Edustajistovaalit
2020
Kiitos kaikille kokoomusta äänestäneille!
Kokoomus sai yhteensä 17 edaattoria vuoden 2020 edustajistovaaleissa, kahdeksan HYY:n ja TREY:n edustajistoon, yhdeksän ammattikorkeakouluihin.
Edustajistovaaliteemat:
Eihän tässä ole mitään järkeä!
Opiskelijoiden työntekoa rajoitetaan matalilla tulorajoilla ja läsnäolopakoilla. Psykologillekin joutuu jonottamaan jopa vuoden.
Opiskelijoiden tulee voida keskittyä opiskeluun, ja hyvä turvaverkko esimerkiksi mielenterveysongelmien varalta on turvattava terapiatakuulla. Mahdollistetaan kuitenkin työnteko opiskelun ohella niille, jotka töitä haluavat tehdä. Luovutaan siis turhista läsnäolopakoista ja nostetaan tulorajoja!
Tule mukaan tekemään muutosta! Äänestä edarivaaleissa.
Mahdollistetaan etäopiskelu
Haluamme yksilöllisempiä mahdollisuuksia opiskeluun, sillä jokainen opiskelija on erilainen. Ajasta ja paikasta riippumattoman opiskelun on oltava aito vaihtoehto. Opiskelijoiden on voitava yhdistää opiskeluun vaivattomasti työ, perhe ja harrastukset. Opintoja on voitava suunnitella ja toteuttaa joustavasti kunkin henkilökohtaisen elämäntilanteen mukaan.
Etänä suoritettavien tutkintojen määrää tulee kasvattaa entisestään ja luentojen läsnäolosääntöjä löyhentää. On selvää, että esimerkiksi laboratoriokursseja ei voi suorittaa etänä, mutta kaikkien pakottaminen osallistumaan massaluennoille ei ole tarpeenmukaista.
Nostetaan opintotuen tulorajoja 50 %
Opiskelijoiden tulee voida keskittyä opiskeluun. Osa opiskelijoista olisi kuitenkin valmiita tekemään enemmänkin töitä, mutta varsin matala opintotuen tuloraja rajoittaa työntekoa merkittävästi. Tyypillisesti tuloraja on n. 12 500 euroa vuodessa; 696 euroa yhdeksänä tukikuukautena ja 2 078 euroa tuettomina kuukausina, kuten kesällä. Keskimäärin useampi kuin joka kymmenes opiskelija tienaa tulorajoja enemmän ja keskimääräinen takaisin maksettava summa on 1300 euroa.
Nostetaan opintotuen tulorajaa 50 prosentilla, ja mahdollistetaan halukkaille työnteolla oman elintason parantaminen. Tulorajojen nosto lisäisi julkisyhteisöjen nettotuloja 6 miljoonalla eurolla vuodessa.
Taataan hyvät mielenterveyspalvelut
Työntekoon tulee kannustaa, mutta yhtä lailla on pidettävä huolta opiskelijoiden jaksamisesta ja mielenterveydestä. Jopa 30 prosenttia opiskelijoista kokee tai on kokenut psyykkisiä oireita ja 7 prosenttia kärsii masennuksesta. Mielenterveysongelmat ovat myös myös nousseet yleisimmäksi syyksi sairauspäivärahan saamiselle sekä työkyvyttömyyseläkkeelle.
Toteutetaan terapiatakuu ja turvataan YTHS:lle paremmat resurssit mielenterveysongelmien hoitoon.