
Naisten terveyden vuoro on nyt
Julkaistu:
Tasa-arvoministerinä ja Kokoomusnaisten puheenjohtajana iloitsemme siitä, että varmaankaan koskaan aiemmin naisten terveys ei ole niin vahvasti huomioitu hallitusohjelmassa kuin Orpon hallituksen aikana. Vihdoinkin on naisten terveyden vuoro!
Kokoomusjohtoisessa hallitusohjelmassa nostetaan esiin niin vaihdevuodet, kuukautissuojat kuin naisten runsaasti hyödyntämät terveydenhuollon Kela-korvauksetkin. Hallitus on esimerkiksi ryhtynyt toimiin, jotta vaihdevuosioireiden tunnistamista ja hyvää hoitoa edistetään terveydenhuollossa. Oireita tulkitaan usein väärin, jolloin hoito kohdistuu unettomuuteen, ahdistuneisuuteen ja masennukseen eikä perussyyhyn, ikään liittyviin hormonaalisiin muutoksiin. Vaihdevuosien hoidosta on valmistumassa asiantuntijoiden laatimana uusi Käypä hoito -suositus.
Tärkeä tasa-arvoteko on myös inkontinenssisuojien, kuukautissuojien ja lasten vaippojen siirtäminen alennettuun 14 prosentin arvonlisäverokantaan tammikuun alusta.
Hallitus korottaa lääkärikäyntien Kela-korvauksia helpottamaan hyvinvointialueiden hoitojonoja ja hoitovelkaa. Eduskunnassa on parhaillaan käsittelyssä uudistus, jolla gynekologien vastaanottokäyntien Kela-korvauksia korotetaan tuntuvasti. Tämä on tärkeää, koska gynekologisiin vaivoihin on vaikea saada apua julkisesta terveydenhuollosta. Palautamme myös hedelmöityshoitojen Kela-korvaukset korotettuina, jotta yhä useamman suomalaisen lapsitoive voisi toteutua.
Kela-korvauksiin tehdyt korotukset tekevät palveluista saavutettavimpia yhä useammalle naiselle. Fysioterapia palaa Kela-korvausten piiriin. Käynnistymässä on myös 65 vuotta täyttäneiden Kela-korvauspilotti, jonka avulla yksityisen puolen yleislääkäriin voi päästä julkisen terveyskeskuksen asiakasmaksun hinnalla.
Naisten terveyden erityispiirteet tulee ottaa paremmin huomioon tulevaisuuden terveyspalveluiden kokonaisuutta kehittäessä. Uskomme, että Omalääkäri-mallin tuominen osaksi suomalaista terveydenhuoltoa vahvistaa pitkäkestoisten ja luottamuksellisten hoitosuhteiden syntymistä ja täten parantaa myös naisten terveydenhuoltoa.
Sote-alalla työskentelevistä naisia on valtaosa. Myös sote-palveluista päättävissä aluevaltuustoissa naiset ovat enemmistö. Samaan aikaan kunnanvaltuustoissa naisia on vain 40,2 prosenttia. Kevään kunta- ja aluevaalit ovat hyvä mahdollisuus vaikuttaa naisten terveyteen ja hyvinvointiin.
Kuntapuolellekin tehtävää riittää - klassisena esimerkkinä liikuntapaikkarakentaminen. Saavatko tyttöjen joukkueet tasa-arvoisesti hallivuoroja? Investoidaanko kiekkohallien lisäksi naisvoimistelijoiden permantomattoihin?
Sillä on väliä, kuka päättää. Kun päätösten sukupuolivaikutukset on huolella arvioitu, rakennetaan tasa-arvoisia mahdollisuuksia sukupuoleen katsomatta.
Sanni Grahn-Laasonen, sosiaaliturva- ja tasa-arvoministeri
Pihla Keto-Huovinen, kansanedustaja, Kokoomusnaisten puheenjohtaja
Kirjoitus on julkaistu alun perin Kokoomusnaisten Suomen Nainen -lehdessä.