Vapaavuori Yle-maksusta: ”Budjetin ulkopuolinen rahoitus on myös sosiaalisesti oikeudenmukainen”

”Olen erityisen tyytyväinen siihen, että nyt saavutetulla, budjetin ulkopuolisella mallilla yli miljoona sinkkutaloutta pääsee noin puolta halvemmalla kuin aiemmin. Lisäksi malli on sosiaalisesti oikeudenmukainen eli pienituloisimmat saavat helpotetun maksun.”

Nykytilanteeseen verrattuna uudesta Yle-maksusta hyötyvät pienituloisten lisäksi noin miljoona yhden aikuisen kotitaloutta. Yhdeltä hengeltä kerätty summa vaihtelee 50?140 euron välillä tulotason mukaan.

”Suurimpia hyötyjiä ovat ne maksajat, jotka ovat tunnollisesti maksaneet tv-maksunsa tähänkin asti ja näin rahoittaneet vapaamatkustajien käyttämät Yleisradion sisällöt. Nyt maksuvastuuta saadaan hajautettua oikeudenmukaisemmin leveämmille hartioille.”

Sosiaalisesti oikeudenmukainen Yle-maksu, jossa maksu kerätään budjetin ulkopuoliseen tv- ja radiorahastoon on Kokoomuksen mielestä hyvä ratkaisu.

”Yleiskatteellinen budjettirahoitus olisi voinut nostaa monen keskituloisen osuuden Ylen rahoittamisesta kohtuuttoman korkeaksi ja vaarantaa Yleisradion riippumattomuuden.”

Vapaavuori huomauttaa, että haastavissa taloudellisissa tilanteissa Yleisradion rahoitus olisi kilpaillut samalla viivalla usean muun menon kanssa ja ollut muutenkin alttiimpi poliittisille suhdanteille. Nyt myös rahoitus saadaan pidempiaikaisesti turvattua. Yksityisten ja yritysten Yle-maksulla tv- ja radiorahastoon kerätään vuonna 2013 noin 500 miljoonaa euroa.

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat sopivat myös Yleisradion uusien palvelujen ennakkoarvioinnin kirjaamisesta lakiin. Hallintoneuvoston asioita siirretään valmisteltavaksi Yleisradion Oy:n ulkopuolelle, eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan yhteyteen. Myös Viestintäviraston roolia talouden valvonnassa korostettiin. Lisäksi julkisen palvelun määritelmä tarkentui.

”Pidän oikeana kehityssuuntana sitä, että julkista palvelua voidaan arvioida laajemmin viestintäpolitiikan näkökulmasta esimerkiksi Ylen tehtävien osalta. Julkisen palvelun valvontaan tuodaan nyt lisää riippumattomuuden elementtejä.”

Yle toimii koko maassa valtakunnallisena toimijana, mutta arvo pitää antaa myös paikalliselle, kaupalliselle medialle, joka auttaa omalla toiminnallaan julkisessa palvelussa, esimerkiksi paikallispolitiikan seuraamisessa, Vapaavuori mainitsee.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja on erityisen tyytyväinen, että vaikea asia saatiin ennen joulua kuntoon.

”Jos tämä olisi ollut helppo harjoitus, asia olisi ollut valmis varmasti aiemmin. Hyvä, että asia saatiin vihdoin ratkaistua. Suomella on tänä päivänä ja tulevaisuudessa kuitenkin suurimmat haasteet taloustilanteen ratkaisemisessa.”

Lisätiedot:
Jan Vapaavuori
jan.vapaavuori@eduskunta.fi


Kuvat