Sankelo: Kokoomus haki ratkaisun viljelijöille

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Janne Sankelo pitää hyvinä maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpon johdolla viljelijätukien maksatusaikatauluihin Seinäjoella tehtyjä muutoksia.

– Kiitos ministeri Orpolle, että hän on pitänyt suomalaisen viljelijän puolta. Nyt hallituksen esittämä lisärahoitus Maaseutuvirastolle ja Ely-keskusten valvontoihin antaa mahdollisuuden tehdä tarkennuksia reippaalla kädellä. Siten vuodelle 2016 jää maksatuksia enää noin 200 miljoonaa euroa. Nyt neuvoteltu malli ei eroa merkittävässä määrin aikaisempien vuosien maksatusaikatauluista.

Suorien tukien ensimmäisen erän suuruutta joulukuussa 2015 nostetaan ja EU:n lypsylehmäpalkkion ja nautapalkkio aikaistuu myös vuodelle 2015. Kansalliset peltotuet voidaan maksaa joulukuussa 2015, jos asia saadaan kansalliseen lainsäädäntöön nopeutetulla aikataululla.

– Merkittävää on, että luonnonhaittakorvauksen ennakko aikaistuu lokakuulle. Tällä mallilla maatiloille saadaan tuloa jo aikaisemmin syksyllä. Tämä parantaa tilojen maksuvalmiutta, Sankelo toteaa.

Seinäjoen neuvotteluissa mukana olleen Sankelon mukaan Kokoomus on sitoutunut ajamaan esitetyt muutokset maaliin.

– Ei enää selvityksiä ja työryhmiä. Kokoomus haki viljelijöille hyvän ratkaisun. Oppositiolla ei ole mitään syytä tätä ratkaisua kyseenalaistaa. Viljelijät olivat Seinäjoella tulokseen tyytyväisiä ja tietysti olisi hyvä, että myös oppositio tukisi tätä syntynyttä ratkaisua.