Työelämästä tehtävä äideille parempi, vaatii Kokoomus

Kokoomuslaiset kansanedustajat esittävät äitienpäivän alla erilaisia keinoja äitien ja naisten aseman parantamiseksi työmarkkinoilla.

Nykyään nainen maksaa vanhemmuudestaan huomattavasti kovemman hinnan kuin mies – sekä taloudellisesti että uralla etenemisessä mitattuna. Naisten on miehiä vaikeampi saada vakituista työpaikkaa ja päästä esimerkiksi johtotehtäviin. Kotona vietettyjen vuosien ja pienemmän palkan takia naisen työeläke on keskimäärin kolmasosan miehen eläkettä pienempi.

”Naisten ja erityisesti äitien mahdollisuuksia työllistyä ja edetä urallaan tasaveroisesti miesten kanssa on kehitettävä sekä lainsäädäntöä että työpaikkojen kulttuuria muuttamalla”, vaativat opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen sekä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka.

”Erityisesti nuorten naisten asemaa työmarkkinoilla on parannettava viipymättä. Ei voi olla niin, että tehtävään pätevin ja sopivin henkilö sivuutetaan vain siksi, että hänellä on pieniä lapsia tai mahdollisuus saada sellaisia. Meillä päätöksentekijöillä on vastuu tasa-arvoisen työelämän raamien säätämisestä. Työnantajilla taas on vastuu siitä, että he kohtelevat työntekijöitään yhdenvertaisesti.”

Sukupuolten tasa-arvo on itseisarvo, mutta työelämän rakenteet ovat turhan usein epätasa-arvoisia. Kokoomusministerien mielestä työ ja perhe eivät saa olla vaihtoehtoisia toisilleen. On työmarkkinoiden etu, että jokainen suomalainen työllistyy mielekkäisiin tehtäviin perhetilanteesta riippumatta.

Työn ja perheen onnistuneeseen yhdistämiseen tarvitaan kuitenkin totutuista, äitejä tiettyyn toimintamalliin ajavista käytännöistä luopumista. Esimerkiksi SAK:n huhtikuussa esittelemä malli perhevapaiden päivittämisestä on hyvä avaus työelämän joustojen lisäämisestä.

”Keskiviikkona julkistettu tasa-arvo-ohjelma on hyvä esimerkki tavoista, joilla hallitus voi ohjata työelämää. Kertakorvaus vanhemmuuden kustannuksista edistää tasa-arvoa. Se on ollut kokoomuksen pitkäaikainen vaatimus”, ministerit sanovat.

 

Grahn-Laasonen ja Toivakka haastavat myös muiden puolueiden kansanedustajat mukaan luomaan ja edistämään toimenpiteitä, joilla työelämästä tehdään nykyisille ja tuleville äideille parempi.