
Yhteisiä sääntöjä ei rikota ilman seurausta - Näin Orpon hallitus panostaa sisäiseen turvallisuuteen
Julkaistu:
Turvallisuus ei näy, kun kaikki on hyvin. Se on se näkymätön perusta, jonka varaan elämä rakentuu. Se antaa vanhemmalle rohkeuden päästää lapsi kouluun yksin. Se antaa vanhukselle mielenrauhan lähteä kauppaan, vaikka on jo pimeää. Se antaa yrittäjälle uskon, että hänen liikkeensä ikkunat säilyvät ehjinä.
Jokaisella suomalaisella on oikeus elää arkea ilman pelkoa – kotona, koulussa, työpaikalla ja julkisilla paikoilla. Turvallisuus ei synny itsestään, vaan se vaatii vahvaa tahtoa vastuulliseen päätöksentekoon, riittäviä resursseja ja vahvaa luottamusta viranomaisten ja kansalaisten välillä.
Kokoomus ei hyväksy harmaata aluetta laillisuuden ja laittomuuden välillä. Lait on tehty noudatettaviksi, ja yhteiset pelisäännöt ovat kaikkien turvaksi. Olipa kyse jengirikollisuudesta, huumeiden katukaupasta, järjestäytyneestä rikollisuudesta tai verkossa tapahtuvasta rikollisuudesta, viranomaisilla on oltava keinot puuttua tilanteisiin ajoissa ja tehokkaasti. Siksi päivitämme lainsäädäntöä vastaamaan nykyajan uhkiin – nopeasti ja ennakoivasti. Emme anna tilaa kehitykselle, jossa väkivalta, uhkailu ja pelottelu normalisoituvat.
Hallituskauden aikana tehdyt panostukset Suomen sisäisen turvallisuuden vahvistamiseksi ovat huomattavia. Kokoomusjohtoinen hallitus on nostanut poliisien määrärahoja merkittävästi ja kuluvalla hallituskaudella poliisien määrä tulee nousemaan 8000 poliisiin. Lisäksi vahvistamme suojelupoliisin ja Rajavartiolaitoksen rahoitusta ja lisäämme vankilapaikkoja. Kiristämme merkittävästi jengirikollisuuden rangaistuksia, jotta jokaisella kadulla voi kulkea pelotta.
Emme voi puhua sisäisestä turvallisuudesta unohtamatta rajoja. Suomella on oltava kyky suojata rajojaan ja estää järjestelmien väärinkäyttö. Rajaturvallisuuslaki vahvistaa maamme turvallisuutta itärajalla ja varmistaa itsemääräämisoikeutemme välineellistetyn maahanmuuton tilanteissa. Samaan aikaan takaamme, että aidosti hädänalaiset henkilöt saavat tarvittavan avun ja tuen suojaa hakiessa.
Turvallisuus rakentuu ennaltaehkäisystä. Samalla kun kiristämme rangaistuksia vastaamaan paremmin yleistä oikeustajua, huolehdimme rangaistusajan jälkeisistä palvelujatkumoista ja hoito- ja kuntoutusohjelmien vaikuttavuudesta. Syrjäytyminen on usein ensimmäinen askel turvattomuuteen – sekä kokijan että yhteisön näkökulmasta. Siksi panostamme lasten ja nuorten hyvinvointiin säätämällä terapiatakuun ja vahvistamme turvallista oppimisympäristöä rajoittamalla kännyköiden käyttöä koulupäivien aikana. Yhteiskunta, joka tunnistaa riskit ajoissa ja tarjoaa tukea sitä tarvitseville, säästää inhimillisissä kärsimyksissä ja taloudellisissa kustannuksissa.
Suomi on yksi maailman turvallisimmista maista, mutta sekään ei ole itsestäänselvyys. Meillä on oikeus elää maassa, jossa rikollisuus ei voita, jossa nuoria ei houkutella katujengeihin ja jossa jokainen tietää saavansa viranomaisilta apua, kun sitä tarvitsee. Jokainen euro, joka menee poliisin läsnäoloon, nuorten tukemiseen tai pelastustoimen valmiuteen, maksaa itsensä takaisin rauhallisempina öinä, ehjinä ihmisinä ja luottamuksena yhteiskuntaan.
Kokoomusjohtoinen hallitus rakentaa Suomea, jossa turvallinen arki on kaiken perusta. Se on arvo, jota puolustamme päättäväisesti, mutta sydän lämpimänä.
Pihla Keto-Huovinen, kansanedustaja