Miten
kokoomus
kehittäisi
hyvinvointialueiden
palveluita?
Miten kokoomus kehittäisi hyvinvointialueiden palveluita? Mitä mieltä kokoomus on valinnanvapaudesta? Miten kokoomus suhtautuu digitaalisiin palveluihin? Miksi kokoomus vastustaa maakuntaveron käyttöönottoa?
TÄMÄ SIVU ANTAA VASTAUKSIA näihin kysymyksiin. Sisällöt perustuvat puolueen linjauksiin ja vakiintuneisiin kokoomuslaisiin näkemyksiin sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluiden kehittämisessä.
Hyvinvointialueet ovat erilaisia, ja vaalit käydään jokaisella alueella erikseen. Jokainen kokoomuslainen ehdokas ja päättäjä muodostaa mielipiteensä itse, eivätkä ne aina välttämättä ole linjassa näiden vastausten kanssa. Ja se on ihan okei!
Kokoomus kokoaa nimensä mukaisesti erilaisesti ajattelevia suomalaisia samaan kansanliikkeeseen. Meitä kokoomuslaisia yhdistävät samat perusarvot, mutta yksittäisissä kysymyksissä löytyy myös näkemyseroja. Se on ollut vahvuutemme jo yli sadan vuoden ajan – ja on myös tästä eteenpäin!
1. Hyvinvointialueet yleisesti
Mitä mieltä kokoomus on hyvinvointialueista?
Hyvinvointialueet on perustettu, jotta sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuu olisi nykyisiä kuntia suuremmilla ja vahvemmilla organisaatioilla. Kokoomus haluaa lähteä rakentamaan nyt perustettuja alueita sellaisiksi, että ne toteuttavat palvelut mahdollisimman laadukkaasti ja samalla tehokkaasti, jotta suomalaisten verorasitus ei kasvaisi. Se vaatii osaavaa johtamista, vahvaa ymmärrystä taloudesta, jatkuvaa vertailua tehokkaimpiin alueisiin sekä toimintatapojen kehittämistä. Nykyaikaiset välineet ja järjestelmät on otettava ennakkoluulottomasti käyttöön.
Mihin asioihin kokoomus haluaa keskittyä sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisessa?
Kokoomuksen kärkitavoite on saada ihmiset jonoista hoitoon. Ei ole kestävää, että terveyspalveluihin päästäkseen joutuu odottamaan viikko- tai kuukausitolkulla. Tähän pääsemiseksi on monia keinoja: Julkisen palveluntuottajan oma toiminta on organisoitava mahdollisimman sujuvaksi. Yksityiset ja järjestömuotoiset palveluntarjoajat on kytkettävä mahdollisimman laajasti mukaan tarjoamaan vaihtoehtoja. Palveluseteliä on hyödynnettävä laajasti. Etä- ja digipalvelut on otettava kattavasti käyttöön.
Mihin asioihin kokoomus haluaa keskittyä pelastuspalvelujen kehittämisessä?
Pelastuspalveluissa Kokoomuksen ykköstavoite on huolehtia riittävällä rahoituksella, koulutuksella ja henkilöstöresursseilla, että pelastus- ja ensihoitopalvelut ovat nopeasti ja yhdenmukaisesti saatavilla ympäri Suomen. Esimerkiksi sopimuspalokuntien rooli ja asema on turvattava. Pelastustoimella on oltava selkeä ja vahva asema tulevien hyvinvointialueiden organisaatioissa, jotta ne eivät jää sosiaali- ja terveyspalveluiden jalkoihin.
2. Palveluiden monituottajuus ja valinnanvapaus
Miksi kokoomus kannattaa valinnanvapautta ja mitä se tarkoittaa?
Kokoomuksen mielestä ihmisellä itsellään on oltava mahdollisimman laajat mahdollisuudet vaikuttaa oman elämänsä ja arkensa tärkeisiin asioihin. Oikeus valita, mistä hakee tarvitsemansa sosiaali- ja terveyspalvelut, on siinä tärkeässä roolissa. Tällä on myönteinen vaikutus myös palveluiden laatuun. Kun palveluiden käyttäjällä on mahdollisuus halutessaan vaihtaa palveluiden tarjoajaa, kaikilla on vahva motivaatio pitää laatu ja käyttäjäystävällisyys korkealla tasolla ja kehittää sitä jatkuvasti paremmaksi.
