Toivakka: Kieltolinjan sijaan KYLLÄ kuntien, järjestöjen ja yritysten yhteistyölle!

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtajan Lenita Toivakan mielestä on myönteinen asia, että kunnat tukeutuvat terveyspalveluiden tuotannossa myös yksityisen sektorin toimijoihin.
?Minusta on hyvä asia, että A-klinikkasäätiö tuottaa päihdepalveluita, että ikäihmisille annetaan hoivaa yksityisessä hoivakodissa ja paikalliset urheiluseurat järjestävät iltapäiväkerhotoimintaa?, Toivakka sanoo.

Kokoomus – kuten tutkimuksen perusteella 86 prosenttia suomalaisista – suhtautuu myönteisesti siihen, että kunta tukeutuu terveyspalveluiden tuotannossa yksityisen sektorin toimijoihin. Muunlainen toiminta olisi Toivakan mielestä selän kääntämistä tylysti kuntalaisten tarpeille.

?Kuntalaiset ovat juuri nyt huolissaan palvelujen tulevaisuudesta ja saatavuudesta. Siksi meidän ei pidä ideologisin syin tuomita yhtään toimivaa tapaa tuottaa tehokkaasti laadukkaita palveluja. Järjestöt ja yritykset täydentävät kunnan omaa palvelutuotantoa ja parhaimmillaan toimivat sekä laadun että tehokkuuden kirittäjinä. Julkisen ja yksityisen yhteistyössä onkin mahdollista saada kaikille lisää ja samalla tukea suomalaista pk-yrittäjyyttä?, toteaa Toivakka.

Toivakka ihmettelee julkisuudessa esitettyjä väitteitä, joiden mukaan yksityiset ovat vallanneet kolmasosan terveydenhoidosta. THL:n tuorein virallinen tilasto ?Terveydenhuollon menot ja rahoitus 2010? kertoo, että kuntien ostot yksityissektorilta ovat huomattavasti vähäisempiä.
?Perusterveydenhuollon ostot olivat 215 miljoonaa koko perusterveydenhuoltopotin ollessa n. 2,85 miljardia, eli ostopalveluiden osuus oli tutkimuksen mukaan noin kahdeksan prosenttia?, Toivakka sanoo.

Täydellinen terveyspalvelujen ulkoistaminen ei saa Toivakalta kannatusta. Kaiken lähtökohtana on, että kunnilla säilyy tulevaisuudessakin järjestämis-, rahoitus- ja valvontavastuu.

?Yksityinen monopoli on huono ja julkinen monopoli riittämätön. Järjestöt ja yritykset täydentävät kuntien omaa toimintaa. Kuntauudistuksen myötä syntyvät leveämpiharteiset kotikunnat takaavat kunnalliset palvelut ja mahdollistavat paremman ostamisen osaamisen. Kuntauudistuksen myötä kunnasta tulee vahvempi kumppani muille toimijoille?, Toivakka sanoo.

Lisätietoja: Kansanedustaja Lenita Toivakka, p. 050 5122 928