
Yksityinen ja julkinen rinnakkain – Varhaiskasvatuksen palveluseteli lisää perheiden valinnanvapautta
Julkaistu:
Aamu alkaa usein kiireellä. Pienet tossut etsivät pariaan, puuro jäähtyy pöytään ja reppuun sujahtaa unilelu. Vanhemmat toivovat, että lapsen päivä alkaa lempeästi – turvallisessa ympäristössä, jossa häntä kuunnellaan ja kannustetaan. Varhaiskasvatus ei ole vain hoitoa vanhempien ollessa töissä tai opiskelemassa. Se on uuden oppimista, läsnäoloa ja maailman ihmettelyä yhdessä maailman parhaiden ammattilaisten kanssa.
Lapsen päiväkodin aloitus voi monissa perheissä aiheuttaa myös epävarmuutta. Löytyykö varhaiskasvatuspaikka tarpeeksi läheltä ja miten arki toimii vanhempien palatessa takaisin työelämään? Varhaiskasvatuksen palvelusetelillä takaamme perheille valinnanvapauden löytää juuri omaan arkeensa toimiva vaihtoehto. Palvelusetelin uudistaminen ei ole vain tekninen muutos – se takaa kaikenlaisille perheille valinnanvapauden lastensa varhaiskasvatuspaikkaa valittaessa.
Nykyään varhaiskasvatuksessa on sovellettu lakia sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelistä, vaikka varhaiskasvatuksen järjestämisvastuu on kunnilla, ei hyvinvointialueilla. Uudistettu laki ei luo velvoitetta kunnille ottaa palveluseteliä käyttöön, eikä sillä määritetä valtakunnallisia kattoja tai minimejä palvelusetelin arvoon. Kunnissa palveluseteleiden käyttöönotolla on kuitenkin nähty olleen positiivia vaikutuksia tarjonnan lisääntyessä ja samaan aikaan se vähentää kuntien painetta rakentaa uusia päiväkoteja kohonneeseen kysyntään. Julkinen ja yksityinen siis tukevat toisiaan, ja voimme entistä paremmin vastata kasvavaan päivähoitopaikkojen tarpeeseen.
Palvelusetelin uudistamisella voimme turvata varhaiskasvatuspaikan tutusta asuinympäristöstä läheltä kotia. Etenkin suurissa kaupungeissa julkisen puolelta tarjottu päiväkotipaikka voi sijaita pitkänkin matkan päästä kotoa tai vanhempien työpaikasta. Tämä luonnollisesti johtaa pidempiin päiväkotipäiviin ja voi lisätä lapsen henkistä ja fyysistä kuormitusta suhteettomasti. Jatkossa yksityinen varhaiskasvatus voi olla yhä toimivampi osa kuntien palveluntarjontaa. Palvelusetelilainsäädännön avulla helpotamme varhaiskasvatuksen saatavuutta, sekä myös uusien päiväkotien rakentamista uusilla, nopeasti kasvaville asuinalueille.
Yksityinen varhaiskasvatus ei ole kilpailija, vaan tukee julkista palveluntarjontaa. Uskomme siihen, että paras päätös syntyy, kun perheillä on vapautta ja vaihtoehtoja. Tärkeintähän kuitenkin on aina se, että varhaiskasvatuksen piiriin pääsee, eikä niinkään se, kuka palvelun järjestää.
Suomalainen varhaiskasvatus on maailman parhaita – ja sen kuuluu olla kaikkien saavutettavissa. Me Kokoomuksessa haluamme, että jokaisella lapsella on oikeus laadukkaaseen hoivaan, oppimiseen ja kasvuun, riippumatta vanhempien lompakon paksuudesta tai postinumerosta.
Henrik Vuornos, kansanedustaja