Virolainen: EU on enemmän kuin vapaakauppaliitto

”Euroopan unioni on paljon enemmän kuin vapaakauppaliitto. Se on samoin ajattelevien valtioiden arvoyhteisö, jossa yli muiden ovat oikeusvaltioperiaate, ihmisten perusoikeuksien kunnioittaminen ja rauhan aate”, kuvaili Kokoomuksen varapuheenjohtaja Anne-Mari Virolainen Eurooppalaisen Suomen järjestämässä Euroopparatikassa tänään. Hän muistutti, että Euroopan unioni on korvannut voimankäytön oikeudenkäytöllä. Tämä ei ole itsestään selvää joka puolella maailmaa.

Virolaisen mukaan Suomen äänen pitää kuulua parlamentissa kirkkaana myös tulevalla kaudella. ”Suomi hyötyy integraatiosta monin tavoin, mutta unioni ei ole vielä valmis. Sääntöperustaisuutta on vahvistettava ja toiminnan on oltava reilua kaikille jäsenmaille”, Virolainen sanoo. Hänen mukaansa integraatiota voidaan syventää esimerkiksi pankkiunionin, energiamarkkinoiden ja digitaalisten sisämarkkinoiden osalta. ?Emme kannata liittovaltiota tai yhteisvastuullisia velkoja. Integraatiota syvennetään, koska se on suomalaisten etu?, Virolainen jatkaa.

Virolaisen mukaan kaikkien puolueiden yhteisenä haasteena on nostaa äänestysaktiivisuutta eurovaaleissa. Viime vaaleissa vain 40,3 % suomalaisista käytti äänioikeuttaan. ”Parlamentin päätöksillä on paljon vaikutusta ihmisten jokapäiväiseen elämään. Emme ehkä aina edes muista, kuinka paljon hankalampaa esimerkiksi matkustaminen, työssäkäynti tai opiskelu muissa Euroopan maissa oli aikaisemmin”, Virolainen muistuttaa.