Risikko: Lähipalvelukylki edellä

?Nyt keskustellaan muun muassa siitä, edetäänkö sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistuksessa kunta- vai palvelukylki edellä. Mielestäni tärkeää on mennä ennen kaikkea lähipalvelukylki edellä?, korosti sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko puheessaan Lapualla 21. lokakuuta.

?Sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteita uudistettaessa on tavoitteena varmistaa, että väestö saa yhdenvertaisesti laadukkaita palveluja. Ihmisille osa laatua on se, että palveluja saa riittävän läheltä. Lähipalvelut ovat tärkeitä myös siksi, että ne luovat turvallisuuden tunnetta ja yhteisöllisyyttä.?

?Nyt palvelujen pelätään keskittyvän keskuskuntiin. Hallinnon keskittäminen ei kuitenkaan tarkoita palvelujen keskittämistä. Kun hallintoa keskitetään ja palveluja johdetaan kokonaisuutena, pystytään paremmin hallitsemaan kustannuksia ja tarjoamaan laadukkaampia palveluja myös paikallisesti?, ministeri Risikko sanoi.

?Nykyisin 70 prosenttia ihmisistä asuu sellaisen terveyskeskuksen alueella, jossa odotusaika lääkärille on yli kaksi viikkoa. Kuinka paljon on hyötyä nykyisistä lähipalveluista, jotka eivät ole saatavissa??, Risikko kysyi.

?Lähipalvelujen sisältö on hyvä määritellä ja säätää niistä osana tulevaa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislakia?, totesi ministeri Risikko.

Ministeri Risikon mielestä lähipalveluja pitää uudistaa ennakkoluulottomasti. Lähipalvelulla voidaan tarkoittaa myös kotiin vietäviä palveluja laitospalvelujen sijaan, sähköisiä palveluja netin kautta tai vaikkapa uudenlaisia eri toimijoiden yhteispalveluja, joita voidaan tarjota kiinteässä palvelupisteessä tai liikutella pyörillä.

?Tällaisten uusien kotiin vietävien tai liikkuvien lähipalvelujen kehittäminen vaatii nykyistä merkittävästi suurempia toimijoita niistä vastaamaan?, Risikko arvioi.

Yhteystiedot:

sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko, p. 050 511 3107