Satonen ja Mäkelä: Piristysruiske kotimaiselle omistajuudelle

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtajat Arto Satonen ja Outi Mäkelä kiittelevät tasavallan presidentti Sauli Niinistön 5.10. julkaistussa Iltalehden arvohaastattelussa esille tuomaa ideaa siitä, että yrityksissä työntekijät voisivat vapaaehtoisesti niin halutessaan ottaa osan palkastaan yrityksen osakkeina.

?Idea, jonka presidentti otti ensimmäistä kertaa esille jo toimiessaan valtiovarainministerinä on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan?, Satonen ja Mäkelä sanovat. Heidän mukaansa esitys vahvistaisi yritysten kotimaista omistajuutta. ?Samalla työntekijöille tarjoutuisi edullinen muoto säästää ja yrityksille puolestaan edullinen tapa lisätä rahoituksen saatavuutta. Tällainen järjestelmä olisi molempien osapuolten etu?, Satonen ja Mäkelä korostavat.

?Aikoinaan esimerkiksi Nokian kumitehtalla ylityöt oli mahdollista ottaa palkan sijasta osakkeina, josta tuli Nokian menestyksen myötä työntekijöille merkittävä tulonlähde?, Satonen kertoo.

Varapuheenjohtajien mukaan suomalaiset eivät vielä ole löytäneet laajamittaisesti osakesäästämisen ideaa ja monella varallisuus lepääkin suurilta osin pankkitileillä. ?Pienimuotoinen osakesäästäminen ja sen arkipäiväistyminen varmasti kannustaisivat suomalaisia laajamittaisemminkin sijoittamaan kotimaisiin yrityksiin?, Mäkelä innostuu.

Satosen ja Mäkelän mukaan osakkeista maksettaisiin vero vasta myynnin yhteydessä. Kaksikon mukaan kansankapitalismin ajatusta vahvistaisi se, että kaikkein pienimmät, 1000-2000 euron osinkotulot säädettäisiin jatkossa verovapaiksi. Tämä olisi myös valtiolle hyvä sijoitus.

?Valtio olisi mukana tukemassa suomalaista omistajuutta. Suhteellisen pienellä veroeurojen menetyksellä voitaisiin luoda merkittävä vipuvaikutus talouskasvulle ja turvata tätä kautta myös yritysten rahoituksen saatavuutta. Näin jokaisella satsatulla eurolla saataisiin aikaan talouskasvua, työpaikkoja ja tätä kautta myös valtiolle uusia verotuloja?, Satonen ja Mäkelä päättävät.

Lisätietoja:
Arto Satonen p. 050 511 3110
Outi Mäkelä p. 050 512 2877