Toivakka: Vienti perustuu yritysten kilpailukykyyn, ei julkiseen tukeen

Keskiviikkona vienninedistämismatkalta Meksikosta ja Yhdysvalloista palannut ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka on tyytyväinen, että vaalikeskustelussa puhutaan myös viennistä.

Yrittäjätaustainen Toivakka arvostaa, että jopa SDP puhuu nyt yritysten kustannusten leikkaamisesta. Puolueiden keinoissa Toivakka kuitenkin näkee isoja eroja.

”On selvää, että Suomen talouskasvu perustuu vientiin ja että vienti kasvaa vain jos yrityksemme ovat kilpailukykyisiä. Rinteen SDP:n lääke tähänkin on julkisten menojen kasvattaminen. Itse olen korostanut kilpailukykyisiä palkkakustannuksia, joustavampaa työvoiman saatavuutta, kaupan esteiden poistamista, kannustavampaa yritysverotusta ja ylipäätään ennakoitavaa poliittista päätöksentekoa”, Toivakka sanoo.

Toivakka on ministerikaudellaan viettänyt erittäin paljon aikaa erikokoisten yritysten kanssa sekä kotimaassa että ulkomailla. Toivakan mukaan yritysten rohkean kasvuhakuinen asenne pitää saada leviämään myös poliittisiin päättäjiin.

”Eräs Kalifornian vientimatkalla mukana ollut yritysjohtaja sanoi osuvasti, että Suomen kokoisen maan yrityksille löytyy aina riittävän iso ja riittävän nopeasti kasvava markkina jostakin päin maailmaa. Olen itse nähnyt viimeksi Meksikossa ja Kaliforniassa, kuinka paljon suomalainen osaaminen kiinnostaa. Meidän pitää lopettaa surkuttelu ja käydä töihin. Nyt on kyse siitä, että yritysten kustannukset, joustava työvoiman saatavuus ja kansainvälinen markkinointi saadaan kuntoon. Yritykset kyllä hoitavat oman osansa, jos valtio tarjoaa siihen mahdollisuuden”, Toivakka sanoo.