Suutari: Palveluita ei pelasteta lisäämällä rahaa hallintohäkkyröihin

Kokoomuksen kansanedustaja Eero Suutarin mielestä Suomea tulee uudistaa siten, että palvelut toimivat ja yhteisistä veroeuroista saadaan suurin mahdollinen hyöty. Suutari piti Kokoomuksen ryhmäpuheen kuntauudistusta ja lähipalveluiden turvaamista koskevassa välikysymyskeskustelussa keskiviikkona.

– Suomalaisten palveluita ei pelasteta lisäämällä isännätöntä rahaa hallintohäkkyröihin tai hallintotasoihin. Vastuu hyvinvoinnista ja verotuksesta on Suomessa annettu kunnille, ja sinne ne pitää Kokoomuksen eduskuntaryhmän mielestä myös palauttaa, Suutari sanoi puheessaan.

Suutarin mukaan Keskustan tarjoama maakuntamalli ei ole ratkaisu kuntien ongelmiin. Suutari on käytännössä tutustunut Keskustan koko Suomelle tarjoamaan ratkaisuun Kainuussa.

– Kainuun kunnat siirsivät lähes kaikki palvelut maakunnan vastuulle. Seurauksena oli reippaita riitoja ja karanneita kustannuksia. Organisaatio paisui ja kohosi, kunnes kohtasi nolon mahalaskun. Kainuulaisille keskustan seikkailusta jäi maksettavakseen noin 24 miljoonan euron lasku, Suutari kertoi
.
Suutari myös korosti elinkeinopolitiikan merkitystä kuntien taloudelle. Tulevaisuudessa kuntien on menestyäkseen osattava houkutella yrityksiä ja hyödyntää niitä palveluiden tuotannossa.

– Tässä onnistuakseen kunta tarvitsee osaamista paitsi yritysvaikutusten arvioinnissa, myös ostamisessa. Toimivien palvelumarkkinoiden synnyttämisessä ja sitä kautta uusien työpaikkojen luomisessa kunnat ovat avainasemassa, Suutari totesi.