Stubb: Kokoomus kertoo tavoitteensa avoimesti ennen vaaleja

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb on julkaissut laajan blogikirjoituksen omilla sivuillaan, missä hän avaa Kokoomuksen linjauksia kohti tulevaa vaalikautta.

Kokoomus on aiemmin julkaissut oman versionsa strategisesta hallitusohjelmasta, Suomen kaikkein keskeisimpään haasteeseen eli työllisyyteen keskittyvän työlistan ja tänään Kokoomus on tarkentanut vielä valtiontalouden välttämättömiä sopeutustoimia.

?Vaikeat päätökset hyväksytään parhaiten silloin, kun ne tehdään avoimesti. Siksi on tärkeää, että puolueet kertovat ennen vaaleja kokonaisnäkemyksensä sopeutustarpeesta. On hyvä, että ainakin osa puolueista on kertonut joitakin kohteita, joista ovat valmiita säästämään?, puheenjohtaja Stubb toteaa.

Kokoomus luottaa säästöpäätöksissä Suomen parhaaseen virkaosaamiseen, ei vain poliittisiin näkemyksiin. Kokoomus perustaa omat talouspäätöksensä valtiovarainministeriön sekä Suomen Pankin arvioihin. Välttämätön valtiontalouden sopeutus on neljä miljardia euroa sekä kuntatalouden osalta kaksi miljardia euroa. Säästöjen jaksotus määritellään asiantuntijanäkemysten pohjalta, jotta kokonaisuus olisi suhdannepoliittisesti järkevä.

Puheenjohtaja Stubb painottaa, että pelkkä sopeutuslistan tuijottaminen ei luo kuitenkaan oikeaa kuvaa kokonaisuudesta.

?On onnetonta, jos hyvinvointimenojen rahoituksen aukko yritetään kattaa vain julkisessa keskustelussa kiilusilmäisestikin väijytyillä säästölistoilla. Silloin finanssipolitiikka muodostuu tällä vuosikymmenellä joka vuosi niin kireäksi että kasvu tyrehtyy. Siksi järkevä lähtökohta on se, että tehdään rakenteellisia uudistuksia, joilla lisätään talouden suorituskykyä, tuotantoa ja työllisyyttä. Mitä enemmän tällaisia uudistuksia tehdään, sitä vähemmän tarvitsee leikata. Siksi erityisesti työlistan asiat ovat todella keskeisiä Suomen saamiseksi liikkeelle ja uuteen nousuun?, Stubb painottaa.

Stubbin mukaan Suomen tilanne on vaikea. Toisaalta mahdollisuudet suunnanmuutoksen ovat omissa käsissä. Vaikeat päätökset ovat edessä, mutta niiden kautta on mahdollisuus päästä irti jatkuvasta kituuttamisesta ja saada Suomi nousu-uralle.

?Kokoomus haluaa uudistaa suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa. Haluamme säilyttää tämän arvokkaan mallin, jossa lapsemme saavat julkisissa kouluissa maailman parasta opetusta, jokainen voi lähtökohdista riippumatta ponnistaa niin korkealle kuin suinkin, jokaiselle on tarjolla laadukkaat julkiset terveyspalvelut ja jokaisesta pidetään huolta, jos ei siihen itse pysty. Se on ponnisteluiden arvoinen tavoite?, Stubb päättää.

Linkki blogiin: http://www.alexstubb.com/?p=1027