Mitä mieltä kokoomus on sosiaali- ja terveyspalvelujen ulkoistamisesta?
Kokoomukselle tärkeää ei ole se, tuottaako palvelut hyvinvointialue omana toimintanaan vai sote-alan yritys tai järjestö. Olennaista on, että palvelut ovat laadukkaita ja saatavilla silloin, kun niitä tarvitaan. Ulkoistaminen on yksi keino muiden joukossa varmistaa, että palveluita on saatavilla ja että ne voidaan tuottaa veronmaksajien kannalta mahdollisimman järkevällä ja kustannustehokkaalla tavalla.
Ajaako kokoomus sote-yritysten asiaa?
Ei. Kokoomus ajaa palveluiden käyttäjien sekä veronmaksajien asiaa. Tärkeintä on palveluiden korkea laatu ja hyvä saavutettavuus sekä niiden toteuttaminen mahdollisimman kustannustehokkaasti, jotta veroja ei tarvitsisi korottaa.
Me kokoomuslaiset luotamme siihen, että paras lopputulos saavutetaan hyvinvointialueen, yritysten ja sote-järjestöjen saumattomalla yhteistyöllä. Ei ole merkitystä sillä, mikä taho palvelut tuottaa. Kokoomukselle on tärkeintä, että palvelut ovat helposti saatavilla, kun niitä tarvitsee.
Kannattaako kokoomus palveluseteleiden laajempaa käyttöönottoa?
Kyllä. Palveluseteli on hyvä ja joustava tapa huolehtia siitä, että ihminen saa tarvitsemansa palvelut itselleen parhaiten sopivalla tavalla.
Kannattaako kokoomus ns. henkilökohtaista budjetointia?
Kyllä. Hyödyntäisimme esimerkiksi vammaisten henkilöiden sekä ikäihmisten palveluissa henkilökohtaista budjettia, jota asiakas voisi käyttää sovittujen reunaehtojen puitteissa toimintakykyä edistävien ja arkea helpottavien palveluiden hankkimiseen.
3. Palveluiden kehittäminen
Miten kokoomus kehittäisi ikäihmisille suunnattuja sosiaali- ja terveyspalveluita?
Ei ole vain yhtä tapaa elää vanhuutta, ja siksi ikäihmisten palveluissa tärkeää on monipuolisuus. Kokoomus haluaa turvata hyvän vanhuuden niin, että kotonaoloa tuetaan erilaisin keinoin, mutta kun aika on, myös tehostetun hoidon piiriin pääsee. Kokoomus hyödyntäisi esimerkiksi henkilökohtaista budjetointia vanhuspalvelujen toteuttamisessa.
Miten kokoomus kehittäisi lasten, nuorten ja perheiden palveluita?
Kokoomus haluaa turvata lapsiperheille riittävät tukipalvelut arjen helpottamiseksi ja lastensuojelun raskaiden palveluiden tarpeen ennaltaehkäisemiseksi. Neuvolapalveluissa on tavoiteltava sitä, että perhe tapaisi saman ammattilaisen käynneillään, jolloin perheen taustoja ei tarvitse joka kerta avata uudelleen. Nuorten palveluissa Kokoomus panostaisi moniammatilliseen matalan kynnyksen palveluihin ja ennaltaehkäiseviin toimiin, kuten etsivään nuorisotyöhön.
Miten kokoomus kehittäisi päihde- ja mielenterveyspalveluita? Kannattaako kokoomus terapiatakuuta?
Kokoomus kannattaa terapiatakuun käyttöönottoa ja on sitä esittänyt jo useassa vaihtoehtobudjetissaan. Terapiatakuun lisäksi keskeistä on ennaltaehkäiseviin ja matalan kynnyksen palveluihin panostaminen. Mitä varhaisemmassa vaiheessa saa apua, sitä parempi se on niin yksilölle kuin yhteiskunnalle.
Miten kokoomus suhtautuu ennaltaehkäiseviin palveluihin?
Kokoomus haluaa panostaa erityisesti ennaltaehkäiseviin palveluihin, sillä mitä varhaisemmin ongelmat hoidetaan kuntoon, sitä vähemmillä inhimillisillä ja taloudellisilla kustannuksilla selvitään. Ennaltaehkäisyn lisäksi tärkeä osa kokonaisuutta on myös kuntoutus sekä omaehtoinen terveyden edistäminen, kuten riittävä liikunta. Palveluihin hakeutumisen on oltava helppoa ja vaivatonta.
