Virolainen: Makeis- ja limsavero korvattava sokeriverolla

? Sokerivero kohdistuisi makeisten, virvoitusjuomien ja jäätelön lisäksi myös muihin sokeripitoisiin tuotteisiin, kuten kekseihin, leivonnaisiin ja makeisiin jogurtteihin. Sokeriveron veropohja olisi laajempi ja näin tehokkaampi tapa torjua suomalaisten ylipainoa ja parantaa kansanterveyttä, Virolainen sanoo.

Sokeriveron toteuttamista on valtiovarainministeri Jyrki Kataisen toimeksiannosta ryhdytty selvittämään valtiovarainministeriössä jo puolitoista vuotta sitten. Tavoitteena on selvittää veroon liittyvät tekniset ongelmat ja EU-oikeudelliset kysymykset.

? Kokoomus korvaa mielellään makeis- ja virvoitusjuomaveron sokeriverolla, jos toteuttamiskelpoinen malli löytyy, Virolainen toteaa.

Kokoomus esittää palkka- ja eläkeveron sekä yhteisöveron alentamista osana työllistävää verouudistusta. Tämän vastapainoksi ympäristö- ja terveysperusteisia veroja on kiristettävä valtiontalouden tasapainottamiseksi ja käyttäytymisen ohjaamiseksi ympäristöä säästävään ja terveyttä edistävään suuntaan.

Sokeriveron terveysvaikutuksia koskeva Tampereen yliopiston, THL:n ja PT:n tutkimus julkistettiin torstaina. Terveysperusteisilla veroilla, kuten sokeriverolla, voidaan kaventaa tuloryhmien välisiä terveyseroja sekä vähentää yhteiskunnan terveydenhuoltokuluja.

? Sokeriverolla voitaisiin parantaa erityisesti suomalaisten lasten ja nuorten terveyttä. On todella hyvä, että veron vaikutuksia kansanterveyteen on nyt tarkemmin selvitetty, Virolainen sanoo.