Virkkunen: Urpilaisella outoja väitteitä

Eniten Virkkusta huolestuttaa, ettei yksikään Urpilaisen Kokoomuksen suuhun laittamista väitteistä pidä paikkansa.

– Olen hieman huolestunut, jos suuren suomalaisen puolueen puheenjohtaja keksii väitteitä ja syytöksiä omasta päästään ilman totuuspohjaa.

Urpilainen väitti, että Kokoomus olisi pelotellut SDP:n vaatimuksen ilmaisesta päivähoidosta tarkoittavan perheille pakkoa viedä lapset päivähoitoon.

– Omituinen väite Urpilaiselta. Tällaista pakkoa ei ole kukaan Kokoomuksessa väittänyt, toteaa Kokoomuksen varapuheenjohtaja Henna Virkkunen. Tietenkin täysi maksuttomuus houkuttelisi entisestään viemään lapset hoitoon kotona huolehtimisen sijaan.

Urpilainen väitti myös, että Kokoomus olisi pitänyt maksutonta päivähoitoa mahdottomana. Urpilainen vähättelee maksuttomuudesta koituvaa hintaa ja esittää samalla maksujen menetyksen kompensoimista valtion pussista täysimääräisesti.

– Kokoomus ei ole väittänyt maksuttomuutta mahdottomaksi. Urpilainen väittää siten tässäkin omiaan. Olemme vain kertoneet, että se maksaisi valtavasti. Kokoomus laittaisi siitä koituvat 260 miljoonan euron kustannukset mieluummin kaikkein vaikeimmassa asemassa olevien elämän helpottamiseen. Näitä ovat esimerkiksi yksinhuoltajien, monilapsisten perheiden, vähävaraisten, vammaisten, eläkeläisten sekä opiskelijoiden etuuksien ja palveluiden parantaminen, toteaa Virkkunen.

– Onko maksuttoman päivähoidon lasku sitten paljon, kun Urpilainen sen kustantaisi valtion pohjattomasta taikakirstusta, kysyy Virkkunen ja vertaa: summa on esimerkiksi samaa suuruusluokkaa kuin koko ympäristöministeriön hallinnonalan budjetti.

– Samalla Urpilaisen mitättömäksi leimaamalla 260 miljoonan euron summalla nostettiin tämän ja ensi vuoden budjeteissa pysyvästi kansaneläkkeitä, opintorahaa, opiskelijoiden tulorajoja, yksinhuoltajien ja monilapsisten perheiden lapsilisää, minimivanhempainrahoja sekä laajennettiin vammaisten oikeutta henkilökohtaiseen avustajaan, luettelee Virkkunen. Olisivatko nämä jääneet Urpilaisen vaihtoehdossa toteuttamatta?

Urpilainen myös leimasi vääräksi Kokoomuksen arvion, että päivähoitomaksujen poisto olisi tulonsiirto keski- ja hyvätuloisille perheille. Kuitenkin vain keski- ja hyvätuloiset maksavat hoidosta täyttä maksua. Pienituloiset ja esimerkiksi yksinhuoltajat maksavat hoidosta selvästi vähemmän tai iso osa ei ollenkaan.

– Niitä pienituloisia lapsiperheitä, joita yhteiskunnan varoilla juuri pitäisi auttaa, ei tämä Urpilaisen valtavan kallis uudistus auttaisi tippaakaan, toteaa Virkkunen. On kumma, jos maksuista säästyvä lisäraha ei olisi SDP:n mielestä kädenojennus keski- ja hyvätuloisille perheille, kun samaan aikaan veronalennuksien myötä säästyvät rahat ovat SDP:n mielestä kädenojennus näille tulonsaajille. Kyllä Urpilaisen logiikka tässä väittelyssä pettää.

– Ihmettelen myös Urpilaisen uutta ehdotusta, että päivähoidon kustannukset otettaisiin kunnilta valtiolle progressiivisen verotuksen piiriin. Samoja veronmaksajia ne valtion ja kunnan veronmaksajat ovat. Ei raha lisäänny siitä, että sitä siirrellään taskusta toiseen. Kyllä kunnan pitää päivähoito maksaa niin kauan kuin se sen järjestää. Vastuu lähipalveluista kuuluvat ihmisiä lähelle päätettäväksi.

– Urpilaisen oppositiopolitiikka tuntuu perustuvan paikkansa pitämättömiin väitteisiin ja jatkuvaan Kokoomuksen kimppuun käymiseen. Omaa vaihtoehtoista linjaa sieltä on vaikea löytää, Virkkunen toteaa.

Lisätietoja:

Henna Virkkunen
Kokoomuksen varapuheenjohtaja
GSM 050 512 1997


Kuvat