla edistetään ilmastoystävällistä tuotantoa. Epäterveellisten ja ympäristöä rasittavien tuotteiden tukemista on karsittava.
- Maataloudella on merkittävä rooli myös ilmastonmuutoksen torjunnassa ja hiilensidonnassa. Megatrendeihin vastaaminen ja eettisyys korostuvat jatkuvasti enemmän.
- Ravinnevalumia ehkäiseviä toimia edistetään yhteistyössä maatalousyrittäjien kanssa.
- Helpotamme työvoiman saatavuutta muun muassa kansainvälistä rekrytointia edistämällä.
- Maataloustuotanto on ammattimaista elinkeinotoimintaa
- Kokoomuslainen näkemys suomalaisen maanviljelyselinkeinon tulevaisuudesta perustuu riittävän vahvoihin ja elinkelpoisiin tiloihin. Tätä tukee alan tuottavuuskehitys, uuden teknologian hyödyntäminen ja alan omien vahvuuksien hyödyntäminen.
- Maatalouden tukijärjestelmän tavoitteena tulee olla kannattavan, laadukkaan ja ympäristöystävällisen kotimaisen ruuantuotannon edistäminen.
- Kansainväliselle huipulle nousevat laatutuotteet ovat yhä merkittävämpi osa menestyvän suomalaisen maaseudun tarinaa. Meidän on helpotettava niiden syntymistä ja kasvamista esimerkiksi keventämällä sääntelyä ja muuttamalla verotusta kannustavammaksi.
- Viljelijöiden kuten muidenkin yrittäjien on voitava keskittyä ydintoimintaansa eli tuotantoon. Meidän on poistettava kotimaista alkuperää olevat tarpeettomat hallinnolliset rasitteet, ja esimerkiksi tukiprosesseihin liittyvät toiminnot on sähköistettävä niin pitkälle kuin mahdollista.
- Painotamme kaikkien tuotantoeläinten kohdalla entistä enemmän niiden hyvinvointia, hyvää kohtelua sekä toiminnan kaikinpuolista läpinäkyvyyttä yleisen hyväksyttävyyden varmistamiseksi.
- Metsien talouskäytön ja luontoarvojen välinen tasapaino on säilytettävä
- Metsäpolitiikan päätöksenteon on pysyttävä kansallisella tasolla. Metsäomaisuutta koskee yksityisomaisuuden suoja, ja siitä meidän on pidettävä tiukasti kiinni.
- Metsien hoidon ja niiden kestävän talouskäytön sekä alueiden elinvoiman kannalta meidän on välttämätöntä huolehtia tieverkon kunnosta.
- Kunnossa pidetty tieverkko edistää myös metsien saavutettavuutta muissa tarkoituksissa, jollaisia ovat esimerkiksi marjastus, metsästys ja erilainen virkistyskäyttö. Näillä kaikilla on myös taloudellista merkitystä.
- Suomalaisten metsänomistajien tekemä metsänhoito kestää kriittisenkin tarkastelun, ja näin on oltava jatkossakin. Tulevaisuudessa painottuvat menetelmät, jotka edistävät hiilensidontaa sekä vähentävät päästöjä ja valumia.
- Kasvava ja hyvin hoidettu metsä sitoo hiiltä. Metsien hiilinielun ylläpitämisestä ja kasvattamisesta on voitava syntyä tulonmuodostusta. Me selvitämme tasapainoiset ohjauskeinot, joilla metsien kasvua ja hiilensidontaa voitaisiin vahvistaa.