Mitä kokoomus ajattelee palveluiden digitalisoinnista?
Digitalisaation tuomat mahdollisuudet sote-palveluissa on hyödynnettävä vielä nykyistä paremmin. Esimerkiksi lääkäri-chatit ovat hyvä keino lyhentää jonoja ja sujuvoittaa palvelun saantia.
Haluaako kokoomus keskittää palveluita ja lakkauttaa pienten kuntien terveysasemat?
Kokoomukselle tärkeintä on, että palvelua saa silloin kun sitä tarvitsee - ajasta ja paikasta riippumatta. Tärkeintä on palvelut, ei palveluverkko. Pelkkien seinien rakentamisen sijaan Kokoomus haluaa ottaa kaikki palveluntarjonnan keinot käyttöön: esimerkiksi etävastaanotot, digitalisaation ja sote-bussit.
Onko kokoomus huolissaan sote-palveluiden laadusta?
Olemme järkyttyneitä esimerkiksi julksuuteen tulleista hoivakotien epäkohdista ja laiminlyönneistä. Meille on tärkeää, että sosiaali- ja terveyspalvelujen laatua valvotaan palvelun tuottajasta riippumatta. Laiminlyönteihin on oltava nollatoleranssi - oli kyse julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin tuottamasta palvelusta. Havaittuihin epäkohtiin on aina puututtava asiaan kuuluvalla vakavuudella.
4. Henkilöstön riittävyys ja työhyvinvointi
Miten Kokoomus vastaa hoitajapulaan?
Hoitajapulaan ei ole yhtä autuaaksi tekevää ratkaisua, vaan kyse on kokonaisuudesta. Alan houkuttelevuutta ja työn mainetta on parannettava panostamalla työhyvinvointiin, johtamiseen ja työssä jaksamiseen.
Hoitohenkilökunnan koulutusmääriä on harkitusti nostettava eri koulutustasoilla tarpeiden mukaan. Hoiva-avustajien käytön rajausta on selkeytettävä niin, että samat säännöt pätevät yksityisellä ja julkisella puolella. Lisäksi Kokoomus kannattaa työperäisen maahanmuuton nykyistä parempaa käyttöä hoitohenkilökunnan riittävyyteen vastaamisessa.
Miten Kokoomus pitäisi huolta hyvinvointialueiden henkilöstön riittävyydestä?
Kokoomus haluaa, että työskentely sosiaali-, terveys- ja pelastusaloilla on houkuttelevaa. Tähän on monta keinoa. Hyvinvointialueilla on panostettava henkilöstön työhyvinvointiin ja työssä viihtymiseen. Olennaista on myös se, että aloille koulutetaan riittävästi osaavaa työvoimaa.
Suhtaudumme positiivisesti myös työperäiseen maahanmuuttoon, jota tulemme väistämättä tarvitsemaan, kun Suomi ikääntyy ja työikäinen väestömme supistuu. Ulkomailta rekrytoitujen työntekijöiden osalta on tietenkin varmistettava mm. riittävä kielitaito ja Suomeen soveltuva ammattiosaaminen tarvittaessa täydennyskoulutuksen avulla.
Kannattaako Kokoomus hoitajien palkankorotuksia?
Lähtökohtaisesti palkkakysymykset kuuluvat työmarkkinapöytiin, eivät poliitikoille. Selvää kuitenkin on, että palkan pitää vastata ammattilaisen osaamista, työn kuormittavuutta ja vaativuutta. Jos näin ei ole, palkkakysymystä on tarkasteleva.
Miten Kokoomus parantaisi hyvinvointialueen henkilöstön työhyvinvointia?
Kokoomus panostaisi hyvinvointialueilla hyvään johtamiseen, toimintatapojen kehittämiseen ja palkkausjärjestelmän kannustavuuteen henkilöstön työhyvinvoinnin ja työssä viihtymisen parantamiseksi. Meidän mielestämme työntekijöitä ja työyhteisöjä on syytä palkita hyvistä suorituksista.
On tärkeää, että hyvinvointialueen työntekijät voivat keskittyä osaamistaan vastaaviin työtehtäviin. Lääkärin aika ei saa kulua lomakkeiden täyttämiseen, vaan potilaiden palvelemiseen. Hoitajien työaika taas on ohjattava hoitotyöhön. Tarvittaessa työntekijöiden työnjakoa on tarkistettava.
