Risikko ja Asko-Seljavaara: Sosiaali- ja terveyspalveluille kestävä perusta

? Nykyinen monikanavainen rahoitusjärjestelmä tuottaa potilaiden hoidon katkeiluja sekä kiistoja hoidon maksajasta ja vaikeuttaa kustannusten hallintaa. Potilasta ei kiinnosta, mikä malli tai rahoitusjärjestelmä palvelujen taustalla on, vaan hänelle on tärkeintä saada mahdollisimman läheltä lääkärin- ja muita terveyspalveluja, peruspalveluministeri Paula Risikko sanoo.

Rahoitusta ei voi pohtia irrallaan järjestämisestä.

? Sosiaali- ja terveydenhuollon rahoituksessa on tärkeää, että rahoitus- ja järjestämisvastuu ovat samoissa käsissä ja väestöpohja palveluiden järjestämiseen on riittävän suuri. Kuntaperusteinen järjestelmä, jota valtionosuuksilla tuetaan, on hyvä, eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Sirpa Asko-Seljavaara toteaa.

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa on kehitettävä yhtenäisenä kokonaisuutena ja palveluissa on turvattava valinnanvapaus.

? Järjestäminen ja rahoitus on pidettävä yksissä käsissä, mutta palveluita voi tuottaa useampi taho. Eri palvelutuottajien käyttö ja Kelan sairaanhoitokorvaukset mahdollistavat kansalaisen valinnanvapautta. Kela-korvauksia, työterveyshuoltoa ja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön toimintaa ei pidä romuttaa, Risikko sanoo.

Asko-Seljavaara muistuttaa, että lääkehuolto on tärkeä osa terveydenhuoltoa.

? Potilaiden asemaa parantaa lääke- ja terveydenhuollon maksukattojen yhdistäminen. Kokoomus on tähän uudistukseen valmis. Lääkekorvausjärjestelmää on myös pystyttävä kehittämään siten, että paljon sairastavat huomioidaan siinä nykyistä paremmin, Asko-Seljavaara päättää.