Toivakka: Vientiyritykset kaipaavat tilaa menestyä, eivät motivaatiokoulutusta tai holhousta

Suomen Yrittäjien tilaisuudessa tänään puhunut eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka korostaa kannustavan ja ennustettavan toimintaympäristön merkitystä yrityksille. Toivakka kummastelee joidenkin poliitikkojen holhoavaa asennetta yrittäjiä kohtaan.

”Pk-yritykset ovat avain Suomen talouskavuun ja uusin työpaikkoihin. Yrittäjät eivät kaipaa valtiolta motivaatiokoulutusta tai ohjeita yrityksen johtamiseen. He tarvitsevat vakaata toimintaympäristöä, joustavia palveluita ja ennen kaikkea tilaa menestyä”, itsekin yrittäjänä toiminut Toivakka sanoo.

Toivakka korostaa, että yritysten toimintaedellytyksiä pitää parantaa luopumalla tarpeettoman tiukoista säädöksistä.

”Suomessa kaikki on joko kiellettyä tai pakollista. Näin ei tarvitse olla. Kokoomus on esittänyt esimerkiksi päivittäistavarakauppojen ja kampaamoiden aukioloaikojen vapauttamista. Työntekijän palkkaamista voi kannustaa pidentämällä koeaikoja. Suomalaista oluenvalmistusta voi tukea nostamalla pienpanimon määritelmää. Rakentamisen sääntöjä pitää järkeistää. Palvelut pitää saada yhdeltä luukulta.”, Toivakka sanoo.

Toivakka on yhdessä Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkysen kanssa ottanut tavoitteekseen kaksinkertaistaa pienten ja keskisuurten vientiyritysten määrän vuoteen 2020-mennessä.

”Suomi elää viennistä. Nyt haasteena kuitenkin on, että ulkomaankaupassa mukana on pk-yrityksistä vain 12 prosenttia. Kuten tänään julkaistu kysely osoittaa, työtä vienninedistämispalveluiden tunnettavaksi tekemisessä on vielä paljon tehtävänä. Tämä on tärkeää, jotta suomalainen osaaminen, jolle on todella maailmalla kysyntää, löytää tiensä uusille markkinoille” Toivakka päättää.