Satonen: Pienten lasten vanhempien osa-aikatyön lisääminen vaatii yhteispeliä

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Arto Satonen kannustaa myös työnantajia osallistumaan entistä aktiivisemmin talkoisiin pienten lasten vanhempien osa-aikatyön edistämiseksi.

– Hallituksen kehysriihessä tekemät päätökset joustavasta hoitorahasta ja tuntiperusteisesta päivähoitomaksusta helpottavat työn ja perhe-elämän yhdistämistä. Samalla ne myös kannustavat vanhempia siirtymään kotihoidon tuelta sellaiseen osa-aikatyöhön, jonka rinnalla myös pienten lasten hoitaminen onnistuu, Satonen kiittelee.

Satosen mukaan pelkkä vanhempien halu osa-aikatyöhön tai sosiaaliturvan kannustavuus eivät vielä tuo kaivattua muutosta.

– Suomalaisilla työpaikoilla vallitsee kokoaikatyökulttuuri, jossa osa-aikaista työtä ei arvosteta yhtä paljon. Tämä asenne on väärä, sillä kaikki tehty työ on arvokasta.

Satonen kannustaa myös työnantajia uudenlaisen asenteen omaksumisessa sekä osa-aikatyön johtamisessa että sen mahdollistamisessa. Muutoksen aikaansaamiseksi tarvitaan yhteispeliä.

Mallia voitaisiin Satosen mukaan ottaa esimerkiksi naapurista Ruotsista.

– Ruotsissa osa-aikatyön tarjonnassa ollaan onnistuttu huomattavasti paremmin ja myös työllisyysaste on naapurissa selvästi korkeampi. Osa-aikatyökulttuurin ansiosta mahdollisimman moni päsee osallistumaan yhteisen kakun kasvattamiseen ja hyvinvoinnin rahoittamiseen.

Satonen muistuttaa, että on myös työnantajan etu, että työpaikan lapsiystävällisyyttä kehitetään. Työnantajan perhevastuu voi tulevaisuudessa olla isokin etu kilpailussa osaavimmista työntekijöistä.

Perheystävälliset käytännöt edistävät myös perheiden hyvinvointia ja työssäjaksamista. Esimerkkinä Satonen mainitsee liikunta- ja kulttuurisetelin rinnalle kehitteillä olevan perhesetelin.

– On mainiota, että kaikilla rintamilla kehitämme uusia keinoja, joilla työelämään voidaan lisätä pienten lasten vanhempien kipeästi kaipaamia joustoja.

Lisätietoja: Arto Satonen p. 050 511 3110