Risikko: Arvoa ikäihmisille ja heidän hoitajilleen

Risikko korosti hoitoyön merkitystä onnitellessaan tänään Metropolia-ammattikorkeakoulussa opiskelevaa Laura Virtasta, jolle on myönnetty Queen Silvia Nursing Award -stipendi ensimmäisenä suomalaisena.

– Ikäihmisille ja ammattitaitoisille hoitajille on annettava arvo, joka heille kuuluu. Vanheneva väestö ansaitsee arvokkaan ikääntymisen ja hoitajien ammattitaito on hyödynnettävä palveluita kehitettäessä, liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko painottaa.

Queen Silvia Nursing Awardin tarkoitus on edistää positiivista, pysyvää muutosta vanhustenhoidossa. Risikko kiitti tilaisuudessa myös läsnä ollutta Ruotsin kuningatar Silviaa stipendin perustamisesta.

– Tarvitsemme arvostusta ikäihmisille ja hoitotyön tekijöille. Stipendin tarkoitus, ikäihmisten laadukas elämä, on myös minulle itsellenikin tärkeä tavoite sekä päätöksentekijänä että sairaanhoitajana ja terveydenhuollon opettajana, Paula Risikko kertoi tilaisuudessa.

Sairaanhoitajaopiskelija Laura Virtasen idea vanhustyön kehittämiseksi valittiin 300 idean joukosta. Risikon mukaan tarvitsemme nimenomaan uusia keinoja hyvinvointiyhteiskuntamme palveluiden järjestämiseen. Ikäihmisten terveyden ja itsenäisen toimintakyvyn edistäminen vaatii uudenlaisia toimintatapoja – parhaita käytäntöjä löytyy hoitotyön ammattilaisilta ja ikäihmisiltä itseltään.

– Hoitotyö pitää nähdä kokonaisuutena. Kuten hoitotyön oppiäiti Florence Nightingale totesi: ?Hoitajan pitää vastata potilaan tarpeisiin kokonaisvaltaisesti ja ymmärtää, että potilaan koirakin tarvitsee ruokaa.?