5. Hyvinvointialueiden talous
Miten Kokoomus rahoittaisi vaalilupauksensa?
Kokoomus haluaa, että hyvinvointialueen palvelut tuotetaan niin kustannustehokkaasti, että rahaa jää myös harkittuihin lisäpanostuksiin palveluiden saatavuuden ja laadun parantamiseksi. Siksi ottaisimme palveluiden tuottamiseen mukaan myös yrittäjät, yritykset ja sote-alan järjestöt.
Hyvinvointialueiden palvelutuotannossa on edistettävä reilun kilpailun ja toimivien markkinoiden syntymistä. Hankintoja on toteutettava niin, että myös pienemmillä yrityksillä on mahdollisuus osallistua kilpailutuksiin. Alueilla on samalla varmistettava, että käytössä on riittävä hankintaosaaminen. Fiksusti toteutetut hankinnat säästävät rahaa.
Hyvinvointialueilla ei ole mahdollisuutta rahoittaa toimintaansa velanotolla tai veroja nostamalla, vaan niiden rahoitus tulee suoraan valtiolta. Hyvinvointialueiden on saatava tuotettua palvelut sillä rahamäärällä, joka niille on annettu. Siksi kokoomus ei ole vaalikampanjassaan lähtenyt epärealistiseen kilpalaulantaan uusista menokohteista.
Jokaiselta puolueelta ja ehdokkaalta, joka lupaa uusia ja parempia palveluita, voi kysyä, mistä tuo rahat niiden rahoittamiseksi otetaan. Tähän pitäisi myös löytyä vastaus.
Haluaako Kokoomus leikata hyvinvointialueiden palveluista?
Sote-uudistuksen alkuperäisenä tavoitteena oli parantaa ihmisten hoitoonpääsyä sekä hillitä sote-kustannusten nopeaa kasvua. Hallituksen maakuntamalli ei tuo suoraan parannusta kumpaankaan, vaan kyse on pitkälti vain uuden hallinnon rakentamisesta. Varsinainen sote-uudistus tehdään aluevaalien jälkeen hyvinvointialueilla.
Kokoomus ei halua juustohöylätä kaikille suomalaisille tärkeistä sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista. Haluamme, että palveluiden laatua ja kustannustehokkuutta parannetaan esimerkiksi palveluiden digitalisoinnin ja monituottajuuden keinoin.
Meille ei ole väliä, tuottaako palvelun hyvinvointialue, yritys tai yrittäjä vai sote-alan järjestö. Tärkeintä on, että palvelut on tuotettu laadukkaasti ja kustannustehokkaasti. Emme halua, että hyvinvointialueiden huonosti hoidetun talouden takia suomalaisten palvelut kärsivät, verotaakka kasvaa tai valtion velkaantuminen kiihtyy.
Miksi Kokoomus vastustaa maakuntaveroa?
Kokoomus sanoo ei maakuntaverolle, sillä sen käyttöönotto johtaisi hyvin todennäköisesti suomalaisen työn verotuksen kiristymiseen. Tätä mieltä ovat sekä suomalaisten enemmistö että parlamentaarinen maakuntaverokomitea ja useat asiantuntijat. Korkea ansiotuloverotus on jo nykyisin Suomen verotuksen suurimpia ongelmia.
Mitä mieltä Kokoomus on terveyspalvelujen asiakasmaksuista?
On järkevää, että palveluita käyttävä maksaa itse pienen omavastuun. Tietyin edellytyksin maksuista on voitava jatkossakin vapauttaa. Kokoomus on vaihtoehtobudjetissaan 2022 esittänyt, että kunnille osoitettaisiin rahoitusta alle 18-vuotiaiden asiakasmaksujen poistamiseksi. Jokainen ansaitsee saada tarvitsemansa hoitoa varattomuuden estämättä.
Lisätietoja
Kokoomuksen aluevaaliohjelma:
https://www.kokoomus.fi/kokoomuksen-aluevaaliohjelma-2022/
Kokoomuksen vaihtoehtobudjetti:
https://www.kokoomus.fi/kestavan-tulevaisuuden-vaihtoehto/
Kokoomuksen tavoiteohjelma:
https://www.kokoomus.fi/kokoomus-k62020/