Tapani Mäkinen: Kyllä kohtuuhintaisille vuokra-asunnoille

Kokoomuksen kansanedustaja Tapani Mäkinen kiirehtii asuntotuotantoa hidastavan yleishyödyllisyyslainsäädännön muuttamista. Mäkisen mukaan asuntoministeri Krista Kiurun tervetullut esitys rakentamismääräysten lieventämisestä hillitsee asumiskustannusten nousua, mutta ei itsessään helpota asuntopulaa.

– Kiurun asuntoministerikaudella kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja on rakennettu ennätysvähän. Pääkaupunkiseudulla tilanne on hälyttävä. Nyt pitää ottaa toimivat keinot käyttöön ja ensimmäisenä muuttaa yleishyödyllisyyslainsäädäntöä, jonka takia moni alan toimija ei kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja enää rakenna, Mäkinen sanoo.

Vaikka kohtuuhintaisen asumisen mahdollistaminen pääkaupunkiseudulle vaatii monia korjaavia toimia niin kaupunkien, valtion kuin yksityistenkin taholta, yleishyödyllisyyslainsäädännön uudistaminen on ehdottomasti avainkysymys, sillä se asettaa pitkäaikaisia rajoituksia valtion tukemaa tuotantoa rakentaville. Yhtenä esimerkkinä Mäkinen nostaa esille 40 vuoden vuokrakäyttörajoitteiden laskemisen 20 vuoteen.

Mäkisen mukaan nykyisessä tiukkuudessaan lainsäädäntö estää toivotut vuokra-asuntohankkeet. Tarvittavista lakimuutoksista on tehty selvitys viime kaudella, joten asiassa olisi helppo edetä.

– Yleishyödyllisyyslainsäädännön muuttamisesta on myös hallitusohjelmakirjaus, ja ministeri on asiasta kauniisti lupaillut. Reilu vuosi on kuitenkin jo mennyt, eikä konkreettista jälkeä näy. Pääkaupunkiseudun asuntopulan ratkaiseminen on meidän kaikkien yhteinen asia. Ministerin esittämin keinoin asuntotuotantoon ei vauhtia ole saatu, joten yleishyödyllisyysmääräysten muuttamisella alkaa olla jo kiire. Ministeriltä tarvitaan nyt enemmän tekoja ja vähemmän puhetta, Mäkinen päättää.

Lisätietoja: Tapani Mäkinen, p. 050 5122603