
Mia Laiho: Tekoja arvokkaan ja turvallisen vanhuuden puolesta
Julkaistu:
Kokoomuksen ryhmäpuhe välikysymyskeskusteluun arvokkaasta vanhuudesta ja vanhusten hoivan tilanteesta. Muutokset puhuttaessa mahdollisia.
Vanhuus ei saa tarkoittaa taistelua palveluista tai pelkoa siitä, saako tarvitsemaansa hoivaa. Vanhuus ei saa tarkoittaa yksinäisyyttä. Jokaisella on oikeus ikääntyä turvallisesti, arvokkaasti ja elää omannäköistä elämää mahdollisimman pitkään.
Meillä kaikilla on muistoja isovanhemmistamme, vanhemmistamme, ikääntyneistä läheisistämme. Olemme nähneet, kuinka he ovat rakentaneet tämän maan, tehneet työtä ja kasvattaneet seuraavan sukupolven. Nyt on meidän vastuullamme varmistaa, että he saavat viettää elämänsä viimeiset vuodet arvokkaasti ja turvallisesti.
Oma lääkäri on ikääntyneelle kullanarvoinen
Päivystyslääkärinä toimiessani näin liian usein vanhuksia, joille koti ei ollut enää inhimillinen paikka asua. Olen tavannut omaishoitajia, jotka ovat uupuneet kohtuuttomasti, koska tuki on ollut riittämätöntä. Tämä ei saa olla suomalaisen vanhuuden kuva.
Meille kokoomuksessa arvokas vanhuus on sitä, että saa asua omassa kodissaan niin pitkään kuin mahdollista. Arjen avun ja tuen pitää olla saatavilla kotiin tarpeen mukaan ja niin kauan, kuin se on mahdollista. Tarpeiden muuttuessa palveluiden pitää kasvaa porrasmaisesti. Omalle lääkärille pitää päästä, kun sille on tarve. Oma lääkäri tuo turvaa ja jatkuvuutta.
Kokoomus haluaa myös, että lääkärinsä saisi valita ja että hänelle pääsisi nopeasti. Yli 65-vuotiaiden valinnanvapauskokeilulla tuetaan myös tavoitetta puuttua terveysongelmiin ajoissa. Toimintakyvyn säilyminen ja puuttuminen terveysongelmiin jo varhaisessa vaiheessa ehkäisee päivystyskäyntejä ja sairaalajaksoja. Kotisairaalan palveluja tulee olla saatavilla kaikilla hyvinvointialueilla ja kivunhoidon sekä saattohoidon laadukasta riippumatta hoitopaikasta.
Etelä-Savon erinomainen esimerkki
THL ennakoi, että ikääntyneiden palveluja tarvitsevien määrä kasvaa nykyisestä 33 000:lla asiakkaalla vuoteen 2027 mennessä. Siis vuoteen 2027 mennessä! Nämä haasteet eivät ole kaukaisia, ensi vuosikymmenen lopulla tapahtuvia – vaan haasteet ovat nyt käsissämme. Siksi myös ratkaisuja tarvitaan tässä ja nyt.
Yle uutisoi maanantaina Pappilanrannan palvelukodista Etelä-Savossa. Se on esimerkki uudesta tavasta järjestää vanhusten hoito: eriasteiset hoivamuodot on sijoitettu hyvin lähelle toisiaan. Hoivaa saa juuri sen verran kuin tarvitsee ja hoivamuodosta toiseen siirtyminen on helppoa. Meille tämä Etelä-Savon esimerkki osoittaa, että palveluita voi uudistaa ihmislähtöisesti ja toimivasti, kun siihen on tahtoa.
Meidän pitää paitsi kehittää palveluita kokonaisuutena Etelä-Savon esimerkin mukaisesti myös parantaa työn vaikuttavuutta. Vaikuttavuuden parantaminen ei tarkoita, että juostaan kovempaa, vaan juostaan parempaa reittiä määränpäähän.
Hyödyntämällä teknologiaa järkevästi ammattilaisten työtaakan helpottamiseksi, purkamalla työtä haittaavia normeja ja vähentämällä paperityötä esim. tekoälyn avulla voimme myös helpottaa hoitajien kokemaa eettistä kuormitusta. Eihän meidän sote-henkilöstömme ole hakeutunut alalle täyttääkseen lomakkeita vaan auttaakseen ihmisiä.
Hyvät keskustalaiset. Sen sijaan, että jäätte pitämään kiinni toimimattomista rakenteista ja vanhentuneista toimintatavoista, toivon, että myös teiltä löytyisi aitoa halua parantaa ja uudistaa ikäihmisten palveluita.
Välikysymyksen perusteella ette vaikuta kannattavan edes viime kaudella tekemiänne uudistuksia. Perusteettoman pelottelun sijaan antakaa alueiden sote-palveluille mahdollisuus uudistua tälle vuosituhannelle.
Vuokratyöhön ja velkarahaan nojaaminen ei ole kestävää
Sote-palveluiden on kehityttävä ajassa. Ei ole kestävää nojata loputtomasti vuokratyöhön ja velkarahaan, kun tiedämme, että suomalaisten palvelut kaipaavat pysyvää vahvistusta. Taloudesta huolehtiminen on myös hoivan turvaamista: se tarkoittaa uusimpia hoitomuotoja, parempaa lääkitystä ja sitä, että henkilöstöä voidaan palkata riittävästi.
Suomalaisten sote-palvelut eivät tarvitse yhtään tällaista kriisipuhetta kuten tämä välikysymys. Tarvitsemme sen sijaan ratkaisuja ja tekoja hyvinvointipalveluiden turvaamiseksi ja luottamuksen lisäämiseksi.